Çam Kozalağının Faydaları, Ne İşe Yarar, Alerji Yapar Mı

  • ALTERNATİFTIP
  • Çam Kozalağının Faydaları, Ne İşe Yarar, Alerji Yapar Mı için yorumlar kapalı
  • 1.801 kez görüntülendi

Çam Kozalağının Faydaları, Ne İşe Yarar, Alerji Yapar Mı

Astım hastalığı yaşayanlardan akciğer sorunları ile savaşanlara kadar çok sayıda rahatsızlığa tedavi etkisi sağlayan çam kozalağının faydaları çok az bir kitle tarafından biliniyor. Çam kozalağı yalnızca bunlarla sınırlı kalmıyor ve nezle ve grip gibi kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan hastalıkların üzerinde de iyileştirici etki gösteriyor. Ayrıca saçları beslemesi de pek bilinmeyen bir özelliği olarak karşımıza çıkıyor.

Çam Kozalağı Ne İşe Yarıyor?

Herhangi bir yan tesiri olmayan çam kozalağı ne işe yarıyor konusunda bu bitkinin ne amaçlı kullanıldığı üzerine merak duyguları uyanıyor. Çam kozalağı içerisinde bulunan maddeler bir çok rahatsızlık üzerinde alternatif bir tedavi yöntemi olması ile biliniyor. Çam kozalağı içeriği şu maddelerden oluşuyor: Syvestren, Pinen, C vitamini, Tanen, Cadinen ve Phelandren.

Çam kozalağının bazı şifaları nedeni ile bu besin bazı kişiler tarafından çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. Çam kabuğunun sirke ile kaynatılıp gargara yapılması diş ağrılarını dindirici bir özelliğe sahiptir. Çam kozalağının kabuklarının kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilmesi balgam söktürücü tesire sahiptir.

Çam yapraklarının sinir otuyla kaynatılması ve balla tatlandırılarak içilmesi astım ve bronşit yaşayanlara tedavi imkanı sunar. Biberiye ile birlikte kaynatılan ve balla tatlandırılan çam yaprağı idrar söktürücü olarak kullanılır. Çam kabuklarının ötülerek yaraların üzerinde serpiştirilmesi yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar. Karaciğer ağrısı yaşayan kişiler çam yaprakları ve kabuklarını kaynatıp soğuk olarak bal ile tatlandırıp tükettiklerinde karaciğer ağrılarından kurtulurlar.

Çam ağaçları arasında ki hava atmosferi veremli hastaların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Çam kozalağı ne işe yarıyor sorusuna bunların dışında müzmin öksürüğe iyi gelmesi, kaz temizleyici olarak görev alması, böbrek ve kumları ve iltihabının söktürülmesi, ses kısıklığına iyi gelmesi, zayıflama kürü olarak kullanılması şeklinde de çam kozalağının faydaları cevaplarını oluşturulur.

Çam Ağacı Nasıl Dikilir Bakımı Nasıl Yapılır?

Çam ağaçlarının çeşitlilik göstermesi çam ağacı nasıl dikilir bakımı nasıl yapılır konusunda farklı bakım teknikleri ile karşılaşılması üzerinde etkilidir. Çam ağaçları hem aşı yöntemleri hem de tohum yöntemi ile yetiştirilir. Bazı bölgelerde yetiştirilen çam ağaçlarına çelik aşısı da yapılabilir. Akdeniz bölgesinde yetiştirilen çam ağaçları yağışı seven türlerdendir.

Karaçam, Selvi ve Halep çamı olarak adlandırılırlar. Bu türdeki çam ağaçları Sonbahar mevsiminde dikildiklerinde hızlı bir büyüme göstereceklerdir. Sonbahar aylarında Akdeniz bölgesinde görülen bol yağışlar nedeni ile toprak yapısı gevrek bir yapıya ulaşacaktır.

Bu gevrek toprak sayesinde çam ağacı da aradığı ısıya kavuşacaktır. Sonbahar da Akdeniz bölgesinin gevrek topraklarına dikilen bu çam ağacı türlerinin henüz Kış mevsimi gelmeden toprağa kök salması olayına rastlanılır. Sonbahar mevsiminde dikilen bu ağaçlar İlkbahar yaklaşması ile sağlıklı bir büyüme gösterir.

Ülkemizde Sonbahar mevsiminde bazı tepelerin don olayları ve kar yağışı ile kaplandığı görülür. Bu türde ki bölgeler çam ağacı dikimi için son derece uygunsuz olan yerlerdir. Sert soğukların geçtiği bölgelerde çam ağacı dikimi için İlkbahar mevsimini beklemek gerekir.

Çam Kozalağı Nasıl Kullanılır?

Çam kozalağı faydalarının yanı sıra nasıl kullanılır sorusuna geçecek olursak; Çam kozalağını genellikle çam ağaçlarının dallarında görür ve genel itibari ile bu meyveleri yalnızca değerlendirilebilen bir obje olarak düşünürüz. Bir çoğumuz çam kozalağı nasıl kullanılır hakkında çok az bir bilgiye sahip iken diğer çoğunluk ise çam kozalağının nasıl kullanılacağı hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir.

Çam kozalağı suyu, reçeli, pekmezi, turşusu şeklinde tüketilebilen bir bitkidir. Çam kozalağı suyu elde etmek için 5 adet çam kozalağı doğranır ve su dolu bir kap içerisinde 24 saat boyunca bekletilir. Ardından bu su ile yarın saat boyunca kaynatılır. Kaynayan çam kozalağı suyu bal ile tatlandırılarak her gün tüketildiğinde astım, nefes darlığı, bronşit, balgam, nezle ve halsizlik ile mide ağrılarına iyi gelir.

Çam kozalağı reçeli yapılırken 1 kg çam kozalağı ile 4 adet incir ve 1 kg şekerden yararlanılır. Kozalakların üzerine kadar ulaşacak seviyede su eklenmelidir. Kısık ateşte bu karışımın iki buçuk saat boyunca pişirilmesi gerekir. Ardından reçelin köpüğünü toplayana kadar beklenmesi gerekecektir.

Çam kozalağı reçeli cildi gençleştirici, kış hastalıklarına tutulmama, bulaşıcı hastalıklara karşı önlem oluşturma, vücut performansının artması, solunum yolu hastalıklarının iyileşmesi etkilerine sahiptir.

Çam Kozalağı Besin Değerleri

Günde bir bardak çam kozalağı suyunun tüketilmesi ile kişiler 40 gr protein, 19 mg kalsiyum, 3,9 gr şeker, 14 gr karbonhidrat ve 60 mg potasyumu vücutlarına almış olurlar. Çam kozalağı suyu sirke birlikte karıştırılarak gargara yapılarak kullanıldığında diş ve diş etleri bakımından oldukça sağlıklı bir uygulama içerecektir.

Dişleri temizleyen çam kozalağı suyu plakları da temizleyerek dişlerin rahatlamasını sağlar. Bunun dışında yaraların iyileşme sürecini, de hızlandıran çam kozalağının 1 fincan zeytinyağı, 60 gr çam fıstığı ve 35 gr balmumu ile birlikte kullanılması cilt hücresinin ve derisinin beslenmesine önemli ölçüde yardımcı olur. Hücrenin ve derinin beslenmesi ile de yaralar hızlı bir şekilde kabuk bağlar ve iyileşme gösterir.

Çam Kozalağı Alerjisi

Çam kese böceği çam kozalakları ve ağacın yaprakları üzerinde bulunuyor. Çam kese böceğine temas eden kişilerde eğer çam kozalağı alerjisi taşıyorlar ise dokunulan elde egzama kaşıntıları meydana gelebiliyor. Tırtıl kılları rüzgarlar nedeni ile de cilt ile temasa neden oluyor ve aynı şekilde ciltte alerji durumları ortaya çıkabiliyor.

Bu tip dermatitiler uzmanlar tarafından daha çok ense bölgesinde görüldüğünü ortaya koyuyor. Aynı kıllar göz bölgesine de hava yoluyla temas ettiğinde yine alerjenik yapının görülmesi ne yazık ki mümkün oluyor.

Gözde sulanma, kaşıntı ve kızarma şeklinde beliren bu rahatsızlık göz damlaları ve oral yolla alınan alerji ilaçlarının kullanılması ile iyileşme gösteriyor. Tırtıl alerjisi gösteren kişiler ağız yolu ile bu kılların sindirimini gerçekleştirirler ise ağır anjiyoödem ve anafilaksi gelişmesi gözlenebilir.

Çam alerjisi gösteren hastalar öncelikli olarak tırtıl alerjisine yatkın olup olmadığı konusunda incelenmelidirler. Çam alerjisi gösteren kişilerin çam ağaçlarının bulunduğu bölgelere gitmemeleri gerektiği vurgulanır. Çam alerjisinden korunmanın alerjenik etkileri taşıyanlar için en etkilinin bu yöntem olduğuna uzmanlar tarafından karar verilir.

Ancak mecburi nedenlerle çam alerjisi taşıyan kişiler çam ağaçlarının olduğu bölgelerde bulunacaklar ise yanlarında anında alerjenik duruma müdahale edebilecekleri ilaçlarını bulundurmalıdırlar. Bu kişilerin çam kozalaklarının yararlarından faydalanmadan önce de bir uzman ile görüşmeli ve olası alerjenik hallerine karşı önlem almalıdırlar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.