C vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi
C vitamini vücutta üretilemez, bu yüzden diyetin önemli bir parçasıdır. Vücuttaki dokuların onarımı ve sağlık için gereklidir. Kronik (sürekli) C vitamini eksikliği iskorbüt hastalığına neden olur. İskorbüt semptomları kolay morarma, kendiliğinden kanama, eklem ve kas ağrılarıdır. C vitamini eksikliği C vitamini takviyeleri veya C vitamini bakımından zengin bir diyetle tedavi edilebilir.
C vitamini Eksikliği Kısaca
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.
- Dikkat
- Normal
C Vitamini Eksikliği Belirtileri
Yorgunluk ve güçsüzlük, kas ve eklem ağrıları, vücutta kolayca morluk oluşması, ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktalar oluşması gibi başlıca belirtiler görülebilmektedir.
C Vitamini Nelerde Hangi Besinlerde Var
C vitamini turunçgiller (portakal,mandalina, greyfurt, limon), çilek, yaban mersini, kuşüzümü, ahududu, kavun ve karpuz, kivi, ıspanak, domates, brokoli gibi sebzelerde bolca bulunur.
C Vitamini Eksikliği Korkutmalı Mı ?
Eğer C vitamini eksikliği teşhis edilemez ve tedavi edilmezse ödem, nefes darlığı, sinir problemleri,ateş ve havale oluşabilir. Çok nadir de olsa beyinde ve kalp çevresindeki kanamalar ölüme sebep olabilir.
Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Vitamin eksikliklerinde İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gidilir.
C vitamini Nedir?
Vitaminler küçük miktarlarda ihtiyaç duyulan ve sağlığı devam ettirmek için gerek duyulan bir grup maddedir. C vitamini askorbik asit olarak da adlandırılır. Vücutta üretilemez bu yüzden diyetin temel bir parçasıdır. C vitaminine kolajen adındaki bir maddenin yapımı için ihtiyaç duyulur. Bu maddeye cilt, kemikler, kıkırdak, bağ dokuları, tendonlar, kan damarı duvarları ve dişlerin yapımında ihtiyaç vardır.
C vitamini açısından zengin olan çeşitli gıdalar vardır, bunlar:
- Turunçgiller (portakal,mandalina, greyfurt, limon)
- Çilek, yaban mersini, kuşüzümü, ahududu
- Kavun ve karpuz
- Kivi
- Ispanak, domates, brokoli gibi sebzeler
C vitamini ihtiyacının %90’dan fazlası meyve ve sebzeler aracılığıyla karşılanır. Sebzeleri veya meyveleri pişirmek C vitamini içeriklerini %30-40 düşürür.
Tavsiye edilen C vitamini miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişir. Hamile ve emziren kadınlar daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyarlar.
- 1-10 yaş arasındaki çocuklar için gereken günlük C vitamini miktarı en az 30 mg
- 11-14 yaş arasındaki çocuklar için gereken günlük C vitamini miktarı en az 35 mg
- 15 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinler için gereken günlük C vitamini miktarı en az 40 mg’dır.
C Vitamini Eksikliği Nedir?
C vitamini eksikliği diyetle alınan C vitamininin azlığı sonucu oluşur. Uzun vadede vücut kolajen yapamaz hale gelir. Bu da vücuttaki çeşitli dokuların yıkılmaya başlamasına ve doku tamirinin sekteye uğramasına neden olur. Kronik C vitamini eksikliği (3 ay ve daha fazlası) iskorbüt diye bilinen hastalığın oluşmasıyla sonuçlanır.
C Vitamini Eksikliği Ne kadar Yaygındır?
C vitaminine bağlı iskorbüt nadir görülür. Genelde balıkla beslenen denizcilerde eski zamanlarda sık görülmekteydi. Bu yüzden denizciler dil altlarına limon kabuğu koyarlar.
Bazı insan gruplarında C vitamini eksikliği daha yaygındır. Bunlar:
- Alkol ve uyuşturucu bağımlıları (sağlıklı ve dengeli bir diyetle beslenmedikleri için)
- Kalori oranı çok düşük, sağlıksız diyet yapanlar
- Crohn hastalığı gibi vitamin emilimini engelleyen bir duruma sahip kişiler
- Sigara içicileri, çünkü sigara C vitamini emilimini engeller
- Yüksek seviyede C vitaminine ihtiyacı olduğu için hamile ve emziren kadınlar
C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
C vitamini eksikliğini yaygın görülen belirtileri şunlardır:
- Yorgunluk ve güçsüzlük
- Kas ve eklem ağrıları
- Vücutta kolayca morluk oluşması
- Ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktalar oluşması
Diğer belirtiler ise şunlardır:
- Kuru cilt
- Saç tellerinde ayrılmalar
- Diş etinde şişkinlik ve renksizlik oluşması
- Diş etlerinde kendiliğinden kanama oluşması
- Burun kanamaları
- Yaraların zor iyileşmesi
- Enfeksiyonlara kolay yakalanma ve bunların uzun zamanda iyileşmesi
- Kemiklerde değişim
- Diş kaybı
- Kilo kaybı
Eğer C vitamini eksikliği teşhis edilemez ve tedavi edilmezse ödem, nefes darlığı, sinir problemleri,ateş ve havale oluşabilir. Çok nadir de olsa beyinde ve kalp çevresindeki kanamalar ölüme sebep olabilir.
Teşhis
C vitamini eksikliğinden şüphelenen doktorunuz diyetinizle ilgili sorular soracak ve belirtileri listeleyecektir. Basit bir kan testi C vitamini eksikliğine sahip olmadığınızı gösterecektir.
Doktorunuz başka vitamin ve mineral eksiklikleri ile ilgili testler de isteyebilir. Örneğin C vitamini demir emilimine yardımcı olduğu için C vitamini eksikliğinde demir eksikliği görülmesi de muhtemeldir.
C vitamini Eksikliğinin Tedavisi Nedir?
C vitamini eksikliği c vitamini takviyeleri ve C vitamini açısından zenginleştirilmiş bir diyetle tedavi edilebilir. Bir zaman sonra C vitamini takviyesi durdurulur ama C vitamini bakımından zengin yiyecekleri yemeye devam etmeniz gerekir.
Sonuç
C vitamini eksikliği olan insanlar genelde tam olarak iyileşirler. C vitamini tedavisine başlandığında belirtiler günler veya haftalar içinde kaybolur.
C Vitamini Eksikliği Engellenebilir mi?
C vitamini eksikliği yeterli ve dengeli bir diyetiniz olduğunda kolayca engellenebilir. Sebze ve meyve açısından zengin bir diyetiniz olmasına dikkat gösterin. Not olarak, bir büyük portakal günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.