Burundan Gelen Kötü Koku Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Burundan Gelen Kötü Koku Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.122 kez görüntülendi

Burunda duyulan pis koku, önemli sayıda insanı etkileyen bir sorundur. Burundan kötü koku gelmesi neden olur? Makalemizde burundan koku gelmesine yol açan faktörlere ve nasıl geçebileceğine yer verdik. Bazı kişilerde burundan koku gelmesine, şakakların üzerinde ve sol kulakta basınç da eşlik eder. Burundaki pis kokudan yakınan kişiler sorunu çözmek için genellikle burun spreyi kullanmayı denerler fakat bu soruna neden olan sağlık sorunu tedavi edilmedikçe sprey bir işe yaramamıştır. 

Burna gelen kötü kokunun nedenleri ve tedavisi

Polipler

Polipler, burun boşluğunun iç kısmında büyüyen, kötü huylu olmayan tümörlerdir. Polibin büyümesi, burun drenajını engelleyip, boşluğu tıkayabilir, bakteri oluşması da, burunda kötü kokuya yol açabilir. 

Polip belirtileri: Kalıcı burun tıkanıklığı, burun akıntısı, tat duygusunu kaybetme, geniz akıntısı, koku duyusunda azalma, horlama, baş ağrısı ve yüz ağrısı, üst çenede ağrı, göz çevresindeki kaşıntı, alında basınç.

Tedavisi: Polipin ilk aşamalarında kortikosteroid ilaç kullanılabilir, ilerlemiş aşamalarında ise cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Atrofik rinit

Atrofik rinit diye de bilinen ozena, burunda meydana gelen bir enfeksiyondur. Burundan kötü koku eşliğinde gelen burun akıntısı ve kabuklanma, hastalığın genel belirtileridir. 

Tedavisi: Bu durumun gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir. Burun boşluğu içinde bakteri büyümesinin engellenmesi için, doktorunuz gliserin ve glükoz ihtiva eden burun damlaları reçete edebilir.

Horlama

Horlama sırasında, ağız genellikle açıktır, dil ve damakta nem kaybı meydana gelir. Bu durum aynı zamanda ağızda tükürük üretimini de bozar. Bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşup, ağzın kendi kendini temizlemesine engel olur. Bakteriyel aksiyon ise, ağızdan sonra burunda da kötü koku ile sonuçlanır.

Tedavisi: Horlama, burun tıkanıklığı nedeniyle olabilir, bu gibi durumlarda yatmadan önce burnunuza su çekip temizleyin, nefes almanızı kolaylaştıracak burun bantlarından da yararlanabilirsiniz. Yatak odanızı nemli tutmak için buhar makineleri kullanın. Yatmadan 2 saat öncesine kadar ağır yemeklerden ve kafein alımından uzak durun. Sırt üstü yatmak yerine sağ yanı üzerine yatmak da horlamayı önlemeye yardımcı olabilir.

Geniz akıntısı

Geniz akıntısı, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıkları ile birlikte ortaya çıkar. Akıntı ağzın arka taraflarına geldiğinde ağızdaki doğal bir bakteriden etkilenir ve bu da burunda kötü kokuya neden olur. Boğazda tahrişe neden olur. Bu durum öksürüğü tetikler ve öksürük geceleri daha da şiddetlenir. Geniz akıntısı sizi rahatsız eder, her dakika boğazınızı temizlemek istersiniz. 

Tedavisi: Geniz akıntısında soruna göre farklı tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Akıntı, viral ve sinüzit enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa ekonjestanlar kullanılabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyon sonucu oluştuysa doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilir. Nazal akıntı alerjik reaksiyon sonucu ise, steroid ilaçlar ile birlikte burun spreyleri de kullanmak gerekebilir.

Yabancı nesneler

Burunda kötü koku, burun boşluğunun gıda partikülleri gibi yabancı cisimlerle tıkanması sonucu oluşabilir. Bu tür nesneler normal drenaj ve hava akımını etkileyerek kötü kokuya neden olur.

Tedavisi: Pamuklu çubuk ya da başka cisimler kullanarak burundaki yabancı cismi kendiniz çıkarmaya çalışmayın. Burun deliklerinden birine girdiyse diğerini kapatın ve kapattığınız burun deliğinden nazikçe dışarı soluyun. Nesne dışarıdan görünüyorsa cımbızla yavaşça alın. Bu yöntemler başarısız olursa, derhal tıbbi yardım almalısınız.

Sinüzit

Sinüzit, sinüslerdeki mukus zarının iltihaplanıp tahriş ya da enfekte olduğunda gerçekleşen bir durumdur. Soğuk algınlığı gibi viral semptomlar sonucu oluşur ve sinüslerde aşırı mukus salgılanmasına neden olur. Bu mukus sinüsler içinde kalır ve bakterileri içine çeker. Bakteriler mukus içinde çoğalır ve genellikle zararlı kükürt içeren atık ürünler üretirler bu da burunda kötü koku ve ağız kokusuna neden olur. En yaygın sinüzit belirtileri ateş, baş ağrısı, yüzde basınç, hassasiyet veya ağrıdır. 

Tedavisi: Sinüzit tedavisi genellikle antibiyotiklerle gerçekleşir. Tuzlu su ile burna su çekmek de mukusu temizler ve bakteriyel üremeyi sınırlandırır. 

Rinoskleroma

Klebsiellarhinoscleromatis bakterilerin neden olduğu burun boşluğundaki bir enfeksiyondur.

Tedavi: Uzun süreli antimikrobiyal tedavi ile birlikte bronkoskopi, normal olarak ilk enfeksiyon tedavisi için kullanılır. Hastada tıkanma, nefes alamama gibi belirtileri görülüyorsa, ameliyat da gerekli olabilir.

Adenoidit

Bakteriyel ya da viral enfeksiyondan kaynaklanan lenf bezlerinin iltihabıdır. Aynı zamanda, alerjik reaksiyondan da kaynaklanabilir. Burunda kötü koku ve akıntı ile eşlik eder. Adenoidit belirtileri arasında burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boyun bezlerinde şişme, ağız yoluyla nefes, kulaklarda ağrı, uyumakta güçlük, burundan konuşma, uyku apnesi veya horlama yer alır.

Tedavisi: Antibiyotikle tedavi edilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.