Burun Sızlaması Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  • KULAK BURUN BOĞAZ
  • Burun Sızlaması Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 2.827 kez görüntülendi

Burun Sızlaması Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Burunda hissedilen kuruluk hissi, iğne batmasıacılar ve yanma gibi tanımlanabilecek bir rahatsızlıktır. Genellikle klimalı ortamlarda bulunan kişilerde ve soğuk hava dolaşan kişilerde daha sık görülebilmektedir. Bir sebebi de mevsim değişikliklerinden olmasıdır. Ayrıca burun ameliyatları sırasında 1 kaç hafta sürebilecek burun sızlamaları da olabilmektedir. Genellikle alerji ilaçlarının kullanımından dolayı oluşan burunda kuruluk hissi sonucu oluşan sızlamalarda meydana gelmektedir. Horlama tedavisinde kullanılan cpap ve apap gibi aletlerin kullanılması sonucuda ortaya çıkabilmektedir.

Burun Sızlaması Neden Olur?

Burun sızlaması çoğu hastalıklarda görülebilmektedir. Ayrıca eşitli ilaçları kullanmakta burun sızlamalarına neden olurlar. Bu ilaçlar alerji, akne tedavileri için kullanılan ilaçlar ve grip ilaçlarıdır. Bu ilaçların dışında da bazı sistemik hastalıkların belirtisi olarakta meydana gelmektedir. Hipertroidi, böbrek yetersizliği, şeker hastalığı ve A vitamini eksikliği olan kişilerde burun sızlaması görülebilmektedir. Yaz aylarından klorlu havuzlarda yüzmek ve aşırı sigara içmekte burun sızlamasına neden olabilmektedir. Özellikle klimalı ortamlarda ve soğuk havalarda burun sızlaması daha sık görülebilmektedir.

Burun Sızlamasına Bağlı Baş Ağrısı Neden Olur?

Burun içerisinde bulunan trigeminal sinir çeşitli sebeplerden dolayı baskıya uğradığı zaman burun sızlamasına bağlı baş ağrısı gerçekleşebiliyor.

Burun sızlamasına bağlı baş ağrısı probleminin meydana gelmesi için baş ağrısına neden olabilecek çoklu faktörlerin birleşmesi, bir noktaya kadar sinirleri uyarıcı bir semptom oluşturması gerekir. Örnek olarak sabah kahvaltımızı atlayıp hızlı bir şekilde evden çıktıktan sonra tempolu ve yorucu bir iş gününün sonunda, stresi ve yorgunluğu atabilmek için içilen bir kadeh biranın ağrıya neden olabilecek semptomları gidermesi gibi. Bazı kişilerin sinüs boşluğu, burun yapısı ve boyun kısmındaki faktörler, burun sızlamasına bağlı baş ağrısını tetikleyebilir.

 

Yine örnek olarak burnun iç bölgesinde ya da sinüs boşluğundaki sinirlere değen bir kemik veya et parçası bulunması bağ ağrısına neden olabilir. Burun içerisindeki trigeminal sinirler uyarıldığında ortayan çıkan kimyasal maddeler baş ağrısının ana sebeplerindendir. Baskının arttığı zamanlarda kimyasal tepkimelerde yükseleceğinden baş ağrısı da giderek artış gösterecektir.

Burundaki sızlamaya bağlı görülen baş ağrıları genel olarak migrenle aynı belirtileri gösterdiğinden bir çok hasta migrene bağlı baş ağrısı yaşadığını düşünmektedir. Asıl olarak 10 baş ağrısı vakasında 1 ya da 2 sinde burun sızlamasına bağlı baş ağrısı bulunduğu kanıtlanmıştır. Kulak burun ve boğaz kısmında ayrıntılı olarak yapılacak nöroloji muayenesi sonucunda asıl problem ortaya çıkacaktır.

Burun Sızlaması Nasıl Geçer?

Burun sızlaması olan kişilerde neden yönelik tedavi çeşitleri uygulanır. Burun sızlanmasının altında yatan sistemik bir hastalık var ise o hastalığa yönelik tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Kişilerde burun mukozasıkabuklu veya kuru ise mukoza nemlendirici doğal kremler ile tuzlu ise burun yıkama yapılmaktadır.

E ve A vitamini içeren ilaçlar ve burun mukozasının taze kalmasını sağlayan çeşitli ilaçlar öngörülmektedir. Burunu tuzlu su ile yıkamak mukozanın eski haline gelmesini sağlayacaktır. Bunlardan dolayı kişilerin ağızdan sıvı tüketimini arttırması gerekmektedir ve günde 5 ila 6 bardak su içmek gerekir. Eğer burun sızlamanız devem ediyor ise mutlaka bir KBB uzmanına gitmenizde fayda vardır.

Burun Sızlamasına İyi Gelen Yöntemler Nelerdir?

  • Burnunuzu çok sık çekmeyin ya da karıştırmayın. Burnu karıştırmak mukozayı kurutup sızlamaya sebep olur
  • Sızlamayı önlemek için bal sürebilirsiniz
  • Eşit oranda karıştırılmış su ve elma sirkesini burnunuza uygulayabilirsiniz
  • Diş macunu burun sızlamasına karşı çok etkilidir. Az bir miktar diş macununu sızlayan bölgeye uygulayabilirsiniz
  • Bulunduğunuz odanın nem seviyesini en az %40 seviyesinde tutmanız burun sızlamasını önleyecektir
  • 1 çay bardağı suyun içerisine ekleyeceğiniz bir çay kaşığı tuzu iyice karıştırın ve günde 3-4 defa burna çekerek uygulayın
  • Lavanta çiçeğinin yapraklarını bir bardak kaynar suya ekleyip 10 dakika kadar demlemesini bekleyin. Burna çekerek uygulayın
  • Mısır kökünü bir miktar suda kaynatın. Süzüldükten sonra eşit oranda zeytinyağı ve nane suyu ekleyin. Karışımı burna çekerek uygulayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.