Burun Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Burun Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 747 kez görüntülendi

Burun Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Burun kuruluğu, kuru hava gibi genelde ciddi olmayan bazı nedenlerle ortaya çıkar. Burun çekilen havayı ısıtır, bakteri, virüs ve diğer zararlı maddeleri süzerek, akciğere gitmesine engel olur. Bu yüzden kuruma olduğunda burun bu fonksiyonları yerine getiremeyebilir ve bazı rahatsızlıklar oluşur.

Burun içinde kuruluğa sebep olan faktörleri ve tedavi yöntemlerini inceledikten sonra, bu problemi rahatlıkla çözebilirsiniz.

Burun Kuruluğunun Nedenleri

Burun kuruluğu şu nedenlerle ortaya çıkar:

1 Kuru Hava

Burun kuruluğunun en yaygın sebebi genellikle kış aylarında, bazen de yaz aylarında kendini gösteren kuru havadır. Hava kuru olduğunda burundaki nem kolayca buharlaşarak burunda kurumaya yol açar.

2 Burun İltihabı

Rinit adıyla bilinen burun iltihabı genellikle burun akıntısına neden olur. Ama bazı durumlarda da burun kuruluğuna yol açar.

3 Vücudun Susuz Kalması (Dehidrasyon)

Çok tuzlu yiyeceklerle beslenme veya az sıvı tüketme vücudun susuz kalmasına neden olarak, ağız kuruluğuna ek olarak burunda ve vücudun diğer bölgelerinde kurumaya neden olabilir.

4 Burun Spreyleri

Burun spreyleri birkaç günden fazla kullanıldığında kuruluğa sebep olabilir. Eğer üç-dört günden beri burun spreyi kullanıyorsanız ve kuruluk oluştuysa doktorunuza danışın.

5 İlaçların Yan Etkileri

Dekonjestanlar ve antihistamin ilaçlar burun da dahil solunum sistemini kurutmak üzere tasarlanmışlardır. Bu ilaçları kullanırken genelde burun kuruluğu ortaya çıkar.

6 Sjögren Sendromu

Sjögren sendromu vücuttaki mukus dokularının kurumasına yol açan bir otoimmün hastalıktır. Bunun sonucunda gözlerde, burunda ve nemli olan diğer vücut bölgelerinde kuruluk oluşur.

7 Hormonal Değişiklikler

Belli bir yaştan sonra kadınlarda ortaya çıkan menopoz vücutta mukus dokularının kurumasına yol açar. Gözlerde, ağızda, burunda ve vajinada kuruluk oluşabilir.

8 Tansiyon Yüksekliği (Hipertansiyon)

Eğer burun kuruluğuna ek olarak burun kanaması problemi de varsa, tansiyonunuzu kontrol ettirmelisiniz. Burun kuruluğu bazen kanamaya neden olsa da, yüksek tansiyon da ayrıca sık burun kanamalarına sebep olabilir.


Burun Kuruluğu Tedavisi

Burun kuruluğunu tedavi etmeden önce, altta yatan sebebi bulmak önemlidir. Bunun dışında şu yöntemleri uygulayabilirsiniz.

1 Yeterince Sıvı Tüketin

Vücudun susuz kalmasını engellemek için yeterince sıvı tüketmeye özen gösterin. Eğer sizi engelleyen tıbbi bir durumunuz yoksa, günde en az 8 bardak su içmelisiniz. Alkol ve kafein suyun vücuttan atılmasını tetiklediği için, bunları fazla tüketmeyin.

2 Hava Nemlendirici

Kuru havayı nemlendirmek için bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Ya da kaloriferin üstüne bir tas içinde su koyarsanız, odayı nemlendirmiş olursunuz. Böylece burun dokularının nemli kalmasını sağlarsınız.

3 Saline Spreyi

Eczaneden alabileceğiniz saline spreyi ile burnunuzu nemledirebilirsiniz. Saline spreyi dışındaki spreyleri uzun süreler kullanmamaya özen gösterin.

4 Nemlendirici Krem

Burnunuzun içine nemlendirici krem sürebilirsiniz. Kremi cilde tamamen yedirin ki, yanlışlıkla içinize çekmeyin.

5 Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağını burnun kenarlarına sürerek, rahatlama sağlayabilirsiniz. Hem kokusu da çok güzeldir.

6 İltihap Sökücü İlaçlar

Burun kuruluğuna ek olarak baş ağrısı da varsa aspirin, ibuprofen gibi iltihap sökücü ağrı kesiciler alın.

7 Doktorunuzla Konuşun

Almakta olduğunuz herhangi bir ilacın burun kuruluğu gibi bir yan etkisi olup, olmadığı konusunda doktorunuza danışın.

Önemli Not: Burnunuz için kullandığını herhangi bir ürün konusunda doktorunuzla konuşun. Bazı ürünler mukus dokularını tahriş edebilir. Bazıları da zamanla bir probleme neden olabilir. Özellikle petrol ürünlerinden yapılanlar içe çekildiğinde zatürreye yol açabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.