Burun Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Burun Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.095 kez görüntülendi

Burun Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Burun hassas bir duyu organıdır. Burnun iç yüzeyinde nemli kalmasını sağlayan ince bir mukus tabakası ve çok sayıda kılcal damar bulunmaktadır. Ortam koşullarında oluşan değişiklikler, burnun bakteri ve virüslerle enfekte olması sonucu kaşıntılar ortaya çıkabilir. Burun kaşıntısı en çok alerji sebebiyle oluşur. Çoğu kez burnu kaşınanların gözlerinde de kızarıklık ve sulanma gözlenmektedir. Burunda kaşıntı hapşırmayla birlikte de görülebilir. Burnun içindeki kılcal damarlar sıcak ve soğuk değişimlerine ve kan akışına karşı çok duyarlıdır. Mesela kalp atış hızının artması, kalpte çarpıntı olması burun içi kılcal damarlara hızla kan ulaşmasını sağlar. Bunun sonucunda burun kaşınabilir. Ortamdaki havanın kuruluğu, alerjik bir soruna sahip olmak veya soğuk algınlığına yakalanmış olmak burun kaşıntısı gibi oldukça sıkıcı bir duruma yol açabilmektedir. Burun kaşıntıları doğru teşhis ve tedaviyle kısa zamanda iyileşebilmektedir.

Burun Neden Kaşınır?

Bahar ayları geldiğinde bazı kişiler gözleri sulanmış ve kızarmış, sürekli hapşırır ve burnu kaşınır vaziyette dolaşır. Alerji problemi üst solunum yolları rahatsızlıklarını % 50 artırmaktadır. Tedavisi geciken vakalar astıma kadar ilerleyebilmektedir. Ev tozları, sabun ve deterjan gibi kimyasal temizlik maddeleri de alerjik riniti ve beraberinde burun kaşıntısını artırabilmektedir. Evler iyi temizlenmeli ve havalandırılmalı, havası çok kuru olmamalıdır. Polenlerin çok olduğu mevsimlerde sık yaşanan burun kaşıntısı problemi uygun bir şekilde çözülebilir.

Ev Hayvanları Ve Kokulara Dikkat

Ev hayvanlarının kılları da bazı kişilerde alerjik rinite yani burun iltihabına ve kaşıntısına sebep olabilmektedir. Besin alerjileri, parfüm, deodorant gibi kokuların kullanılması, kimyasal maddelerden yayılan kokular, bazı ilaçlar da alerjiyi ve burun kaşıntısı sorununu tetikleyebilir. Ergenlik ve hamilelik dönemlerinde de vücuttaki değişen hormonlar nedeniyle burunda kaşıntı şeklinde tepkiler ortaya çıkabilir. Aksıra tıksıra, burun kaşınması ile yaşamak sosyal hayatı da etkilemektedir. Hafif de olsa aşırı derecede de olsa burun kaşıntılarının sebebinin bulunması için hastanelerde uygun bölüme gidilmelidir. Burun kaşıntılarının bir kısmı ciddi bazı hastalıkların ön belirtisi olabilmektedir.

Burun Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Burun kaşıntısı ağrılı, sancılı bir durum olmasa da devamlı bir eli burnunda olan kişi bundan sıkılmakta ve rahatsız olmaktadır. Bu sebeple söz konusu sağlık probleminin sebebi araştırılmalı ve çözüm önerilmelidir. Uzmanlar burun kaşıntısı probleminin hafife alınmaması gerektiği görüşündedir. Kaşıntı bir sistemik hastalıktan kaynaklanıyorsa tedavisi yapılır. Yaşam alanlarındaki duman, toz, kimyasal, küf, mantar gibi sorunlar olabildiğince ortadan kaldırılır ve hava kuruysa nemlendirilir. Gerekiyorsa nemlendirici, buhar verici cihazlar kullanılabilir. Ortamın nemlendirilmesi gibi burun içi kuruysa onun da nemlendirilmesi gerekir. Bazı burun spreylerinin görev budur. Ani sıcaklık değişimlerinden de kaçınmak gerekir. Kokulu sabunlar, duş şampuanları, bulaşık ve çamaşır deterjanları, parfümler burun kaşıntısı yaşayanlar tarafından kullanılmamalıdır. Doktorları tarafından alerjik riniti ve sinüziti olan kişilere uygun ilaçlar verilecektir. Burun kaşıntısını gideren ilaçlar çoğunlukla antihistaminiktir. Bu tür ilaçlar şurup, damla veya tablet olarak verilir. Verilen ilaçlar mutlaka belirtilen şekilde ve sürede kullanılmalıdır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.