Brusella Testi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • HASTALIKLAR
  • Brusella Testi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 993 kez görüntülendi

Brusella Testi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Daha önceleri ismini duyduğumuz brusella hastalığı aslında iyi niyetli olarak değerlendirebileceğimiz bir enfeksiyon hastalığıdır. Diğer hastalıklarla belirtileri benzerlik gösterdiği için tanı konulması zor ve sinsi bir hastalıktır, hastalığın tanının konulabilmesi için brusella testi olarak bilinen aglütinasyon testi uygulanır. Bunların dışında çeşitli kan örneklerine yapılan testlerde hekimlerin yakalayabilmeleri mümkündür, peki, bu hastalık tam olarak nedir? Bakteri kaynaklı enfeksiyonlu bir hastalık olduğu ve kökenin aslında hayvanlardan insanlara geçtiği bir hastalıktır. Oldukça eski bir hastalık olduğu bilinmektedir hatta Hipokrat zamanlarında bile rast gelindiği bilinmektedir, brusella’nın bilinen farklı isimleri de mevcuttur hatta bir tanesi malta ateşi olarak anılır. Bunun nedeni de Malta adasında Dr. Bruce hastalığın izole edilmesinde etkili olmuştur ve bu olay neticesinden rahatsızlık artık brusella olarak bilinmiştir.

Brusella’nın nedenleri arasında en temeli hastalığı taşıyıcı bakterilere vücudun maruz kalmasıdır, yaşayan bir organizma olmasından ve kan yolu ile dolaşabilmesinden dolayı vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyonlara neden olabilir. Bakterilerin hayvan kaynaklı olduğu bilindiğinden vücuda bulaşmaması açısından dikkat edilmesi gereken hususlar vardır, bunlar; pastörize edilmemiş süt ve ürünlerinin tüketilmemesi gerekir, kötü şekilde pişirilmiş ya da çiğ derecesindeki etlerin tüketilmemesi ve temas edilmemesi gerekir. Brusella hastalığı tam olarak belirtilerinin görülmesi yani kuluçka dönemi 5 gün ile 5 ay arasında değişkenlik gösterebilir. Ama genel olarak bilinen süre 2 veya 4 haftadır, haricinde brusellanın belirtilerinin de bilinmesinde yarar vardır;

– Sırtta ağrı,

– Ateş,

– Terleme,

– Yorgunluk hissi,

– Özellikle karın bölgesinde ve kaslarda ağrı,

– İştahsızlığa bağlı kilo kayıpları,

– Öksürük,

– Şişmiş lenf düğümleri,

– Baş ağrısı.

Tehlike bir hastalık olduğu söylenebilir ancak tedavisi de mümkündür o halde sıra da brusella tedavisi nasıl yapılır konusuna geçelim. Hastalığın kuluçka süresi gibi tedavi süresi de uzun vadededir, 6 veya 8 hafta boyunca doksisiklin ve iradin birlikte kullanılarak tedavi edilir. Tedavi süreci aslında vücutta yer alan bakterinin canlı insan hücrelerinde ne kadar bağlı olduğu ve hayatta kalma süresinin ne kadar olduğuna bağlı olarak değişebilir. Tahmin edebileceğiniz gibi ağır ve uzun süreli bir antibiyotik tedavisinden bahsedildiği için öncelikle konulacak olan tanıdan emin olunmalıdır ki hasta açısından başkaca rahatsızlıklar ortaya çıkmasın. Ayrıca hamile olan ve imnünsüpresif hastaların da daha fazla özen gösterilmeli ve bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile görüşülmelidir.

Hastalığın tekrarlama ya da kronikleşme olasılığı tanı ve tedavi süresi ile doğru orantılıdır, doğru tanı ve erken tedavi ile hastalığın tekrarlaması söz konusu değildir. Başkaca tedirgin olunan durumlarda birisi de Brusellanın bulaşıcı olup olmadığıdır, teorik olarak bulaşıcı olduğunu söylemek mümkün zira hayvanlardan insanlara geçebilmektedir. Ancak bilinen insandan insan geçebilme durumları oldukça nadir sayılmaktadır, dikkat edilmesi gereken konuları özenle takip ederseniz yakalanmamak ya da etkisini azaltmak bakımından başarılı olursunuz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.