Brokoli Bebeklere Ne Zaman Verilir Ve Bebeklerde Gaz Yaparmı?

  • Genel Sağlık
  • Brokoli Bebeklere Ne Zaman Verilir Ve Bebeklerde Gaz Yaparmı? için yorumlar kapalı
  • 914 kez görüntülendi

Brokoli Bebeklere Ne Zaman Verilir Ve Bebeklerde Gaz Yaparmı?

Sebzeler sağlıklı bir beslenme programının en önemli parçalarındandır ve vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ile mineralleri karşılamaya yardımcı olurlar. Ancak maalesef brokoli dahil bazı sebzeler gaz yapıp kişiye rahatsızlık verebilmektedir.

Bağırsak gazı genellikle sindirim sistemine çok fazla hava girmesiyle yahut brokoli gibi gaz yapan gıdalar tükettildiğinde bağırsaktaki yararlı bakterilerin yiyecekleri parçaladığında meydana gelir. Brokolinin gaza neden olmasının asıl nedeni rafinoz ismindeki şekeri bünyesinde bulundurmasından kaynaklıdır. İnsan vücudunda rafizonuzu parçalamak için yeterli enzim yoktur, bu nedenle rafinoz maddesi ince bağırsak tarafından başarılı bir şekilde parçalanamayıp, bütün halde kalın bağırsağa iner, kalın bağırsak var gücüyle rafizonu parçalamaya çalışır. Sonuç olarak özellikle rafinozlu gıdalara alışık olmayan bünyelerde çok fazla gaz üretimi gerçekleşir. Rafinoz oranı yüksek olan diğer meyveler arasında fasulye, lahana, brüksel lahanası ve kuşkonmaz sayılabilir.

Sual: Brokoli yetişkinlerde gaz yapar mı? Gaz yapan besinler nelerdir?

CEVAP

Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Hilal Batmaz’ın cevabı: (Evet yapar, pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, kereviz, enginar, turp, bezelye, nohut, kurufasulye, mercimek, portakal, kavun, kiraz, gazlı içecekler, kızartmalar, alkollü içecekler ve acılı baharatlar gaz yapan yiyeceklerdendir.)

Sual:Brokoli bebeklerde gaz yapar mı? emziren anneyim, brokoli anne sütünde gaz yapıp bebeğe geçer mi?

CEVAP

Beslenme Ve Diyet Uzmanı Merve Tığlı Çınar’ın cevabı: (Evet gaz yapar, brokoli, soğan, sarımsak, lahana, kuru baklagiller gibi yiyecekler gaz yapıcıdırlar ve anne sütünün tadında değişikliğe de neden olabilirler. Bu besinleri tükettikten sonra bebekte gaz şikayeti ve emmeyi reddetme gibi durumlar ortaya çıkıyorsa, bu besinleri emzirme döneminde kesebilirsiniz. )

Sual: Bebeğim 6 aylık, brokoli ıspanak pırasa ve karnabahar verebilir miyim?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Murat Aydın’ın cevabı: (Bu sebzelerin çorbalarından verebilirsiniz.)

National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC) (Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgi Merkezi)alfa-galaktosidaz enzimi ihtiva eden gaz giderici haplar brokolideki rafinozun parçalanmasına yardımcı olup gaz yapmasını önleyebilir. “Digestive Diseases and Sciences” ( Sindirim Hastalıkları Ve Bilim) tıb dergisi 2007 sayısında yayımlanan makaledeki bilimsel çalışmaya göre brokoli gibi rafinoz açısından zengin besinler tüketip alfa-galaktosidaz içeren sindirim hapı alan kişiler plasebo ismindeki hiç bir etkinliği olmayan hap içenlere göre gaz üretiminde önemli ölçüde azalma yaşamışlardır.

 Alfa-galaktosidaz içeren gaz giderici haplar siz de işe yaramıyor, gaz oluşumunu önlemiyorsa, bu durum sizin normalin üstünde lifli gıda tükettiğinizi de gösterebilir. Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25 gr erkeklerde ise 38 gr’dır. Brokoli lif açısından zengin besinlerdendir. Lifli gıda tüketiminde sınırı aşmak da gaza yol açabilir.

Brokolinin gaz yapmasının bir diğer önemli nedeni de içeriğindeki kükürt mineralinin yüksek olmasıdır.

Pişirme işlemi sebzelerdeki pek çok vitamini öldürdüğünden brokoliyi çiğ olarak tüketmek, salatalara eklemek en sağlıklısıdır. İçerdiği besin değerleri sayesinde kanserle savaşmakta çok etkili bir sebze olduğunda düzenli olarak brokoli yemeye devam etmelidir. Brokoli yedikten sonra gazda anormal bir artış yaşıyorsanız, bu durum sindirim sisteminizdeki bir sağlık sorununa işaret edebileceğinden dahiliye doktoruna görünmenizi tavsiye ederiz.

Domates Gaz Yaparmı, Domatesin Gaz Yapma Nedenleri Nelerdir? Tıklayınız

Kahve Gaz Yaparmı? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.