Boyun Düzleşmesi Nedir, Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

  • Genel Sağlık
  • Boyun Düzleşmesi Nedir, Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi için yorumlar kapalı
  • 1.071 kez görüntülendi

Boyun Düzleşmesi Nedir, Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

Normalde C harfi şeklinde olan boyun omurgasının, çeşitli nedenlerden dolayı düzleşerek sopa gibi dümdüz hale gelip beyne giden kan naklini engellemesine boyun düzleşmesi denir. Boyun düzleşmesi boynun doğal kavisini kaybetmesidir. Beyne yeterince kan gitmemesi sonucu boyun düzleşmesinin ilk belirtileri olan baş ağrısı ve boyun ağrısı gibi ağrılarla karşılaşılır. Bu durumu daha sonra baş dönmesi, unutkanlık, fazla alıngan hale gelme gibi belirtiler izler. Boyun düzleşmesi ayrıca halsizlik ve bitkinlik de yapar. Ne kadar uyursak uyuyalım kendimizi yorgun hissederiz. Bunlar boyun düzleşmesinin tipik belirtileridir. Şayet  boyun düzleşmesi uzun süre tedavi edilmezse kulak çınlaması ve dengesizlik yaşama gibi semptomlar da ortaya çıkar. Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse omurlar arasındaki diskleri de bozup boyun fıtığına neden olabilir. Ayrıca boyun düzleşmesinin uzun süre tedavi edilmemesi boyun kireçlenmesi de yapabilir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

  1. Baş ağrısı (ense, şakaklar, alın ve göz küreleri arkasında ağrı)
  2. Baş dönmesi
  3. Mide bulantısı
  4. Boyun ağrısı
  5. Kulak çınlaması
  6. Boyunda tutulma
  7. Omuz ağrısı
  8. Halsizlik bitkinlik
  9. Çene ağrısı
  10. Sırt ve bel ağrısı
  11. Çabuk yorulma
  12. Sırtta uyuşma
  13. Uykusuzluk
  14. Tansiyon yüksekliği
  15. Gerginlik, stres
  16. Zihin bulanıklığı
  17. Konuşma bozukluğu
  18. Konsantrasonda zorlanma
  19. Boynu döndürmede sıkıntı yaşama
  20. Vücutta, ayaklarda uyuşma, karıncalanma
  21. Ense kökü ağrısı
  22. Bulantı
  23. Alınganlık
  24. Unutkanlık
  25. Konsantrasyon bozukluğu
  26. Kollarda uyuşma ve ağrı. Boyun düzleşmesinde kollara giden sinirlerin geçtiği kemik kanallar daralır ve bu da kollarda uyuşma ve ağrıya neden olur.
  27. Boyun düzleşmesi sonucu iç organlarımızın çalışmalarını düzenleyen vagus siniri gerilir, vagus sinirinin çalışması bozulur. Bu durum da çarpıntı, nefes açlığı, midede şişkinlik, hazımsızlık, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açar.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

  1. Çalışma hayatında edinilen yanlış duruş bozuklukları ;Uzun süre aşağı doğru bakarak okuma ve çalışma alışkanlığı ( bankacılar, gazeteciler, yazarlar muhasebeciler gibi bilgisayarın sık kullanıldığı meslekler, müzisyenlik, ressamlık, yazarlık, seramik, heykeltıraşlık, fabrikaların montaj bandında çalışma vb. mesleki durumlar)
  2. Kemik kitlesinde kayba ve kemikte incelmeye neden olan osteoporoz (kemik erimesi) hastalığı
  3. Alıngan, hassas ve mükemmeliyetçi kişiler ve stres altında yaşayan kişiler de boyun düzleşmesi için risk grubundaki insanlardır. Bu kişiler üzerinde çok fazla stres biriktirirler, bu durumdan boyun bölgeleri de olumsuz etkilenip boyunda düzleşme yaşayabilirler.
  4. Hammallık gibi sık sık ağır yükler kaldırma
  5. Obezite aşırı şişmanlık vücudun ağırlık merkezini değiştirip boyun düzleşmesi yapabilir.
  6. Sağlıksız yataklarda uyuma alışkanlığı, uygunsuz yastık kullanma
  7. Uzun süreli araç kullanma
  8. Boynun çeşitli nedenlerden dolayı zorlanması ve incinmesi
  9. Aşırı bilgisayar kullanımı, internette uzun süre kalma, uzun süre televizyon izleme gibi faktörlere duruş pozisyonu bozukluğu
  10. Islak saçla, saçları kurutmadan dışarı çıkmak
  11. Sürekli baş aşağı öne bakılarak yapılan işler (Elişi yapma, resim tezhip sanatı gibi işlerde çalışma)
  12. Skolyoz benzeri anatomik bozukluklar

Boyun Düzleşmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Boyun düzleşmesi için Fizik Tedavi doktoruna gitmelisiniz. Doktor gerek görürse size çeşitli egzersizler verecektir. Boyun adalelerini güçlendiren yüzme, pilates gibi egzersizleri tavsiye edecektir. Ortopedik yastık kullanımı da doktorun bildireceği önerilerdendir.Ağrı kesici ve kas gevşeticiler, Stersi azaltıcı antidepressan ilaçlar da doktorun reçete edeceği boyun düzleşmesi için kullanılabilecek ilaçlardandır.

Boyun Düzleşmesi Teşhisi Nasıl Konur?

Boyun düzleşmesi teşhisi için uygulanacak en iyi yöntemler fiziksel muayene ile boyunda düzleşme olup olmadığı doktor tarafında kontrol edilmesi ve MR filmi çekimidir. MR ile boyun düzleşmesi ile düzleşmenin ne derece ilerlediği de saptanır.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Dr. Aybars Akkor anlatıyor; Boyun gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat ile önlenebilir. Fakat boyun gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollarada yayılıyorsa tedaviye fizik tedavinin de eklenmesi gerekir. Eğer mevcut hastalığa eklenen ileri derecede bir boyun fıtığı da varsa cerrahi müdahale de gerekebilir.  Boyun düzleşmesi, ameliyat gerektirmeyen bir sağlık sorunudur. Boyun bir kez düzleştiği zaman artık geriye dönüş mümkün değildir. Ancak boyun kasları çeşitli yöntemler kullanılarak gevşetilerek bu hastalığın etkileri minimuma indirilebilir. Boyun düzleşmesinde en iyi tedavi metotları arasında nöral terapi, fizik tedavinin bazı metotları, özellikle McCanzy metotu, hidroterapi dediğimiz su içinde havuz içinde yapılan tedavi metodu sayılabilir. Bu tedaviler her sene tekrarlanmayı gerektirir. Bu tedavi ile rahatladıktan sonra boynun bu durumunu korumak için mutlaka su tedavisi özellikle haftada 2 gün havuza gidip sırtüstü yüzme veya boynumuza kadar suya girip kol çevirme hareketleri yapmak oldukça faydalı olur.

Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkar?

Boyun düzleşmesi tedavi edilmezse kişi sık sık baş ağrısı, boyun ağrısı ve kulak çınlaması gibi belirtiler yaşar, artık ağrı kesiciler de ağrıyı kesmez hale gelir, bunun sonucunda depresyona girilebilir.  Boyun düzleşmesinin yol açtığı sürekli boyun gerginliği boyun fıtığı oluşumunu tetikler ve kollarda uyuşukluk, güçsüzlük meydana gelir. Yürürken dengesizlikler, yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu Boyun Düzleşmesi Bitkisel Tedavi

Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu boyun düzleşmesi bitkisel tedavisi için soğuk pres susam yağını öneriyor.

2-3 tatlı kaşığı susam yağının içine 3 çay kaşığı acı elma yağı (adaçayı yağı) karıştırıp boyun bölgesine masaj yapılır.

Boyun Düzleşmesinin Oluşmaması İçin Ne Yapmalı?

  1. Stresten ve bizi üzen kişilerden uzak durmalı.
  2. Ağır şeyler kaldırmamalı.
  3. Tek kolla yük taşımamalı.
  4. Uzun süre hareketsiz kalmamalı, mutlaka hareketli aktif bir hayat sürmeli
  5. Saçları kurutmadan dışarı çıkmamalı.
  6. Klima, vantilatör ve cereyan önünde kalmamalıdır.
  7. Boyun ve bel düzleşmesi rahatsızlıklarını önlemek için hatalı duruş ve oturma bozukluklarının düzeltilmesi gerekir.
  8. Göz bozuklukları varsa tedavi olmalı
  9. Yüz üstü ve sırt üstü yatmayıp, yan pozisyon tercih etmeli
  10. Her akşam boyun ve yüzünüze ozon yağı (tercihen wellozone) ile hafif masaj yapın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.