Botulismus Nedir ? & Botulizm Zehirlenmesi Belirtileri

  • HASTALIKLAR
  • Botulismus Nedir ? & Botulizm Zehirlenmesi Belirtileri için yorumlar kapalı
  • 1.002 kez görüntülendi

Botulismus Nedir ? & Botulizm Zehirlenmesi Belirtileri

Botulizm nedir ?

Botulizm kasların gevşek felcine neden olan ciddi bir hastalıktır. Genelde botulinum toksini denilen ve Clostridium botulinum bakteri tarafından (ve nadiren C. butyricum ve C. baratii) üretilen bir nörotoksin neden olur.

Clostridium botulinumun ürettiği yedi farklı nörotoksin vardır (A-G tipleri) ancak insanlarda ağır felce neden olan en yaygın A ve B ve E türüdür (ve nadiren F’dir).

Kayıtlı botulizmin tarihi, hastalığın ilk kez Alman sosisiyle (gıda kaynaklı hastalık veya sosis yedikten sonra gıda zehirlenmesi) ilişkilendirildiği 1735 yılında başlar.

1870’de, Muller ismindeki bir Alman hekim, botulizmin ismini sosisin Latince isminden türetti.

Clostridium botulinum bakterileri ilk kez 1895’de izole edildi ve ürettiği nörotoksin 1944’de Dr. Edward Schantz tarafından izole edildi.

Botulizm toksini insanlarda bilinen en toksik maddelerden biridir. Toksin biyolojik bir silah olarak değerlendirilirken birçok tıbbi durumu tedavi etmek için de kullanılıyor.

1980’de  şaşılık tedavisinde (göz sapması) kullanıldı ve Botox şaşılık tedavisinde FDA tarafından onaylandı.

Blefarospazm ve hemifasiyal spazmı engellemektedir. Glabellar çizgilerini (kırışıklıkları ve kaş çatık çizgilerini) tedavi etmek için Botox kullanımı 2002’de FDA tarafından kozmetik iyileştirmeler için onaylandı.

FDA, 2002’den beri birçok ilave kullanım (örneğin, koltuk altı terleme ve kas ağrısı bozuklukları) için onaylamıştır.

Botulizm’in sebepi nedir ?

Clostridium botulinum bakterileri (ve birkaç Clostridium türü) tarafından sentezlenen ve salgılanan nörotoksin, botulizme neden olur. Toksin, asetilkolin salınımını motor sinir uçlarından bloke ederek hastalığa neden olur.

Botulizm için risk faktörleri nelerdir ?

Botulinum geliştirme riski, C. botulinum bakterilerini ve bunların sporlarının çoğaldığı uygun olmayan şekilde saklanan ve işlenen gıdaları (örneğin  evde konserve veya bozuk konserve) tüketmekle artar.

Bazı bal preparatları az miktarda bakteri sporu içerebilir; Bal verilirse 1 yaşın altındaki bebeklere bu yüzden verilmemelidir.

Yaraların dışkı materyali ile kontamine olması da botulizm riskini artırır.

Kaç çeşit botulizm var ?

Hastalığın edinilme biçimine göre kategorize edilen üç temel botulizm türü vardır:

Gıda kaynaklı botulizmi, botulinum nörotokini içeren gıdaları yiyerek oluşur.

Yara botulizmi, Clostridium botulinum bakterisi ile enfekte bir yarada nörotoksin üretimi ile olur.

Bebeklerin botulizmi, bir bebeğin botulinum bakterilerinin sporlarını tüketmesi durumunda oluşur. Bakteriler bağırsaklarda büyür ve nörotoksin salgılarlar.

Botulizm ne kadar ciddi ?

Botulinum nörotokini, bilinen en etkili öldürücü maddelerden biri olarak düşünülür.

Bir kişiye yaklaşık 1 nanogram /kg’lık bir miktar ölümcül olabilir ve bilim adamları yaklaşık 1 gramın potansiyel olarak 1 milyon insanı öldürebileceğini tahmin etmektedir.

Her tür botulizm ölümcül olabilir ve tıbbi aciller olarak kabul edilir.

Gıda kaynaklı botulizm özellikle tehlikeli olabilir, çünkü toksin sindirim sistemi tarafından kolayca absorbe edildiğinden, çok miktarda nörotoksin bulaşmış yiyecekler yiyerek birçok kişi zehirlenebilir.

Botulizm nörotoksini vücudu nasıl etkiler ?

Nörotoksin sinirleri felce uğratır, böylece kaslar kasılamaz. Bu nörotoksin sinir hücrelerine girdiğinde ortaya çıkar ve nihayetinde asetilkolin salınımına müdahale ederek sinir kaslarını kontraksiyona teşvik edemez.

Botulizmin iyileşmesi çok uzun sürmektedir ve seyreltilmiş nörotoksin’in kozmetik ve terapötik kullanımlarının nispeten uzun zaman periyotları için neden etkili olmasını açıklar.

Clostridium botulinum ne tür bir organizmadır ?

Clostridium botulinum, tüm dünyada yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Bakterinin anaerobik olduğu düşünülür; bu, bu organizmaların, düşük oksijen seviyelerinde veya oksijen seviyelerinde yokluğunda en iyi şekilde yetiştiği anlamına gelir.

Clostridium bakterileri, bakterilerin büyümeyi destekleyen koşullara maruz kalana kadar uyku durumunda kalmalarını sağlayan spor oluşturan gram pozitif çubuk şekilli bakterilerdir.

Botulizm ne kadar yaygın ?

Özellikle evde konserve veya gıda işlenmesinin azalması nedeniyle, gıda kaynaklı botulizmin yıllık vakalarının sayısı dünya çapında yaklaşık 1.000’e düştü.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda ortalama 110 adet botulizm vakası bildirilmektedir. Bunların yaklaşık % 25’i gıda kaynaklı botulizm, yaklaşık % 72’si bebek botulizmi’dir.

Botulizm belirtileri nelerdir ?

Botulizmin klasik semptomları arasında

Çift ​​görme,
Bulanık görme
Sarkmış göz kapakları
Konuşma bozukluğu
Yutma zorluğu
Kuru ağız
Kas zayıflığı (sarkık bir felce neden olur).

Klasik semptomlara diğer semptomlar ve işaretler de eşlik edebilir

İrileşmiş göz bebekleri
Baş dönmesi
Yorgunluk- Kabızlık
Karın rahatsızlığı veya ağrı
Mide bulantısı
Kusma
Konuşmada güçlük
Yutma zorluğu
Nefes darlığı,
Yavaş veya olmayan refleksler
Üriner retansiyon
Yüz zayıflığı
Göz kasında güçsüzlük ve
Felç.

Botulizmi olan bebekler uyuşuk, zayıftır ve  kötü beslenirler, kabız olurlar ve zayıf bir ağlama ve zayıf kas tonu mevcuttur. Kabızlık genellikle ilk belirtidir.

Tedavi edilmezse, bu semptomlar ve bulgular vücudun çeşitli yerlerinde felce neden olur ve sıklıkla kol, bacaklar, gövde ve solunum kaslarının tutulumu ile ölümle sonuçlanabilir.

Botulizm belirtileri ne zamana kadar ortaya çıkar ?

Gıda kaynaklı botulizmde, semptomlar genellikle kontamine olmuş bir gıdayı yemeden 18-36 saat sonra başlar, ancak 6 saat gibi erken bir zamanda veya 10 gün geç olarak da ortaya çıkabilir.

 

Botulizm nasıl teşhis edilir ?

Hastanın öyküsü ve fizik muayenesi botulizmi işaret edebilir, ancak bu ipuçları genellikle botulizmin teşhisi için yeterli değildir.

Beyin felci, Guillain-Barré sendromu (kas felcinin başka bir hastalığı) ve miyastenia gravis (aynı zamanda güçsüzlük ve göz kapağının sarkmasına neden olur) gibi diğer hastalıkların belirtileri, botulizmin semptomlarına benzer görünebilir.

Diğer koşulları ekarte etmek için özel testlere ihtiyaç duyulabilir. Bu testler beyin taraması, omurilik sıvısı muayenesi, sinir iletim testi (elektromiyografi veya EMG) ve miyasteni gravis için tensilon testi içerebilir.

Bununla birlikte, botulizmden şiddetle şüpheleniliyorsa (örneğin, evde muhafaza edilen aynı gıda kabından yiyen botulizm semptomları olan birkaç hasta), fare inokülasyon testi için numuneler alınmalı ve hastalar hemen tedavi edilmelidir.

Tanıyı doğrulamak için en doğrudan yol hastanın kanında, serumunda veya dışkıda bulunan botulinum nörotoksini tanımlamaktır. Bu, hastanın serumunu veya dışkılarını farelerin periton boşluğuna enjekte ederek yapılır.

Dışkı kültürleri, botulizmi E. coli, Salmonella ve diğer bulaşıcı ajanlardan ayırmada yardımcı olabilir.

Botulizmin tedavisi nedir ?

Erken teşhis konulursa, gıda kaynaklı ve yara botulizmi kan dolaşımındaki nörotoksinin etkisini bloke eden bir antitoksin ile tedavi edilebilir.

Yaralar, toksin üreten bakterilerin kaynağını çıkarmak için genellikle cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

Bir hastanede iyi bir destekleyici bakım (intravenöz sıvılar, solunum desteği) tüm botulizm tiplerinin tedavisinde temel dayanaktır.

Antibiyotikler (yüksek doz IV penisilinler veya diğer antibiyotikler) gıda kaynaklı botulizmde kullanılmaz ancak yara botulizminde kullanılır; Cerrahi debridman da gerekebilir.

Antitoxin bebek botulizmi tedavisinde düzenli olarak verilmemiştir. Bununla birlikte, artık güvenli ve etkili olduğu düşünülen BabyBIG (IV verilen insan immün globulini) kullanılması önerilmektedir.

Şiddetli botulizm ile ortaya çıkan solunum yetmezliği ve felci, bir hastanın haftalarca solunum makinesinde (mekanik vantilatör) olmasını gerektirebilir. Birkaç hafta sonra sinirlerdeki aksonlar yeniden oluştuğunda felç yavaşça düzelir.

Botulizmden kaynaklanan komplikasyonlar nelerdir ?

Botulizm solunum yetmezliğinden ölümle sonuçlanabilir.

Botulizm zehirlenmesinden ayakta kalan hastalar yıllarca yorgunluk ve nefes darlığı çekebilir ve iyileşmeye yardımcı olmak için uzun süreli terapiye ihtiyaç duyulabilir.

Botulizm hastalarının prognozu nedir ?

Tedavi edilmeyen botulizmin ölüm oranı yaklaşık % 50’dir. Uygun şekilde tedavi edilen botulizmi olan hastalar halen yaklaşık % 3-5 arasında bir ölüm oranına sahiptirler.

Bazı hastalar aylar boyu çeşitli derecelerde felç yaşayabilir.

Genel olarak, hastalığın tanısı ve tedavisi ne kadar erken olursa, prognoz o kadar iyi olur. Bununla birlikte, botulizmin ilk tanı ve tedavisinden sonra uzun yıllar kronik yorgunluk ve nefes darlığı çekilebilir.

Botulizmi önlemek mümkün müdür ?

Evet, botulizmin önlenmesi mümkündür.

Gıda kaynaklı botulizm başlıca kuşkonmaz, yeşil fasulye, pancar ve mısır gibi konserve yiyeceklerden kaynaklanır.

Bununla birlikte, yağda doğranmış sarımsak, biber, brokoli, domates sosu, alüminyum folyo ile sarılmış yanlışlıkla işlenmiş fırınlanmış patates ve evde konserve veya mayalanmış balık gibi alışılmadık kaynaklardan kaynaklanan botulizm patlamaları olmuştur.

Evde konserve yapan insanlar, Clostridium bakterilerini, sporlarını önlemek veya öldürmek ve nörotoksinini etkisiz hale getirmek için sıkı hijyenik prosedürler izlemelidir.

Sarımsak veya otlarla beslenen yağlar soğutulmalıdır. Alüminyum folyo ile sarılıp pişirilmiş patatesler servis veya soğutulana kadar sıcak tutulmalıdır.

Botulizm nörotokini, yüksek sıcaklıkta (beş dakika boyunca 85 ° C) etkisizleştiğinden, evde konserve yiyecekleri yiyenler, yemekleri tüketmeden önce 10 dakika kaynatmayı düşünmelidirler.

Ticari olarak üretilen ve şişen (kutu deforme olmuş ve fazla basınçlı gibi görünen) diğer konserve gıdalar veya anormal kokulu korunmuş gıdalar bulunursa atılmalıdır.

Bal, clostridium botulinum sporlarını içerebilir ve bu, bebekler için bir enfeksiyon kaynağı olabilir, 12 aydan küçük çocuklara bal verilmemelidir. Bal, 1 yaş ve üstü kişiler için nispeten güvenlidir.

Yara botulizmi için, enfekte yaralar veya cilt kesikleri için derhal tıbbi bakım gerekir.

Botulizm nörotoksinleri için aşı geliştirme halen araştırılmaktadır, ancak kamuya açıklanmış hiçbir aşı yoktur.

Botulizm nörotoksini gerçekten potansiyel bir biyolojik silah mı ?

Evet.

Bununla birlikte, nörotoksin havaya maruz kaldığında hızla inaktive olur ve şarbona neden olan organizmalar gibi diğer hastalık etkenlerinin aksine sıvı formülasyonlarda bile nispeten dengesiz kalır. Bu dezavantajlarla bile nörotoksin bireylere zarar verme ya da öldürme girişimlerinde ara sıra kullanılmıştır.

Besin kaynaklarını kirletmek için botulinum toksini kullanılabilir, ancak bazı uzmanlar toksinin aerosol olarak yaygınlaştırılmasının daha etkili olacağını belirtmiştir.

Botulizm nörotoksinleri neden bazı tıbbi koşullar için kozmetik tedavi olarak kullanılır ?

İlginç bir şekilde, saflaştırılmış ve çok seyreltilmiş botulizm toksini, anormal kas kontraksiyonlarıyla karakterize edilen durumların tedavisinde kullanılmaktadır. (Bu koşulların bazı örnekleri tortikolis, spazmodik disfori, akalazya, şaşılık, oromandibular distoni, servikal distoni ve blefarospazmdır.)

Kırışıklıklar tekrarlanan normal kas kontraksiyonlarından kaynaklanır. Yani kas kasılmaları olmazsa, kırışıklık olmaz.

Bazı doktorlar şeker hastalığının gastrointestinal komplikasyonlarının tedavisinde botulinum toksini tip A kullanmaktadırlar.

 

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.