Boğazda Gıcık: Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Boğazda Gıcık: Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 910 kez görüntülendi

Boğazda Gıcık: Nedenleri ve Tedavisi

Boğazda gıcık, öksürük isteği ile karışık gıdıklanma ve karıncalanma hissidir. Basit bir rahatsızlık olmasına rağmen uzun süreli, geçmeyen gıcıklar uyku problemleri yaratabilir veya boğazın iltihap kapmasına neden olabilir.

Boğazda Gıcık Neden Olur?

1 Susuz Kalmak

En sık karşılaşılan nedendir. Boğazdaki hassas dokuları korumaya yetecek kadar mukus salgılanamazsa boğaz kurur ve gıcık hissi tetiklenir. Kuru hava şartları, antidepresanlar ve aşırı kafein tüketmek boğazda kuruluğa yol açabilir.

2 İltihap

Virüs kaynaklı yutak iltihabı gıcığa neden olabilir. Soğuk algınlığının ilk belirtisi olarak tecrübe edilir. Bu virüsler genellikle bademcik üzerinde çoğalmaya başlar, karıncalanma ve gıcık hissine neden olurlar.

3 Tahriş

Boğazın tahriş olması gıcığa neden olur. En bilinen örnek tütün mamulleri tüketimidir. Ses tellerini çok fazla kullanmak, çok fazla öksürmek ve toza dumana maruz kalmak da boğazı tahriş eder.

4 Alerji

Özellikle polen alerjisi boğazda gıcığa neden olabilir. Boğazınızda düzenli aralıklarla gıcık oluşuyorsa ne yediğinizi ve ne içtiğinizi not alın. Alerjiniz olduğu için gıcık oluşuyorsa bu sayede tespit edebilirsiniz.

5 Psikolojik Nedenler

Boğaz kaşıntısı ve gıcığı, sürekli boğaz temizleme takıntısıyla ilintilidir. Yani hiçbir dış sebep olmamasına rağmen insan doğasınca alışkanlık haline getirildiği için boğazda gıcık hissi oluşabilir. Bu tutum genelde gerçek bir boğaz tahrişi tecrübesinden sonra edinilir.


Boğazda Gıcık Tedavisi

1 Boğaz Damla ve Spreyleri Kullanın

Boğaz pastilleri tükürük salınımını artırarak boğazda koruyucu tabaka oluşturur, gıcık hissini azaltır. Gıcık hissi özellikle hastalık veya alerji yüzünden oluşmuşsa boğaz damla ve spreyleri kullanın.

2 Tuzlu Su Gargarası Yapın

Bir su bardağı suya yarım çay kaşığı tuz atıp karıştırın. Bu karışımla on saniye boyunca gargara yapın. Üç kez tekrarlayın. Tuzlu suyu sakın yutmayın.

3 Zencefil ve Bal

Bir çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı zencefil tüketmek harika sonuçlar verecektir. Bu karışımı yatmadan önce alın veya çayınıza karıştırarak gün içerisinde yudumlayın.

4 Zerdeçal ve Süt

Bir bardak süte bir çay kaşığı zerdeçalı karıştırarak için. Bu karışıma bal ve zencefil de ekleyebilirsiniz. Süt yerine su kullanmak da işe yarayacaktır.

Ayrıca, şunlar da boğazda gıcık hissini azaltıcı etkiye sahiptir:

  • Kaygan karaağaç ve hatmi kökü
  • Nane Şekeri
  • Çay ve benzeri sıcak içecekler

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.