Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

  • KULAK BURUN BOĞAZ
  • Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 2.266 kez görüntülendi

Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

Soğuk algınlığı gibi durumlarda sıklıkla karşılaştığımız bir problem olan boğaz şişmesi, erken tedavi edilmediğinde oldukça can sıkıcı durumlara yol açabilmektedir. Günlük hayatı kötü yönde etkileyen boğaz şişkinliği bademciklerin şişmesiyle daha çok ortaya çıkmaktadır.

Daha çok kış aylarında görülebilen boğaz şişmesi, yaz aylarında sıcak havalarda soğuk su içilmesi veya dondurma tüketilmesi gibi tetikleyici unsurlar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Zamanında tedavisi yapılmayan boğaz şişkinliği ilerleyen süreçte bademciklerin alınmasına kadar gidebilir.

Boğaz Şişkinliği Neden Olur?

Boğaz şişmesinde ki ana neden bademcikler üzerinde enfeksiyonların oluşmasıdır. Bademcikler solunum sistemimize bakteri ya da virüslerin ulaşmaması için var olan koruyucu bir organdır. Bağışıklık sisteminin temel parçalarından biri olan bademcikler kimi zaman bu mikropların çoğalması sonucunda iltihaplanma yaparak şişer ve boğaz şişmesine neden olur.

Tonsilit olarak da adlandırılan bademcik şişmesi, o bölgedeki mikropların artışı dolayısıyla vücuttaki antikor üretiminin çoğalması ve iltihaplanarak mikropların kurutulması üzerine gerçekleşmektedir. Bu esnada bizler boğaz şişmesi durumuyla karşılaşmış oluruz.Boğaz şişmesi genel olarak 1 hafta ile 10 gün arasında iyileşebilmektedir. Bu sürenin üzerinde görülen bademcik şişliği sonucunda bademcik ameliyatı yapılmak zorunda kalınabilir.

Boğaz Şişmesine Evde İyi Gelen Yöntemler

Boğaz şişmesi genel olarak her insanda görülebilen bir problemdir. Küçük yaş grubundaki çocuklarda görüldüğünde daha tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Bademcik iltihabı sonrasında görülen yüksek ateş çocuklarda havale riskini tetiklemektedir.

İleri derece olmayan boğaz şişmesi rahatsızlığı için birazdan sizlerle paylaşacağımız kesin çözüm niteliğindeki doğal tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Ancak ilerleyen ve ağır vaka haline gelen boğaz şişkinliği için mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Ihlamur: Kış aylarında sıklıkla tüketilen bir çay olan ıhlamur boğaz şişmesine karşı da oldukça etkilidir. 1 bardak kaynar su içerisine ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı ıhlamur ile çayınızı demleyebilirsiniz. Bal ekleyerek tüketeceğiniz ıhlamur boğaz şişmesine çok faydalıdır.

Bal-Limon:Boğaz şişkinliğine iyi gelen bir diğer yöntem de limon ve bal karışımıdır. İçerisindeki etken maddeler ile birlikte limon ve bal iltihap kurutucu ve mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. 1 bardak sıcak su içerisine 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 tatlı kaşığı bal ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu karışım boğaz şişkinliğine iyi gelir.

Ada Çayı: Boğaz şişkinliği için etkili tedavi yöntemlerinden biri side ada çayıdır. 1 bardak kaynar su içerisine 1 tatlı kaşığı ada çayı ekledikten sonra 6 dakika kadar demlemeye bırakın. Ada çayı hem boğaz ağrısına iyi gelir hem de boğazınızı yumuşatır.

Sarımsak: Sarımsak doğada antioksidan bakımından oldukça zengin olan ender besinlerden bir tanesidir. Doğal antibiyotik olarak da tabir edilen sarımsak boğaz şişmesinin tedavisine bire birdir. Bir diş sarımsağı emerek suyunu yutkunmak boğaz şişkinliğine çok iyi gelir.

Siyah Turp ve Bal : Son dönemlerde boğaz şişkinliği tedavisinde popülaritesini artıran bir başka besinde siyah turptur. Siyah turp ve bal karışımı boğaz şişkinliği ve bademcik iltihabının tedavisinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

1 adet siyah turpun üst kısmını oyarak çıkartın ve bir kenara koyun. Daha sonra oyduğunuz kısma bal ekleyerek tamamlayın. Kenara koymuş olduğunuz parçayı kapak olarak kullanarak üstünü kapatın. Daha sonra altına bir bardak koyarak sabaha kadar süzülmesini bekleyin. Süzmüş olduğunuz suyu için. Bu yöntem boğaz şişkinliğine çok iyi gelir.

Zerdeçal: Doğada bulunan ve yüksek antioksidana sahip olan bir diğer besin de zerdeçaldır. Boğaz şişmesine karşı oldukça etkili olan zerdeçaldan faydalanmak için 1 bardak kaynar su içerisine 1 tatlı kaşığı zerdeçal ekleyin ve 5 dakika kadar demlemesini bekleyin. 1 çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

Tarçın Çayı: En büyük özelliği antibakteriyel yapıya sahip olması olan tarçının bademcik iltihabına çok iyi geldiği bilinmektedir. İltihaba neden olan mikropları kısa süre içerisinde yok edebilen tarçının bu özelliğinden faydalanmak için çay olarak tüketebilirsiniz. 1 bardak kaynar su içerisine 2 çay kaşığı toz tarçın ilave ettikten sonra 7 dakika kadar demleyin. İlave olarak 1 çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.

Zeytin Yağı ve Kuru Soğan: Uzun yıllardan günümüze dek antioksidan ve iyileştirici olarak kullanılan soğan ve zeytin yağı birleştiğinde bademcik iltihabı için çok güçlü bir ilaç haline geliyor. 2 çorba kaşığı zeytin yağı içerisinde iyi rendelenmiş 2 adet kuru soğanı kısık ateş ile birlikte kavurun. Elde ettiğiniz karşımı temiz ve boynunuzu saracak bez ya da tülbent gibi bir aracın içerisine koyun ve boğazınızı bütün olacak şekilde sarın. Boğaz şişkinliğini kısa süre içerisinde geçirecektir.

Öneri: Eğer sigara alışkanlığınız varsa bu dönem içerisinde kesinlikte sigara içmemelisiniz. Vücuda binlerce zararı bulunan sigara bu dönemde boğazda yüksek tahrişlere sebebiyet verebileceğinden tüketilmemesi gerekmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.