Boğaz Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Boğaz Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.043 kez görüntülendi

Boğaz Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz reflüsü midedeki asidin ses tellerine doğru gelerek, ciddi tahrişe sebep olduğu bir hastalıktır.

Boğazda bir rahatsızlık hissiyle doktora giden birçok kişi sorunun boğaz reflüsü olduğunu duyunca şaşırıyor. Boğaz reflüsü, laringofaringeal reflü ya da sessiz reflü isimleriyle de biliniyor.

Boğaz Reflüsünün Nedenleri

Yemek borusuna açılan deliklerde iki büzgen kas bulunur. Alt yemek borusu kası ve üst yemek borusu kası.

Alt yemek borusu kası mideden yemek borusuna besinlerin ve asitlerin geri akmasını engelleyen kastır. Üst yemek borusu kası ise besin ve asitlerin gırtlağa akmasını engelleyen kastır. Alt yemek borusu kası zayıf olduğunda ve sıkıca kapanmadığında asit reflü (gastroösefagial reflü) oluşur.

Eğer asit ve sindirim enzimleri üst yemek borusu kasından gırtlağa akarsa boğaz reflüsü meydana gelir.

Boğaz Reflüsü Belirtileri

Boğaz Reflüsünün belirtileri şunlardır:

Ses Kısıklığı ya da Boğukluğu
Mide asidi gırtlağa geldiğinde ses telleri zarar görerek, sesin kısılmasına ya da boğuklaşmasına neden olur. Bu belirti genellikle sabahları fark edilir. Çünkü asit yatar vaziyetteyken boğaza daha kolay akar.

Boğaz Problemleri
Boğaz reflüsü boğazda sürekli bir rahatsızlık ve ağrı hissettirebilir. Ayrıca sürekli boğazı temizlemek zorunda hissettirebilir. Buna ek olarak boğazın arkasında şişkinlik varmış gibi de hissettirebilir. Diğer belirtiler sık sık hıçkırma, yutkunmada güçlük ya da hırıltılı öksürüktür.

Solunum Problemleri
Boğaz reflüsü olanlar hırıltılı solunum ya da nefes darlığı tecrübe edebilirler. Boğaz reflüsü ayrıca var olan astımı daha da azdırabilir ve tedavisini zorlaştırabilir.

Diş Çürümesi
Ağza gelen mide asidi dişin koruyucu tabakasını aşındırarak, dişlerin çürümesine neden olabilir.

Boğaz Reflüsünün Zararlı Sonuçları

Mide asidinin sürekli boğaz ve gırtlağa akması uzun vadede tahriş ve zarara neden olabilir. Eğer tedavi edilmezse ciddi problemler doğurabilir.

Boğaz reflüsü çocuklarda şunlara neden olabilir:

  • Ses tellerinin aşağısındaki bölgenin daralması
  • Kontakt granülom (ses telindeki lezyonlar)
  • Tekrar eden kulak enfeksiyonu
  • Sürekli kulağın tıkanması

Yetişkinlerde boğaz reflüsü boğazda ve ses tellerinde yaralanmalar neden olabilir. Bu bölgedeki kanser riskini artırır. Akciğerleri etkileyerek astım, bronşit ve amfizemi şiddetlendirebilir.


Boğaz Reflüsü Tedavisi

Boğaz reflüsü tedavisi asit reflü tedavisine benzer. Hayat tarzında ve beslenmede değişiklikleri içerir. Nadiren ameliyat gerekebilir.

1 Hayat Tarzında Değişiklikler

Az az, daha çok öğünle beslenin: Bir anda fazla yemek mideyi genişletir ve yemek borusu kaslarına olan baskıyı artırır.

Asitli yiyecek ve içecekleri azaltın: Yemek yedikten sonraki üç saat boyunca yatmayın. Yatmak midedeki besinlerin yemek borusuna akmasını tetikler. Uyurken başı mideden daha yukarıda tutmaya çalışın. Bunun için başınızın altına bir yastık koyabilirsiniz.

Normal bir Kiloyu Devam Ettirin: Fazla kilolu olmak karın bölgesine baskıyı artırarak mide içeriğinin yemek borusuna gitmesine neden olur.

Sigara İçmeyin: Sigaradaki nikotin yemek borusu kaslarını rahatlatır. Sigara içmek ayrıca mide asitlerinin salgılanmasını artırır.

Dar Giyecekler Giymeyin: Bu mideyi sıkarak, yiyeceklerin yemek borusuna dönmesine neden olur.

2 Beslenme Değişiklikleri

Baharatlı yiyeceklerden, fıstık ve çikolatadan kaçının. Kızarmış yiyecekler, yağlı yiyecekler, dondurma gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Portakal, greyfurt suyu, milkshake, çay, kahve ve alkol boğaz reflüsünü azdıracağından bunlardan kaçınılmalı.

3 İlaçlar

İlaçlar midedeki asit üretimini azaltmaya, mideyi boşaltmaya ya da yemek borusunu korumaya yardım edebilir.

Proton pompası inhibitörü (omeprazole gibi), histamin reseptörü agonistleri (ranitidine gibi) ilaçlar asit üretimini azaltabilir. Prokinetik ajanlar (domperidone gibi) mideyi boşaltmaya ve temizlemeye yardımcı olur. Antiasitler (gaviscon gibi) yemek borusunda kalkan görevi yapacak bir katman oluşturarak mide asitleri ve sindirim enzimlerinden etkilenmesini engeller.

4 Ameliyat

Ameliyat ciddi boğaz reflüsü durumlarında gerekebilir. İlaç tedavisine ve diyetteki değişikliklere yanıt vermeyen hastalar için doktor önerebilir. Mide ve yemek borusun arasındaki birleşme yerini sıkılaştırmak amaçlanır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.