Boğaz Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • HASTALIKLAR
  • Boğaz Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.221 kez görüntülendi

Boğaz Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Herhangi bir mevsimde ve birçok farklı sebeple vücudun bazı yerlerinde hassasiyet, kızarıklık ve kaşıntılar oluşabilir. Ulaşılabilen bir bölgede oluşan bir bölge kaşındığında kaşıyıp az da olsa rahatlamak kolay olsa da boğaz kaşıntısı daha sıkıcıdır. Çok ciddi sorunlardan kaynaklanmasa bile boğaz kaşınması bazen kendiliğinden geçebilir. Bazı kaşıntılar da tedavi gerektirir. Boğaz kaşıntıları çoğunlukla alerji kaynaklıdır.  Soğuk algınlıkları, grip, farenjit ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonlarında genellikle ilk belirti boğazda kaşıntı ve gıdıklanmadır. Boğazdaki kaşıntılar çok hayati bir sorun olmasa da sürekli gıcık, gıdıklanma duygusunu yaşamak, geceleri rahat uyuyamamak, rahat konuşamamak gibi sıkıntılar yaşatabilir. Yumuşak ve sert damak, küçük dil veya boğazın daha geri kısmında oluşabilen boğaz kaşıntısı ile birlikte kulak içinde de kaşıntı görülebilmekte, kaşıntılar ağrıyla birlikte yaşanabilmektedir.

Boğaz Kaşıntısına Neler Sebep Olabilir?

Sesini fazla kullanmak zorunda kalanlarda boğazda kuruluk oluşmakta ve günün ileri saatlerinde hafif boğaz ağrıları ve kaşınma duygusuna rastlanabilmektedir.  Önlem olarak arada bir azıcık su yudumlanabilir. Boğazın iç yüzeyinde mukus, kılcal kan damarları ve sinir uçları bulunur. Mukusun görevi nemlendirmek olsa da bazı durumlarda kuruyabilir ve gıdıklanma, kaşınma gibi duygulara sebep olabilir. Kuruma bir enfeksiyondan da kaynaklanabilmektedir. Vücudun ürettiği mukus miktarı arttığı zamanlarda da gıcık ve kaşıntı oluşabilmektedir. Duman, çiçek tozu, ve benzeri alerjen maddelerin varlığında bademcikler, yutak ve geniz bölgesindeki dokular tepki verebilmekte, bu tepkiler kaşıntı olarak kendini göstermektedir. Dil kökünde, bademciklerde birikebilen yemek artıkları da nadiren boğaz kaşıntısı sebebi olabilmektedir. Boğazında kaşıntı, gıdıklanma gibi hisler yaşayanlar sorumlu olarak kullandıkları ilaçları da düşünmelidir. Antidepresan ilaçların bazılarının bu tür etkileri olabilmektedir. Sigara içilmesi, ağız hijyeninin yetersiz kalması, kirli hava solumak, burun tıkanıklıkları nedeniyle ağızdan nefes almak, geceleri horlamak da boğazda yanma sebepleri arasında sayılabilir.

Boğaz Kaşıntısı Olanlar Ne Yapmalıdır?

Boğazında kaşıntısı olanlar bazı bitkisel çaylardan yarar görebilir. Sigara içmemek ya da azaltmak, kirli havada kalmamak, sıvı alımını artırmak, bulunulan ortamın havasını nemlendirmek,  tuzlu ılık suyla gargara ile boğazı nemlendirmek, yeterince dinlenmek, reçetesiz satılan bazı pastilleri kullanmak yoluyla kaşıntıların önüne geçilebilir. El ve ağız temizliğine önem verilmesi, kapalı ve kirli havalı ortamlarda fazla kalınmaması, hasta kişilerle yakın temastan uzak durulması, toplu yaşanan ortamlarda kullanılan genel eşyalarla fazla temas edilmemesi, yaşanılan ortamların havasının nemlendirilmesi boğaz bölgesinde kaşıntı sorunu yaşamadan önce alınabilecek önlemlerden bazılarıdır. Ağrı ve kaşıntılar birkaç günden daha uzun sürüyorsa doktora gidilmesi gerekmektedir.

Boğaz Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Gideceğiniz doktor önce hastalıkla ilgili hikâyenizi dinleyecek, boğazınıza bakacak sonra gerek duyarsa bazı testler yapılması için yönlendirecektir. Doktorunuz boğazınızın rahatlaması için pastil verebilecektir. Virüs kaynaklı hastalıklar saptanmışsa ilaç verilmeyip kendi kendine geçmesi beklenecek veya boğaz spreyi verilecek ama bakteri kaynaklıysa antibiyotik verilip korunmanız için bazı önerilerde de bulunacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.