Boğaz Kaşıntısı – Boğazım Neden Kaşınıyor?

  • Genel Sağlık
  • Boğaz Kaşıntısı – Boğazım Neden Kaşınıyor? için yorumlar kapalı
  • 1.020 kez görüntülendi

Boğaz kaşıntısı, öksürüğü tetikleyen kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Boğazdaki kaşıntıya boğaz ağrısı, yemede ve konuşmada güçlük, burun akıntısı ve gözlerde kaşıntı gibi semptomlar da eşlik edebilir.  Boğazdaki kaşıntının en sık karşılaşılan nedeni alerji, saman nezlesi ve çeşitli kimyasallara maruz kalma gibi çevresel faktörlerdir. Boğaz kaşıntısı ayrıca soğuk algınlığı ya da diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir.  Çoğu zaman boğaz kaşıntısının peşi sıra öksürükle karşılaşırız. Alkol bağımlılarının yanı sıra sigara tiryakileri de sıklıkla boğaz kaşıntısı, boğazda gıcıklanma hissi duyabilirler. Uzun süre konuşma ve çığlık atmak da boğaz kaşınmasına yol açabilir.

Boğaz kaşıntısının en önemli nedenleri

  1. Boğazdaki viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonlar
  2. Boğaz kuruluğu (ateş, ağızdan solumak, soğuk hava, kuru hava ve ilaçların yan etkisi)
  3. Alerji, asit reflü, dehidrasyon, boğazdan kalmış yabancı madde
  4. Sürekli kusma sonucu yutak ve boğazda tahriş
  5. Mide veya bronşiyal endoskopi gibi teşhis işlemi
  6. Uzun süre konuşma veya şarkı söyleme
  7. Sinüs veya akciğer enfeksiyonu gibi iltihabik hastalıklar.
  8. Boğaz veya ses tellerindeki tümörler
  9. Genişlemiş tiroid bezleri
  10. Larenjit
  11. Aseton zehirlenmesi
  12. Kronik bronşit
  13. Dehidrasyon, yetersiz sıvı alımı, boğaz kuruluğu
  14. Psikolojik nedenler

Hava Kirliliği

Hava kirliliği, boğaz ve yutak hattı boyunca uzanan hassas bir yapıda olan mukoza zarını tahriş edebilir. Bu durum genelde boğaz kaşıntısı ve kuru öksürük gibi belirtilere yol açar.

Hava Kuruluğu

Kuru hava da boğazda kuruma ve kaşıntı yapabilir. Kuru hava kaynaklı boğaz kaşınmasına genelde yaz aylarından ziyade kış aylarında rastlarız. Özellikle kaloriferli evlerdeki nem eksikliği, bazı kişilerde boğazda tahrişe neden olabilir. Havası kuru olan mekanda sıklıkla vakit geçirmek, mukusun yetersiz üretimine neden olup, zamanla boğazda kaşıntıyı tekikleyebilir.

Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)

Enfeksiyonel hastalıklar dehidrasyona yani vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bu durum hastalık döneminde yetersiz sıvı alımından kaynaklanır. Dehidrasyon mukus üretimini azaltıp boğazda kaşıntı yaşamanıza neden olabilir. Dehidrasyondan kurtulmak için sıvı alımını artırmalıdır, böylece boğazda rahatlama sağlanablir. Günde 2-2,5 lt su içmeli, bitki çaylarına devam etmelidir.

Sigara İçme

Sigara alışkanlığı kronik ağız kuruluğu ve boğaz kaşıntısı yaşamanıza neden olabilir. Sigaranın bu etkisi tütünde bulunan nikotinden kaynaklanır. Sigarayı bırakmak bu derdinize deva olabilir. Sigara alışkanlığından kurtulmak ayrıca kanser, amfizem gibi diğer daha ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi de azaltacaktır. Alkol kullanımı ve aşırı alkol tüketimi de benzer etkiyle boğaz kaşıntısı yapabilir.

Konuşma ve şarkı söyleme

Uzun süre konuşma yapanlar ve şarkıcılarda boğaz kaşıntısı için risk grubunda olan kişilerdir. Bu durumun nedeni ses tellerinin çok zorlanması ve uzun süre kullanılmasıdır.

Boğaz Kaşıntısına Ne İyi Gelir? 10 Uzman Önerisi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.