Boğaz Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Boğaz Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 869 kez görüntülendi

Boğaz Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi

Şikayet: Boğazınız incindi ve kızardı. Acı veriyor ve şişmiş de olabilir.

Boğaz Ağrısının Nedenleri
Faranjit: Boğazınızda iltihap ve ağrı var. ateş, bez şişmesi ve yutkunma zorluğu da görülebilir. Bunun nedeni bir virüs veya bakteri olabilir.

Streptokoklu bademcik: Streptokok adı verilen bir bakterinin sonucudur. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha sık görülür ve çok bulaşıcıdır. Genellikle ateş, şişmeyle birlikte ağrı, çene altındaki bezlerin şişmesi ve boğazın arkasında beyaz noktalarla birlikte görülür. Bu hastalık laboratuar testiyle teşhis edilir ve tehlikeli sonuçlara götürecek komplikasyonları önlemek için antibiyotikle tedavi edilir.

Laranjit: Ses telleriniz iltihaplandı ve şişti. Sesiniz kısılmış veya tümüyle gitmiş olabilir. Bunun nedeni bir virüs ya da alerjidir veya ses tellerini aşırı yormaktır. Larinjit genellikle kendi kendine tedavi yöntemleriyle geçer.

Kabakulak: Kulaklarınızın önündeki veya altındaki bezler şişti, çene kemiğinizi hissedemiyor olabilirsiniz. Sık görülen öteki belirtiler ateş ve kusmadır. Kabakulağın nedeni bir virüstür.

Boğaz Ağrısının Diğer Sebepleri
Alerji, sigara içmek, mide ekşimesi, sinüzit, epiglot iltihabı, grip, tiroidit, kızamık, bademcik iltihabı, öpüşme hastalığı, kronik yorgunluk sendromu.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
– Ağrıyı azaltmak için reçetesiz satılan bir ilaç alabilirsiniz. Boğazınızdaki rahatsızlık sizi öksürtüyorsa, öksürük şurubu veya pastil deneyin. Burun akması için burun damlası kullanabilirsiniz. Boğazınızı rahatlatmak için aşağıdakilerden birisini veya birkaçını yapabilirsiniz:
1- Pastil emin
2- Bol sıvı alın. Çorba veya çayı balla ya da limonla için
3- Tuzlu suyla (1/4 çay kaşığı tuza 250 gr. sıcak su) veya reçetesiz satılan ağız yıkama sularıyla gargara yapın.
– Rahatsızlığın nedeni kuru havaysa, soba veya radyatörün üzerine içi su dolu bir kap koyarak havayı nemlendirin.
– Ses telleri aşınmışsa (bağırmak, şarkı söylemek veya çok fazla konuşmak sonucu) sesinizi dinlendirin.
– Sigaradan kaynaklanıyorsa, sigarayı azaltmaya veya bırakmaya çalışın.

Boğaz Ağrısı İçin Önlem
Boğaz ağrınızın tekrarlamasını önlemek için bunu meydana getiren nedene göre bazı önlemler alabilirsiniz.En önemlisi hastalığa yol açan nedeni ortadan kaldırmaktır. Sigara içiyorsanız,bırakın. Odadaki hava kuruysa, nem yapın. Sesinizi aşırı kullanıyorsanız, buna son verin. Mide ekşimesinden kaynaklanıyorsa, (mide ekşimesi bölümüne bakınız).

Çocuklarda Boğaz Ağrısının Tedavisi
– Çocuğunuzda yutkunma zorluğu veya normale göre fazla salyalanma varsa, doktora başvurun.
– Hemen hemen bütün solunum yolları hastalıkları tükürükle geçer. Bu nedenle çatal – kaşık paylaşmaktan uzak durun. Hem kendi ellerinizi hem de çocuğunuzunkileri sık sık yıkayın.
– Solunum yolları hastalıklarının çoğu 7 – 10 gün sürerken, enfeksiyonlu öpüşme hastalığı (bezlerde şişme bölümüne bakınız) haftalarca boğaz ağrısı yapabilir.

MESS’in katkılarıyla

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.