Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

  • KULAK BURUN BOĞAZ
  • Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 2.287 kez görüntülendi

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

Genel olarak boğaz ağrıları grip gibi hastalıkların ilk habercisi olmaktadır. Fakat, grip gibi hastalıklara karşı boğaz ağrısı daha iyi bir konumda sayılabilir çünkü boğaz ağrıları soğuk algınlığı gibi durumlara kıyasla daha kısa sürmektedir. Ancak yine de dikkat etmek gerekir; boğaz ağrıları tedavi edilmediğinde ciddi enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Eğer boğaz ağrısı ile birlikte burunda tıkanıklık ya da akıntılar görülüyorsa, grip ya da soğuk algınlığının başlangıcı olabilir.

Streptokok olarak adlandırılan bir takım bakteri gruba boğaz enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Eğer bu bakteri türü boğaz enfeksiyonlarına sebep olmuşsa bademcik iltihabına da sebebiyet verebilir. Daha kötü bir senaryo olan farenjit hastalığı ise boğaz ağrılarına sebep olan bir başka faktör niteliğindedir.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz bölgesindeki ağrılar pek çok değişik nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Kimi zaman çeşitli hastalıklar, kimi zamanda gündelik hayattaki bazı yanlış alışkanlıklar boğaz ağrısı sebebi olmaktadır.

Boğaz ağrısının başlıca nedenlerini;

  • Gribal enfeksiyonlar
  • Bademciklerde iltihap
  • Su çiçeği veya kızamık türü hastalıklar
  • Kuşpalazı hastalığı
  • Çeşitli bakteri ve virüsler
  • Genizde akıntı
  • Soluk alınan havadaki bakteriler
  • Fazla sıcak ya da fazla soğuk yiyecek ve içecekler
  • Diş macunu çeşitleri
  • Yemek borusuna kaçan mide asidinin bir süre sonra boğaz kısmında tahrişler yapması

olarak sıralayabiliriz.

Boğaz Ağrısına Evde Ne İyi Gelir?

Bir çok hastalığın devası olan şifalı bitkiler boğaz ağrıları içinde alternatif tıp olarak kullanılmaktadır. Sizde evde hazırlayacağınız doğal tedavi yöntemleri ile boğaz ağrısını önleyebilirsiniz.

Papatya çayı

Sinir ve stresi yatıştırıcı, uyku düzenleyici etkilere sahip olan papatya çayı, aynı zamanda iyi bir antioksidan görevi görmektedir. Bir kaç gün boyunca tüketeceğiniz papatya çayı ile boğazlardaki iltihapları kurutucubir etki elde edecek ve boğaz ağrısından kurtulacaksınız.

Papatya çayını gündüz vakitlerinde tüketmeniz uykunuzun gelmesine sebep olacağından kaynatıldıktan sonra gargara olarak kullanmanız daha iyi olacaktır. 1 yemek kaşığı kurutulmuş papatyayı 2 bardak su ile birlikte kaynatabilirsiniz.

Okaliptüs çayı

Avrupa’da eski çağlardan beri soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan okaliptüs bitkisi, aynı zamanda boğaz tahrişini azaltır, sinüzit ya da bronşit gibi rahatsızlıklara da iyi gelir. 2 bardak kaynar su içerisine ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı dolusu okaliptüs bitkisini 5 dakika kadar demlemeye bıraktıktan sonra tüketebilirsiniz. Boğaz ağrınız geçtikten sonra çayı tüketmek için ara verebilirsiniz.

 

Karaağaç çayı

Karaağaç kabukları güçlü antioksidan bir yapıya sahip olduğundan enfeksiyona sebep olan virüs ya da bakterileri kısa sürede öldürmektedir. Karaağaç’ın içerisinden elde edilen karaağaç kabukları ile demleyeceğiniz çay, boğaz içerisinde tahrişe neden olan tüm mikrobik aktiviteleri yok ederek iyileşmenizi sağlayacaktır. Bir miktar karaağaç kabuğunu 1 bardak kaynar su içerisine ekledikten sonra 4 dakika kadar demlemesini bekleyin. Demini aldıktan sonra yavaşça tüketiniz. Boğaz ağrınız geçene kadar günde 2 kez tüketebilirsiniz.

Boğaz ağrısı için kesin çözüm adaçayı

Soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyonlarda ilk çare olarak adaçayını görürüz. Öksürük tedavisinde de çok etkili olan adaçayı, aynı zamanda içerisindeki zengin antioksidan yapısıyla boğaz ağrısı için kalıcı çözümniteliğindedir. Ayrıca adaçayını tüketirken içerisine ekleyeceğiniz 2 dilim tıraş limon ile vücudunuzun ihtiyacı olan C vitaminin de bir kısmını karşılayarak mikroplara karşı daha etkili bir çözüm elde edebilirsiniz.

1 bardak kaynar su içerisine ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı adaçayı ve 2 adet tıraş limon ile çayınızı 5 dakika kadar demlemeye bırakın. Tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz.

Meyan kökü çayı

En eski zamanlardan günümüze meyan kökü boğaz ağrısının tedavisi için kullanılmıştır. Meyan kökü sadece boğaz ağrıları değil, bir çok sindirim ve boşaltım sistemi rahatsızlıklarında iyi bir tedavi edici etken olarak kullanılmıştır. Meyan kökünün bu hastalıklarda kullanılmasının ana sebebi iyi bir anti-septik etkide olmasıdır. Bu özelliği ile birlikte meyan kökü bir çok viral enfeksiyona karşı mücadele etmektedir.

Öncelikle meyan kökü çayını uzun süre boyunca tüketmemeniz gerektiğini belirtelim. Çünkü fazla tüketiminde vücuttaki potasyumu düşürür ve kan basıncında bozukluklara yol açabilir. Bu nedenle boğaz ağrınız için 2 kez tüketmeniz yeterli olacaktır. 1 bardak kaynar su içerisine bir miktar meyan kökü ekleyip 5 dakika kadar demlemeye bıraktıktan sonra tüketebilirsiniz.

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

  • Bol bol oda sıcaklığında olmak şartı ile) sıvı tüketmelisiniz
  • Siyah çay boğaz tahrişine sebep olduğu için tüketmemeye özen gösterin
  • Tuzlu su gargarası boğaz ağrılarını geçirmek için iyi bir yöntemdir
  • Ağır ve baharatlı yiyecekler yerine sindirimi hafif besinler tercih ederek boğazları zorlamayın
  • C vitamini yönünden zengin beslenerek boğaz enfeksiyonuna neden olan mikroplara karşı savaşın
  • Nem oranı %40-%60 arası olan oda şartlarında kalmayı tercih etmelisiniz
  • Hava kirlilik oranı yüksek yerlerde kesinlikle bulunmalısınız
  • Sigara kullanmak boğaza ciddi tahrişler vereceğinden boğaz ağrısının iyileşme süresini uzatacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.