Malumunuz, sonbahar geldi, havalar serinlemeye başladı. Hal böyle olunca da soğuk algınlığı, grip, nezle derken boğaz ağrısıyla geçen aylar da başlamış oluyor. Gündüz bir şeyler yiyip içerken, akşam yatarken çok da bir şey yokken nasıl oluyor da sabahları dayanılmaz boğaz ağrısıyla uyanıyoruz ve en az öğleye kadar bu ağrıdan konuşmakta bile zorlanıyoruz. Hatta enfeksiyon kaynaklı pendik bayan bir durumsa bazen günlerce boğaz ağrısı çekebiliyoruz. En küçük bir ağrıda, sızı da doktora gidip antibiyotik almak da aslında bir çözüm değil. Çünkü artık bir rutin haline gelen kışın kullandığımız antibiyotiklerin iç organlarımıza ve bağışıklık sistemimize de zarar verdiğini biliyoruz. O zaman öncelikle boğaz ağrısı neden olur, sonrada boğaz ağrısını hangi bitkisel, doğal reçetelerle geçirebiliriz diye bir bakalım.

Boğaz ağrısı neden olur?

Boğaz ağrısına sebep olan temel etkenler genellikle virüsler ve bakterilerdir. Ancak larenjite, akut larengotrakeit, sinüzit, allerjik rinit, reflü, akciğer enfeksiyonları ve tümörler de boğaz ağrısının nedenleri arasındadır. Boğaz ağrısı buna sebep olan enfeksiyon etkenine bağlı olarak bulaşıcı da olabilmektedir.

Hangi hastalıklar boğaz ağrısına sebep olur?

  • Soğuk algınlığı,
  • Mononükleoz,
  • Kızamık,
  • Su çiçeği ve genellikle viral hastalıklar boğaz ağrısı ile kendini gösterir.

Ancak boğaz ağrısı ile bağlantılı olan bakteri enfeksiyonları arasında; bademcik iltihabı ve difteri gösterilebilir.

Boğaz ağrısında ne zaman doktora gitmeli?

  • Şiddetli olan veya bir haftadan daha uzun süren boğaz ağrısında,
  • Yutkunmada veya nefes almada ciddi zorluk çekildiğinde,
  • Boyunda acıyan, ağrıyan veya şişmiş lenf düğümleri olduğunda,
  • Boğazın arka kısmında irin, isilik oluştuğunda,
  • Uzun süreli ses kısıklığı durumunda,
  • Tükürük ve balgamda kan olduğunda,
  • Gözlerin hafif içe doğru göçtüğü durumlarda
  • Çok şiddetli yorgunluk halinde,
  • Daha seyrek olarak idrar çıkma durumunda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Aslında sebebi her ne olursa olsun boğaz ağrılarını azaltmak ve boğazı yumuşatmak için bazı bitkilerden yardım alınabilir. Bitki çayları boğaz enfeksiyonlarının geçmesine ve öksürüğün de hafifleyip boğazın tahriş olmasının önlenmesine yardımcı olur.

Meyan kökü çayı

Meyan kökü, boğaz enfeksiyonların iyileştirilmesi için çok uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Meyan kökü çayı, boğaz enfeksiyonunun yanında ağız içi yaraları, ülser, alerji ve viral enfeksiyonlar için de faydalıdır. Demlenerek hazırlanan çay soğuduktan sonra günde 3-4 defa gargara yapmak ve içmek için kullanılabilir.

Adaçayı

Soğuk algınlığı durumlarında sıklıkla adaçayı tüketilir. Bu bağlamda boğaz enfeksiyonu ve öksürük için oldukça faydalı olan adaçayı, anti mikrobiyal ve anti-inflamatuar niteliği ile boğaz enfeksiyonunu azaltır. Özellikle de adaçayına limon ekleyerek tüketildiğinde vücut için ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için ihtiyaç duyulan C vitamini desteği alınmış olur.

Okaliptüs çayı

Son dönemlerde sıkça duyduğumuz, sıkça karşımıza çıkan okaliptüs çayı; grip ve üst solunum hastalıklarında oldukça popüler bir bitki çayı haline gelmiştir. Okaliptüs çayı, boğazı yatıştırıcı özelliğinin yanı sıra bronşit ve sinüzit ağrılarını da azaltır. Hem çay olarak tüketilebilir hem de hazırlanan çay ile gargara yapılabilir.

Papatya çayı

Papatya çayı; sinirleri yatıştırıcı, karın ve mide ağrılarını hafifletici ve uykuyu düzenleyici bir özelliğe sahip olduğu için hemen her evde bulunmakta, tüketilmektedir. Bunlara ek olarak papatya çayı boğaz ağrısı ve enfeksiyonu için de çok etkilidir. Ayrıca soğumuş papatya çayı ile gargara yapmak enfeksiyonlar ve ağız içi sağlığı için önemlidir.

Nane çayı

Nanenin içeriğinde bulunan uçucu bileşenler enfeksiyonların giderilmesine ve boğazın yumuşamasına, boğaz kuruluğunun giderilmesine yardımcı olur. Bu nedenle boğaz ağrısı yaşandığı günlerde günde 1- 2 fincan nane çayı tüketilebilir.

Nar kabuğu çayı

Nar hem bir meyve olarak içi tüketildiğinde hem de kabuğu tüketildiğinde sağlığa pek çok faydası bulunur. Nar kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkisini azaltır ve boğaz ağrısını hafifletebilir. Bunun için taze narın kabuğu ile ya da narın kabuğunu kurutup saklayarak çay şeklinde demleyip içmek önerilir.

Karanfil çayı

Karanfil, içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen sayesinde çok faydalı bir besindir. Özellikle ağız ve boğaz yolu enfeksiyonlarında antiseptik ve ağrı giderici olarak karanfil kullanılabilir. Bunun için karanfil çayı hazırlayıp içmek ya da karanfili çiğnemek faydalı olur.

Hamilelik döneminde boğaz ağrısına iyi gelecek bitkisel öneriler

Hamilelik döneminde ilaç kullanılması hiç önerilmez ve genellikle tehlikeli bulunur. Bu sebeple de bu dönemdeki sorunlara bitkisel, doğal çareler bulmak en doğrusudur. Bu bağlamda boğaz ağrısı çok şiddetli değilse bir fincan ılık çay boğazı yumuşatacak, ağrıyı da hafifletecektir. Olumlu etkisini artırmak için çaya bir miktar bal ve limon eklemek önerilir. Hatta hem boğaz ağrısından kurtulmak hem de daha rahat bir uyku için yatmadan önce ılık bir suyun içine yarım limonu sıkmak ve bir çay kaşığı bal ekleyip içmek çok faydalı olacaktır. Hamilelik döneminde boğaz ağrısı için bitkisel öneriler:

  • Zencefil çayı tıpkı normal dönemlerde olduğu gibi hamilelik döneminde de yaşanan boğaz ağrısı için uygundur. Zencefili rendeleyip bir bardak sıcak suyun içine koyup demlemek yeterlidir. Ardından zencefil süzülür ve çay hazır olur. Çaya bal ve limon eklenerek tüketilebilir.
  • Ilık suya bir çay kaşığı kadar tuz ilave edilerek bu su ile günde 2 defa gargara yapılabilir.
  • 2-3 diş sarımsak ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulursa, doğal bir antibiyotik olarak boğaz ağrısını hafifletir.
  • Yukarıda anlattığımız gibi nar kabuğu ile yapılan çay hamilelik döneminde boğaz ağrısını geçirir.
  • 1 yemek kaşığı hardal tohumu iyice dövüldükten sonra 1 yemek kaşığı bal, yarım limon suyu ve yarım tatlı kaşığı tuz ile karıştırılır. İçine 1 su bardağı su eklenerek kaynatılır. Karışım ılık olduktan sonra gargara yapılır.

Boğaz ağrısı için hazırlanan çayları tüketecek olanlara öneriler

  • Uzun süre, yani 2 – 3 gün boyunca geçmeyen boğaz ağrısında doktora başvurup tıbbi tedavi almak en doğrusu olacaktır.
  • Boğaz ağrısına ateş, kusma, ishal gibi sorunlar da eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
  • Her hangi bir hastalık ve bu hastalığın tedavisi için kullanılan bir ilaç varsa bitkisel çözümler almadan önce doktora danışmak gerekir. Zira bu bitkilerin var olan hastalık üzerinde nasıl bir etki yaratacağı ve kullanılan ilaçlarla bitkilerin birleşiminin nelere yol açacağı bilinmemektedir.
  • Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde yaşanan boğaz ağrıları için bitkisel tedaviler uygulanmadan öncesinde doktora danışmak en doğrusudur.
  • Bitki çayları hazırlanırken bitkinin su ile birlikte kaynatılması, bitkinin içerdiği faydalı maddelerin etkisini azaltabilir. Bu sebeple bitki çaylarının taze kaynamış sıcak suyun içine atılıp ateş söndürüldükten sonra 10- 15 dakika bekletilerek demlenmesi önerilir.