Böbrek Taşı Nedir Neden Olur Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Böbrek Taşı Nedir Neden Olur Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 877 kez görüntülendi

Böbrek Taşı Nedir Neden Olur Tedavisi

Yaşamsal faaliyetlerimizin devamı için gerekli olan biyo kimyasal işlemlerin sonunda oluşan atık maddelerin vücuttan atılma yerlerinden biri böbreklerdir. Ayrıca vücut için gerekli bazı maddelerin seviyesinin ayarlanması da böbrekler tarafından yürütülür.

Böbrek taşları, idrarda çözülemeyen ve atılamayan kristallerin bir araya gelmesiyle oluşur. Normalde idrarda kristal ve taş oluşumunu engelleyecek bazı kimyasal maddeler vardır, ancak bazı insanlarda bu engelleyici mekanizma tam olarak çalışamayabilir.

Böbrek taşları hangi nedenlerle oluşur?
Böbrek taşları idrardaki kristallerin üst üste birikmesi nedeniyle oluşur. Ülkemizdeki en yaygın sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Kesin olarak nedeni bilinmemekle beraber sıklıkla sebep beslenme alışkanlıkları, az sıvı alımı, genetik faktörler, bazı ilaçlar ve hastalıklar olarak sıralanabilir.

Böbrek taşları kimlerde oluşur?
Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 20–50 yaşlarında görülürken, 30’lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubudur. Erkekler kadınlara göre 3 katı daha fazla risk altındadır.

Taşı oluşturan sebepler nelerdir?
Taşı oluşturan kesin neden bilinmemekle beraber, risk faktörleri şunlardır:
-İdrar yolu enfeksiyonu
-Böbrekteki yapısal bozukluklar
-Böbrek hastalığı olanlar
-Beslenme alışkanlıkları
-Yetersiz sıvı alımı
-Sıcak iklim kuşağında yaşamak
-Bazı ilaçlar
-Bazı bağırsak hastalıkları
-Genetik faktörler
-Geçirilmiş bağırsak ameliyatları
-Metabolik hastalıklar

Taşlı hastalarda bulgular nelerdir?
İdrar yolu taşları hiçbir bulgu vermeden gelişebileceği gibi bazen ciddi bulgularda vermektedir. En sık görülen yakınma ağrıdır. Bu ağrı bazen çok şiddetli olabileceği gibi bazen rahatsızlık vermeyen ağrılar şeklinde de olabilir. Bir diğer bulgu da idrarda kan görülmesidir. Kan bazen gözle görülebilecek kadar olurken bazen de sadece mikroskopik incelemede görülür. Taşlı hastalarda bulantı ve kusma ile idrar yapmada zorluk da görülebilmektedir.

Böbrek taşlarında tedavi yöntemleri nelerdir?
Böbrek taşlarının çoğu kendiliğinden düşme eğilimindedir. Tüm idrar yolu taşlarının yaklaşık 80’i ilaç tedavisi ile düşer. Taşın düşmesini etkileyen en önemli faktör taşın büyüklüğüdür. 4 mm’nin altındaki taşın düşmesi beklenirken, 6 mm’nin üzerindeki taşlar‘a müdahale gereklidir. Ayrıca, taşların şekli ve idrar yolundaki yerleşimi de düşmeyi etkileyen önemli faktörlerdir. Tedavi yöntemleri şunlardır:

-Kendiliğinden yada ilaç yardımıyla taşın düşürülmesi
-ESWL ( şok dalgası ile taşları kırmak)
-Minimal invaziv girişimler (Kapalı böbrek taşı ameliyatı, kapalı üreter taşı ameliyatı)
-Klasik açık ameliyat yöntemi
Bu yaklaşımlardan hangisinin uygulanılacağı; taşın yerine, büyüklüğüne, idrar yollarına verdiği veya verebileceği zararına ve taşın cinsine bağlıdır. Günümüzde minimal invaziv tekniklerin gelişmesi sonucu klasik açık cerrahi, en az başvurulan ve en az tercih edilen metod olarak kalmıştır.

Taşların oluşumu önlemek mümkün olabilir mi?
Tekrarlayıcı böbrek taşı olanlarda bazı tavsiyelere dikkat edilerek taşın yeniden oluşumu engellenebilir yada yeniden oluşması geciktirilebilir. Bu nedenle 24 saatlik idrar analizi ve kan analizini içeren bir değerlendirme yapılır. Ayrıca daha önceki taşların kimyasal yapısı araştırılarak taşların kimyasal yapısı anlaşılır. Metabolik değerlendirme denilen bu işlemlerle idrarda taş oluşumuna yol açabilecek maddelerin düzeyleri ölçülüp sonuca göre diyet yada ilaç verilebilir.

Ayrıca; günlük 2 litre sıvı alımı, hayvansal protein alımının azaltılması, tuz tüketiminin azaltılması, lifli diyeti tercih etmek, taşın kimyasal yapısına göre verilebilecek diyete uygun beslenme rejimi tavsiye edilir.

Bu yazı böbrek taşının belirtileri, böbrek taşının tedavisi, böbrek taşının sebepleri, böbrek taşının bitkisel tedavisi, böbrek taşına ne iyi gelir, böbrek taşına bitkisel çözüm, böbrek taşı nasıl düşer düşürülür, böbrek taşı nasıl oluşur kırılır, böbrek taşı  nedir, böbrek taşı  neden oluşur neden olur  konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

böbrek taşı nasıl düşer, idrar yoluna düşen taş için ne yapılabilir, böbrek taşı neden olur, bademcik taşı, böbrek neden olur tedaisi, böbrek kristali nasıl tedavisi, yedi milimlik böbrek taşı ne kadar olur, bitkisel ürünler ile bebeklerde bulunana taşın düşmesi için ne önereilr, bitkisel olarak böbrek taşı nasıl düşer, 4mm buyuklugundeki bobrek tasi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.