Böbrek Ağrısı Belirtileri Nedenleri Ağrı Nerede Olur Vurur Hissedilir?

  • Genel Sağlık
  • Böbrek Ağrısı Belirtileri Nedenleri Ağrı Nerede Olur Vurur Hissedilir? için yorumlar kapalı
  • 1.090 kez görüntülendi

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nedenleri Ağrı Nerede Olur Vurur Hissedilir?

Böbrekler karın bölgesinin arka tarafında, diyaframın altında, bel bölgesinin sağ ve sol yanında bulunan şekli fasulyeye benzer organlardır. Vücudumuzda 2 adet böbrek bulunur, ancak tek böbrekle de sağlıklı bir şekilde yaşayabiliriz. Kandaki zararlı maddeleri filtrelemek, kan basıncı, kontrolünde etkili olan Renin isimli enzimin salgılanması, vücudun asid- baz dengesi ile tuz ve su dengesini korumak, kan yapıcı hormonlar olan Eritropoetin ve Kalsitriol hormonlarının salgılanması tüm bunlar böbreklerin ana görevleridir. Böbrek ağrısı ise en sık karşılaşılan sağlık problemlerindendir, bu ağrı böbrek iltihabından böbrekte taş bulunmasına, üşütmeye kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Ağrı sağ veya sol böbrekte meydana gelebilir. Böbrek ağrısı kasıklara, sırta ve bele de vurup bu bölgelerinde ağrımasına yol açabilir. Böbrek ağrısı çoğu zaman böbrek üşütmesi sonucu ortaya çıkar.

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek ağrısı, altta yatan hastalık, veya duruma bağlı olarak çeşitli belirtiler ile birlikte görülebilir. Böbrek ağrısı çekerken karşılaşabileceğiniz belirtiler şunlardır;

  1. Sık idrara çıkma
  2. Kötü kokulu idrar
  3. İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi
  4. Kanlı veya pembe renkli idrar (hematüri)
  5. Bulanık idrar
  6. Huzursuzluk
  7. İdrar yaparken zorlanma
  8. İdrar miktarında azalma
  9. Gece uykudan uyanıp tuvalete gitme ihtiyacı
  10. Kasıklara, genital bölgeye, karına, sırta ve bele vuran ağrı
  11. Mide bulantısı
  12. Böbrek bölgesine ani sancı ve kramp girmesi
  13. Kusma
  14. Halsizlik
  15. Yüksek ateş

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek ağrısı böbrek iltihabı, böbrekte genişleme, böbrek tıkanıklığı gibi çeşitli nedenlerden meydana gelebilir. Böbrek ağrısının en sık karşılaşılan nedenleri şunlardır;

  1. Böbrekte taş olması
  2. İdrar yolu enfeksiyonu
  3. Böbreklerin iltihaplanma
  4. Böbrek büyümesi
  5. Hidronefroz (mesaneyi boşaltan boru şeklindeki organ olan üreterlerin genişlemesi)
  6. Polikistik böbrek hastalığı. (Genetik bir böbrek hastalığıdır. Bu hastalıkta böbreklerde içleri berrak sıvı ile dolu olan, kist adı verilen çok sayıda kesecik bulunur. )
  7. Piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu)
  8. Basit böbrek kistleri
  9. Regl sancıları da adet döneminde böbrek ağrısına yol açabilir.
  10. Böbrek bölgesini açıkta bırakan kıyafetler giyilmesi böbreklerinizi üşütüp ağrı yapabilir.
  11. Böbreğin çeşitli nedenlerden dolayı yaralanması
  12. Böbreğin darbe alması (Böbrek bölgesine şiddet uygulanması ile meydana gelir)
  13. Böbrek kanaması
  14. Böbrek küçülmesi
  15. Böbrek damarlarının tıkanması, böbreklerin damarında sertleşme
  16. Böbrek travması (Trafik kazası gibi nedenlerden böbreğin parçalanması)
  17. Belde sinir sıkışması, bel fıtığı ağrıların böbreği de etkileyip ağrıya yol açması
  18. İdrar yollarında veya böbrekte kum, taş bulunması
  19. Böbrek damarlarındaki kan pıhtıları (renal ven trombozu)
  20. Böbrek kanseri veya böbrek tümörü
  21. Bazı ilaçlar yan etki olarak böbrek ağrısı yapabilir. Kullandığınız ilaçların prospektüsünü okuyun. Ağrıya neden olan ilacı doktora danışıp muadili ile değiştirin.

Böbrek Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Böbrek ağrısından muzdaripseniz hastanede Nefroloji veya Üroloji bölümüne gitmelisiniz. Bu bölümdeki doktora Nefrolog denir. Böbrek ağrısının nedenini tespit etmek için doktor sizden idrar tahlili, kan tahlili, ultrason, tomografi, üriner sistem grafisi ve röntgen filmi isteyecektir.

Böbrek Ağrısı Tedavisi

Böbrek ağrısının tedavisi için Üroloji doktoruna gitmelisiniz. Doktor size belli testler yapıp bu durumun neden kaynaklandığını tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin böbrek ağrısı şayet böbrek veya idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa size antibiyotik ve ağrı kesici reçete edecektir. Böbrek kanseri söz konusu ise kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler gündeme gelecektir. Böbrek taşı varsa böbreğin kırılıp düşürülmesi, ilaçla düşürülmesi yahut ameliyatla alınması ile ağrı giderilmeye çalışılacaktır.

Böbrek Ağrısına Evde Doğal Çözümler

Sıcak Kompres

Böbreğinizde ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutmak böbrek ağrınızın geçmesine yardımcı olabilir. Sıcak su torbanız yoksa temiz bir atleti ütü ile ısıtın, ardından bu sıcak atleti böbrek bölgenize sarın.

Maydanoz Çayı

Maydanoz, antik çağlardan bu yana böbrek ve idrar kesesi hastalıklarının tedavisinde kullanılan etkili bir doğal idrar söktürücüdür. Antibakteriyel ve antimikrobiyal içeriği ile vücudu bakterilerden toksinlerden temizler. 4 su bardağı suyu kaynatıp ocaktan alın. İçine 1 demet maydanoz atıp 20 dk demleyin. Gün boyu bu suyu için. Maydanoz çayı hamileler tarafından içilmemelidir.

Mısır Püskülü Çayı

Mısır püskülü de böbrek ağrısını geçirmeye yardımcı olan etkili maddelerdendir. 2 su bardağı suyu kaynatıp ocaktan alın. İçine 1 yemek kaşığı mısır püskülü atıp 10 dk demleyip süzün. Böbrek ağrısının geçmesi için gün boyu toplam 4 su bardağı bu sudan için.

Karahindiba Çayı İçin

Karahindiba bitkisi diüretik yani idrar söktürücü özelliği sayesinde böbrekleri toksinlerden ve enfeksiyondan temizlemeye yardımcı olur. 1 su bardağı suyu cezvede kaynatıp ocaktan alın. İçine 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş karahindiba yaprağı atın. 15 dk  demleyip süzüp için. Günde 2-3 bardak içebilirsiniz. Bu bitkiyi aktardan temin edebilirsiniz.

Limon Suyu

Limon suyu hem böbrek taşı hem de böbrek ağrısı için bilinen en iyi doğal çarelerdendir. Limon, sitrik, asetik asit içeren bir meyve olduğundan böbrek taşlarının parçalanıp düşmesinde etkili rol oynar. Bir su bardağı suya yarım limonun suyunu sıkıp her gün aç karına bunu için.

Probiyotik Alımını Artırın

Probiyotikler böbrek ve bağırsak, sindirim sistemi sağlığını korumaya yardımcı olan faydalı bakteriler içerirler. Her gün 1 kase yoğurt tüketin.

Prof Dr İbrahim Saraçoğlu’ndan Böbrek Taşını Düşüren Kür Tarifi

Kaynamakta olan bir bardak (yaklaşık 150 ml) klorsuz suya bir tatlı kaşığı (2-3 gr) kurutulmuş avokado yaprağı ilave edilir. Kısık ateşte sekiz dakika kaynatılır (demlenir). Demleme süresi tamamlandıktan sonra sıcakken süzülür. Ilıyınca akşam yemeğinden iki saat sonra içilir. Her beş gün kullanımdan sonra üç gün ara verilir. Damak tadına uygun hiçbir şey ilave edilmemelidir. Bu kürü 20 günden fazla uygulamayınız. Tekrar uygulamak için en az 20 gün ara verilmelidir.

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıdır?

  1. Günde 8-10 su bardağı su için. Su içmek böbrek sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.
  2. Sağlıklı beslenin ve tuz alımını sınırlayın: Tuz tüketimi günde en fazla bir çay kaşığı olacak şekilde kısıtlanmalıdır.
  3. Kan şekerinizi ve tansiyonunuzu takipte kalın.  Şeker hastası olan kişilerin çoğunda zamanla böbrek yetmezliği gelişebilmektedir. Bunun için kan şekerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.
  4. Sigaradan ve sigara içilen yerlerden uzak durun.
  5. Gereksiz ilaç kullanmayın. Gereksiz ilaç özellikle antibiyotik ve ağrı kesiciler yan etki olarak böbrek yetmezliğine yol açabilir.
  6. Düzenli egzersiz yapın. En azından her gün 1 saat yürüyüş yapın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.