Bitlenme Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bitlenme Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 890 kez görüntülendi

Bitlenme Nedenleri ve Tedavisi

Şikayet: Deriniz kaşınıyor, kızardı ve pul pul oldu.

Bit Hakkında Önemli Bilgiler
Bit, susam tohumu büyüklüğünde minik bir böcek veya parazittir. İnsandan insana kolayca bulaşır ve insan kanını emerek yaşar. Uçmaz ve zıplamaz, ama konağına yapışır veya dökülür. Konaktan ayrıldıktan 48 saat sonra ölür, düştükten sonra yumurtaları çatlamaz. Rahatsızlık verse de sağlık açısından bir risk oluşturmaz.

Baş biti: Özellikle okuldan, yuvadan veya kamptan bit kapan çocuklarda görülür. Kafa derisinin kanını emer ve şiddetle kaşınan kırmızı benekler oluşturur. Çok küçük olduğu için kafa bitini görmek çok zordur. Daha çok kafa derisine yakın saç diplerindeki beyazımsı yumurtalarını fark edebilirsiniz. Vücutta kaldıkları sürece ve tedaviden 24 saat sonra insandan insana geçebilir.

Kasık biti: Bu tür bit insandan insana cinsel ilişkiyle ve bazen de tuvaletlerin oturma kısımlarından, yatak çarşaflarından veya havlulardan geçer. Kasık biti daha çok pul pul deriye ya da kepeğe benzer.

Vücut biti: Bu bit cinsi giysilerde ve yataklarda yaşar ve vücuda sadece acıktığı zaman gelir. Vücut bitiniz varsa, küçücük kaşınan kırmızı noktalar fark edersiniz. Birbirine yapışmış, kaşıntılı birkaç kabarcığın nedeni bite benzeyen tahta kurusu olabilir.

Bitlenme Tedavisi İçin Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Biti reçeteli veya reçetesiz satılan bir sürü ilaçla tedavi edebilirsiniz. Doktora danışın. Prospektüste yazılanlara aynen uyun. Bu ilaçların fazlası tehlikeli olabilir. Bazı tavsiyelerde bulunalım:
– Saçları sirkeye batırılmış ince dişli bir tarakla, bütün bitler ve yumurtalar ayıklanıncaya kadar dipten dışarıya doğru taramak gerekir.
– Bütün tarakları, fırçaları ve saç tokalarını birkaç saat haşarat öldürücü şampuana ya da 10 dakika sabunlu sıcak suya batırın.
– Yatak takımlarını çok sıcak suda yıkayın. Sıcak, biti ve yumurtalarını öldürür.
– Yıkanmaz bitli nesneleri kuru temizlemeye verin veya havası alınmış bir plastik torbaya koyun. Bu torbayı 2 hafta sonra dışarıda açıp iyice silkeleyin.
– Bütün yatakları, yastıkları, tüylü oyuncak hayvanları, halıları ve döşemeli mobilyaları elektrik süpürgesiyle temizleyip torbasını atın.
– Bir aile ferdinde bit varsa, ötekiler de tedavi edilmelidir. (Hamile, emzikli kadınlarla 2 yaşından küçüklerin tedavisi için doktora danışmalısınız.)
– Kasık bitiniz varsa, tümüyle tedavi olmadan cinsel ilişkiye girmeyin. Son birkaç ay içinde birlikte olunan eşlerin tümüne haber verilmelidir.

Önlem
– Sık sık yıkanın.
– Aynı giysiyi 1 – 2 günden fazla giymeyin.
– Yatak çarşaflarını sık sık değiştirin.
– Başkasının tarağını, fırçasını, şapkasını veya başlığını kullanmayın.

Çocuklarda Bitlenme Tedavisi İçin..
– En az haftada bir kere bitin en çok görüldüğü dönemde (ağustos – kasım arası) çocuğunuzun başını kontrol edin. Kafasını sık sık kaşıyorsa, daha sık kontrol edin.
Çocuğunuzda bit varsa, kiminle yakın ilişkide olduğunu öğrenin. Arkadaşlarının anne babalarına ve okula haber verin. Reçetesiz ilaçların talimatlarını iyice okuyup çocuğunuzu tedavi edin.

MESS’in katkılarıyla

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.