Bitki Çayı Faydaları ve Zararları

  • ALTERNATİFTIP
  • Bitki Çayı Faydaları ve Zararları için yorumlar kapalı
  • 980 kez görüntülendi

Bitki Çayı Faydaları ve Zararları

 

Son dönemlerde bitkisel çaylar her zamankinden daha fazla günlük hayatımızda yerini almaktadır. Eski zamanlarda sadece aktarlarda satılan ve hazırlaması daha son derece zorlu olan bitki çayları, artık hazır olarak marketlerde de yer alıyor. Kalp rahatsızlığı olan bulunan ada çayının bir fincanı bile yan etki yapabilmektedir. Bitkisel çay söz konusu olduğu zaman zararlarının da olabileceği akla gelmemektedir. Uzmanlar, son dönemlerde bitki çaylarının çok fazla tüketilmeye başladığını ve bu çayların içinde sağlığa yararlı birçok maddenin olduğunu söylemektedir. Bitki çayları içerisinde bağışıklık sistemini daha güçlü hale getiren ve hastalıklara karşı her zaman koruyucu antioksidanlar yer almaktadır. Zencefil, zerdeçal, ıhlamur gibi özel karışımların şeker ile değil bal ile içilmesinin antioksidan derecesini arttırmasından dolayı bu çayların bal ile içilmesi önerilir. Ancak bazı bitki çayları bazı hastalarda ve hamilelerde yan etkilere sebep olabilmektedir.

Bitki Çaylarının Zararı Bulunuyor Mu?

Zararlı bitki çayları genel olarak yanlış şekilde kullanılmaktan kaynaklanmaktadır. Ada çayı kış mevsimi içerisinde çok fazla tüketilen bir çay olarak yer almaktadır. Ada çayı solunum sistemi hastalıklarına, bronş rahatsızlıklarına faydalı bir çaydır. Ancak ada çayını tansiyon hastalarının ve hamile döneminde bulunan kişilerin tüketmeleri durumunda tansiyon yüksekliğine sebep olduğu ve çarpıntıya neden olduğu açıklanmıştır. Yeşil çayda son dönemlerde çok fazla tüketilmektedir. Yeşil çay çok fazla tüketildiği durumlarda nabız yükselmesine ve çarpıntıya sebep olabilmektedir

Papatya çayı ile beraber yeşil çay süt döneminde demir emilimini azaltabilmektedir. Bu yüzden uzmanlar özellikle tansiyon, karaciğer ve hamilelerin bu tür çay türlerini daha az ve dikkatli tüketmeleri gerektiğini söylemektedir. Kronik hastalıkları bulunan ve devamlı suretle ilaç içen insanlar üzerinde bitki çaylarının fazla tüketilmesi ilaçlar ile bir arada etkileşim yapmasına neden olmakta ve ilaç tedavisinin etkisini düşük hale getirebilmektedir.

Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bitki çayı nasıl hazırlanır? Bitki çaylarının hazırlanış şekli içilmesi kadar önemlidir. Bitki çaylarının genel olarak pek çoğu kaynamış suyun içerisine koyulma suretiyle demlenmelidir. Bitkiler çayın içerisinde 3 ya da5 dakika ve bitkisine göre en fazla iki saat içerisinde içilmesi gerekmektedir. Bitki çayları fazla bekletilmemeli ve taze taze içilmesi önerilir.

Gün içerisinde çok fazla bekleterek ve ısıtılarak tekrar içilen çaylar insanlara faydadan çok zarar verebilmektedir. Çaylar günümüzde karışık şekilde ve hazır bardak poşet olarak da yer almaktadır. Ancak karışık şekilde hazırlanan bitki çaylarını uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bitki çayı bile olsa tek ve kararında tüketmek gerekmektedir.

Hamileler Bitki Çayı Kullanabilir Mi?

Hamilelik döneminde bulunan kadınların çok fazla bitki çayı tüketmeleri durumunda çok sık görülmese de erken doğum, düşük riski ya da bebek için sakıncalı olabilecek durumlar ender de olsa ortaya çıkabilmektedir. Hamilelik döneminde özellikle papatya çayı, ada çayı ve yeşil çay gibi çayları tüketme sırasında son derece dikkatli olmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Hamilelik döneminde bulunan kadınlar gün içerisinde ne kadar ve ne tür bitki çayları içebileceklerini mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Bununla beraber hamilelik dönemi içerisinde yine bilmedikleri ve daha önce içmemiş oldukları aktarlardan alınan bitki çaylarını içmeden önce yine doktorlarına danışmaları uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Nane Çayı

Nane çayı vücutta mide ve bağırsak spazmını düzenlemede yardımcı olmaktadır. Gaz söktürmede, hazımsızlık veya uykusuzlukta faydalı etkisi bulunmaktadır. Nefes almayı kolaylaştırmasından dolayı grip, öksürük, astım ve bronşit sorunlarında nefesi rahat duruma getirmektedir. Bununla beraber nane çayının çok fazla içilmesi hamileler üzerinde olumsuz etki yapabilmektedir. Bu yüzden hamileler nane çayı içerken ölçülü olması gerekmektedir.

Yeşil Çay

Yeşil çay içerisinde yer alan maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bununla beraber yeşil çay sinirleri yatıştırmada ve vücut direncini arttırmaktadır. Yeşil çay Nefes darlığı, astım, bronşit ve soğuk algınlığında son derece etkilidir. Ayrıca sakinleştirici, gevşetici, bağırsakları yumuşatıcı ve terletici özellikleri de yer almaktadır.

Papatya Çayı

Papatya çayı boğaz, mide ve bağırsak iltihaplarda son derece etkilidir. Bebeklerde ve çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılmaktadır. Ancak süt yaşında bulunan çocuklarında çok fazla kullanılması durumunda demir emilimini düşürmeye neden olabilmektedir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır.

Rezene Çayı

Rezene çayı mide ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Uçucu yağ tabakası, düz kasların spazmlarını gidermede kullanılmaktadır. Bronş mukozası üstünde yer alan salgıları arttırır ve iltihap giderici özelliği bulunmaktadır.

Limon Çayı

Limon çayı içerisinde yer alan A,B,C ve D vitaminleri bulundurmaktadır. Soğuk algınlığı sırasında, nane ile birlikte demlenmesi durumunda mide bulantısına, hazımsızlık problemlerine ve tansiyonu düşürmede yardımcı olmaktadır.

Melisa Çayı

Melisa çayı vücut üzerinde sakinleştirici, gaz giderici ve antiseptik etkilere neden olmaktadır. Huzursuzluk, baş ağrısı ya da kulak çınlaması gibi şikayetlerde son derece faydalı bir çay türüdür.

Anason Çayı

Anason çayının senelerdir mide ve bağırsak gaz problemi konusunda faydalı olduğu bilinir. Adet kanamalarının düzenli olmasında yardımcı olmaktadır. Sakinleştirici özelliği ile sinirleri yatırma konusunda ve uykuyu düzenlemede son derece etkili bir üründür. Kan dolaşımı düzeni üzerinde ve sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.

Ihlamur Çayı

Ihlamur çaylarının kan dolaşımını düzenli hale getirmesinde etkisi bulunmaktadır. Öksürük, grip ya da boğaz ağrısı gibi şikayetler için kullanılır. Göğüs bölgesini yumuşatma ve balgam söktürme etkilerine sahiptir. Ihlamur ödem giderici özelliği ile beraber böbreklere zarar vermeden ödem gidermede son derece etkili bir çaydır.

Kantaron Çayı

Kantaron, içerisinde yer alan hiperisin maddesi ile beraber depresyona karşı son derece etkilidir. Özellikle menopoz zamanı içerisinde ortaya çıkan sıkıntı ve endişede faydası bulunmaktadır. Kantaron içerdiği biyoflavonitler ve hiperforin maddeleri sayesinde yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Bitkisel çaylar insan vücudunda sayısız faydalarla doludur. Hem lezzetli hem de rahatlatıcı sıcak bir içecek olan bitki çayları diğer yandan vücut üzerinde bulunan enfeksiyon ve virüslerle mücadele ederek size destek olabilmektedir. Bununla beraber mideyi yatıştırarak, uykusuzluğu da gideren bitki çayları sağlık konusunda çok etkilidir.

Yüzyıllardır her kültürde insanlar tarafından vücut üzerinde bulunan rahatsızlıkları iyileştirmek için bitki çayları kullanılmaktadır. Bu çaylar en az yiyecek ve içecekler kadar insanlara yardımcı olur. Kuşaktan kuşağa aktarılmaya devam eden bu bitki çayları hem fiziksel hem zihinsel olarak iyileştiricidir. Bu yazımızda sizlere bitki çayı faydaları ve zararlarını açıkladık.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.