Beynin Görevleri ve Özellikleri Nelerdir

  • Genel Sağlık
  • Beynin Görevleri ve Özellikleri Nelerdir için yorumlar kapalı
  • 957 kez görüntülendi

Beynin Görevleri ve Özellikleri Nelerdir

Beyin bütün vücudu ve sistemi kontrol altında tutan ve neredeyse en önemli organımızdır. Beyinsiz bir insan düşünülemeyeceği gibi, beynin çalışmasında çıkan sorunlarda büyük rahatsızlıklara yol açmaktadır. Konumuzda beyin hakkında kısaca bilgi sahibi olacaksınız.

Beyin Organı: Kafatasımız içine yerleşen ve iki bölüm halinde olan organımız beynimizdir. Yaşamımız boyunca tüm vücudumuzu yöneten organımızdır. Beynimiz sayesinde yemek yer, düşünür, uzuvlarımızı hareket ettiririz.

Beynimizin Yapısı
Beynimiz girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Bu sayede daha geniş bir alanı vardır. Milyonlarca sinir hücresi bu kıvrımlara yerleşik durumdadır. Beyin korunması amaçlı üç kat halinde zarı vardır. Bu üç zar, örümcek ağı şeklinde, ince zar ve sert zar olarak isimlenilir. Sert olan zar, koruma zarıdır. İnce zar taşıdığı kan ile beyni besler. Örümcek ağı şeklinde olan zar ile ince zar arasında olan sıvı bir amortisör görevi görür ve beyni darbelere karşı mukavemetli hale getirir.

Beynin dış kısmı boz, iç kısmı ise beyaz renklidir. Dış kısım sinir hücreleri ile kaplıdır. Boz renkli bu dokunun altında sinir hücrelerinin uzantıları yani aksonlar vardır. Bu kısmada ak madde denilmektedir. Beyin, iki kısımdan oluşmaktadır. Bu iki kısmı birbirine bağlayan ak maddeden yapılmış iki köprü vardır. Bunlara nasırlı cisim ve beyin üçgeni denilmektedir.

Beynimizin Görevleri
Beynimiz tüm duyularımızın merkezidir. Görme, tat alma, koklama, işitme, dokunma duyularını çalıştırır. İskeletimiz de bulunan kasları hareket kabiliyetini sağlar. Böylece, bacaklar, kollar, yüz ve parmakları hareket ettiririz. Beynimizin sağ tarafı vücudun solunu, sol tarafı da sağını yönetir. Bunun nedeni, hareket sinirlerinin omurilikten geçişinde çapraza dönmesidir.

Beynimiz hafıza merkezimiz ayrıca öğrenme, konuşma, yazma, bilgi depolama ve saklama yapmaktadır. Zeka ile ilgili her şey beyin tarafından yönetilir. Sevinç, üzüntü, ağlama gibi pek çok ruhsal durumda beyin tarafından organize edilir. Beynimizde bulunan hipotalamus bölgesi, vücut ısısını, kan basıncını, kalp ve damar sistemini, elektrolit dengesini, hormon düzenini, stres önlemlerini ve metabolizma hızını kontrol eder.

Beynimizin iki ayrı tarafı farklı özellikleri kontrol altına alır. Sol kısım, konuşma, lisan öğrenme, matematik faaliyetleri gösterir. Sağ kısım, resim yapmak, müzik aleti çalmak, soyut olayları takip mekanizmasını kontrol eder. Bir tarafın yaptığı hareketten diğer taraf haberdar olmaktadır. Beynimiz oksijen olmadan yaşayamaz ve faaliyetlerini gerçekleştirmez. Vücut, oksijensiz kaldığında hızla beyin hücreleri ölmeye başlar. Özellikle açık ve bol oksijenli havada çok daha iyi çalışmaya başlar.

Bu yazı beyin nedir, beyin ne ile beslenir, beyin neden oluşur, beyin nasıl öğrenir, beyin nasıl çalışır, beynin bölümleri, beynin görevleri, beynin görüntüleme görme merkezi, beyne ne iyi gelir, beyne nasıl format atılır nasıl yıkanır konusunda yazılmıştır.

beynimizin görevi nedir, beynin görevleri, beynin görevi, beyin görevleri, beyin nasıl iyi çalışır, beyinde ince zarın özellikleri ve görevleri nedir, beynin görevi nedir, beyin özellikleri ve görevleri, beyin nedir bolumleri nelerdir kisa bilgi, beynin bölümleri ve görevleri

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.