Beyinde Lezyon Nedir, Beyin Lezyonunun Nedenleri Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Beyinde Lezyon Nedir, Beyin Lezyonunun Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 866 kez görüntülendi

Beyin en önemli hayati organlarımızdandır. Beyin lezyonu, beynin herhangi bir parçasında hasar ya da yıkımla meydana gelen beyindeki anormal dokulardır. Travma, beyin dokusu iltihabı, arıza ya da yıkıma neden olan hastalıklar beyinde lezyona neden olabilir. Lezyon, beynin sadece bir bölgesinde olabildiği gibi tüm beyne de yayılabilir. Başlangıçta hasar küçük olsa bile zamanla fiziksel ve ruhsal değişimlere bile yol açabilir.

Beyinde lezyon neden olur?

Travmalar

Akut beyin yaralanmalarının en temel nedenlerindendir. Kafa tasının şişmesi ya da kanama direkt beyin hücrelerini etkileyebilir ya da beyine basınç uygulayarak işlev yeteneğini bozabilir. Travma da mikroskobik düzeyde beyin zarar verebilir. Kesici yaralanmalar beyin hücreleri arasındaki sinaps bağlantılarında hasara yol açıp birbirleriyle haberleşme yeteneklerini azaltır.

Beyin dokusu iltihabı

Beyin dokusundaki iltihap da beyin fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir. Bu iltihap menenjit ve ensefalite neden olan enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Nörosistiserkoz, örneğin, gelişmekte olan ülkelerde epilepsinin en yaygın nedenidir. Bu parazit beyinde dağılmış küçük kalsifikasyona yol açar.

Otoimmün hastalıklar

Sarkoidoz, amiloidoz, enflamatuar bağırsak hastalığı ve romatoid artrit gibi inflamatuar ve otoimmün hastalıklar da beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Bazı beyin hasarları beyindeki damarların iltihabı sonucu da oluşabilir.

Beyin hastalıkları

Bazı hastalıklar sadece beyindeki belli hücreleri etkiler. Örneğin, çoklu skleroz belirtileri aksonları yalıtan myelin kılıf üretiminden sorumlu glial hücrelere zarar verir. Bu sinir kaplaması olmadan elektrik iletim tehlikeye girer ve çeşitli belirtiler oluşmaya başlar. Beyinde leke görülmesi de beyin lezyonu sonucu oluşabilir.

İnme ve felç

İnme veya beyin enfarktüsü beyine kan desteğinin durması sonucu beynin çalışmamasıdır. Kanlanmayı azaltan birçok sebep vardır. Beynin arter parçasında aşamalı daralma, tıkanma ya da kalpten gelen emboli buna neden olabilir.

Kanama anevrizma

Bu rahatsızlık kontrolsüz hipertansiyon veya arteriovenöz serebral malformasyon sonucu oluşabilir.

Beyin Tümörü

Beyin hücreleri veya diğer organlardan metastaz olan tümörler beyni iki şekilde etkiler; Tümör beyin hücrelerini yok ederek fonksiyonlarını durdurabilir; yahut beyinde belli bir hacim kaplayarak basınç ile şişmeye neden olup beyin hücreleri fonksiyonlarını etkiler.

Hipofiz adenomları

Hipofiz adenomlar sella tursica bölgesinde gelişen yaygın tümörlerdendir. Hipofiz bezi ve optik sinirler arasındaki bölgedir. Tümör büyüdükçe bu optik sinirleri iter bu da görmede değişimlere ve körlüğe neden olabilir.

Glioblastom

Glioblastom, astrositlerden doğan ve bir glioma olan astrositomın en sık görülen tipidir, bir çeşit habis tümördür. Bu tümörün mağdurları arasında Senatör Ted Kennedy, George Gershwin ve Ethel Merman gibi ünlüler de yer almıştır.

Serebral palsi

Serebral palsi gelişmekte olan bebek beyninin oksijenden mahrum kalması ve beyin fonksiyonunlarını yerine getirmek için başarısız olmasıdır. Bu durum doğumdan önce rahimde oluşabilir veya yaşamın ilk birkaç yıl içinde gerçekleşen bir yaralanma veya hastalık nedeniyle de meydana gelebilir.

Beyinde Leke Neden Oluşur, Nasıl Tespit Edilir? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.