Beyinde Lezyon Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
En hayatı organımız beyindir. Beyini tutan hastalıkların hepsi önemlidir. Ne yazık ki beyindeki bazı hasarların geri dönüşümü mümkün olamamaktadır. Bu yüzden bedendeki herhangi bir belirti önemsenmeli ne nedeni araştırılmalıdır. Beyinde anormal doku görülmesine beyin lezyonu adı verilir. Lezyonlar beynin bir bölgesindeki yıkımlardan veya gördüğü hasardan, travmalardan, iltihaplardan, ödemlerden kaynaklanabilmektedir. Beyin lezyonları beynin sadece bir bölgesinde veya beynin tamamında oluşabilir. Lezyonlar ilerledikçe hastalar hem fiziksel hem de ruhsal açıdan etkilenecektir. Lezyonların bazıları testlerle saptanırken bazıları görünür belirtiler vermektedir. Lezyonlar sonucunda etkilenen organlarda karşılaşılan durumlara anomali adı verilmektedir. Lezyonlar beyin de dâhil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ya da organında görülebilirler.
Lezyon Türleri
Beyindeki lezyonlar kapalı ve açık olarak iki gruba ayrılmaktadır. Lezyonların sonucu olan anomaliler farklı şikâyetlere sebep olmakta, tedavileri de farklılık göstermektedir. Ani bir darbe, çarpma gibi durumlardan sonra beliren lezyonlar kapalı türde lezyonlardandır. İlk anda kişiler bir şey hissetmese bile sonradan bazı etkileri görülebileceği için gözlem altına alınmalıdır. Bu tür bir beyin lezyonu ile karşılaşmamak için ani ve hızlı hareketler ile tehlike yaratabilecek işlerden uzak kalmak gerekir. Saç dipleri ve kafa derisi yoluyla direk olarak beyini etkileyen, yaralayıcı olabilen travmalar ise açık lezyonlardır.
Beyinde Lezyon Sebepleri
Beyin lezyonlarının birçok sebebi olabilir. Sebepler aşağıda gruplar halinde kısaca belirtilmiştir.
*Kafa travmaları: Kafatasını etkileyen, kanamaya, şişmeye, basınca neden olan travmalar beyin hücrelerine doğrudan zarar verebilmektedir.
*Beyin dokusunda iltihaplanma: Beyin dokusundaki ensefalit, romatoid artrit, menenjit gibi hastalıklardan kaynaklı iltihaplanmalar beynin işlevini de etkilemektedir.
*Beyindeki hastalıklar: Beyin lekeleri, beyinle ilgili hastalıkların bazıları sadece beyin hücreleri üzerinde etkili olmaktadır.
*Otoimmün sorunlar: Kişinin bağışıklık sisteminin kendi dokularına karşı saldırıda bulunması anlamındaki otoimmün rahatsızlıklar da beyinde hasar oluşturabilir. Romatoid artrit, enflamatuar bağırsak hastalıkları ( mikrobik olmayan iltihaplanmalar) beyini bu şekilde etkilemektedir.
*Beyin kanaması (anevrizmalar): en başta yüksek tansiyondan kaynaklanan beyin kanamaları da lezyon sebebidir.
*Felç ve inme: Beyin damarlarındaki tıkanma ve kanama sonucunda ortaya çıkan felç ve inmeler beyin dokusunda hasara yol açmaktadır.
*Beyin felci (Serebral palsi): Merkez sinir sisteminde hasar sebebiyle ortaya çıkan durum beynin bazı fonksiyonlarının yerine getirilmesini engellemektedir.
*Beyin tümörü: Metastas ile veya doğrudan beyin hücrelerinde ortaya çıkan bir kanser türü olup beyindeki hücreleri yok edip fonksiyonları ortadan kaldırmaktadır.
Beyin Lezyonu Tedavisi
Bazı beyin lezyonları çok hafif seyredebilir. Bazı lezyonlarda da hastada hareketler değişmekte, el, ayak kontrolü kaybedilmekte, bayılmalar ve konuşmada bozukluk yaşanabilmektedir. Hayati önemi olsa da olmasa da doktor kontrolü şarttır. Beyin lezyonu tanısı koyulan hastalara cerrahi müdahale yapılmalıdır. Ameliyat dışında kişisel olarak alınabilecek bazı önlemler hastalığın ilerlemesini durduracaktır. Baş ağrısı yaşayanlara ağrı kesiciler verilecektir. Risk faktörlerini en aza indirebilmek için ameliyat sonrasında hastalardan hafif sporlar yapılması, alkol ve sigaranın bırakılması istenecek, kişiyi enerjik tutacak bir beslenme tarzı önerilecektir. Hastalar bitkisel kürlerden de destek alabilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.