Beyinde leke neden olur tedavisi nasıl yapılır?

  • HASTALIKLAR
  • Beyinde leke neden olur tedavisi nasıl yapılır? için yorumlar kapalı
  • 3.139 kez görüntülendi

Beyinde leke neden olur tedavisi nasıl yapılır?

Bazı hastalıklar organların çeşitli görüntüleme teknikleriyle incelenmesi sonucu çıkan belirtilerden anlaşılır. Beyin anlayıp karar vermemize, istemli hareketler yapmamıza ve tüm vücudu denetlemeye yarayan önemli ve hassas bir organdır. Vücudunun herhangi bir yerinde küçük olsa da değişiklikler fark eden kişiler bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve ne olduğunu öğrenmelidir.  Röntgen, MR gibi görüntüleme teknikleriyle beynin içinde neler olduğunu görmek mümkündür.  Sinir sistemiyle ilgili hastalıklardan biri olan MS beyinde görülen lekelerle teşhis edilir. MS (Multipl Skleroz)  kaslar üzerinde etkili olan bir hastalıktır. Kasları harekete geçiren sinirler miyelin kılıfa sahiptir Bu kılıf izolasyonu sağlar ve sinirsel iletimi hızlandırır. Miyelin yapısı bozulduğu zaman beyinde leke oluşabilmektedir. MR çekimlerinde görülen beyaz beyin lekeleri hastaları önce haklı olarak panikletmektedir. Beyin lekeleri çok nadir görülen bir durum değildir.

Beyinde leke neden oluşur?

Beyninde leke olduğu saptanan bir hastaya doktorları bilgilendirecek, sorularını cevaplayacaktır.  Hemen aklılara kötü bir hastalık gelmemelidir. Lekelerin tam olarak beyinde bulunduğu bölge, şekli ve büyüklüğü de değerlendirilecek, lekeler haricinde başka bulgular da aranacak teşhis daha sonra koyulacaktır. MS hastalığından başka milimetrik boyuttaki lekelere damar sertliği olan kişilerde de rastlanabilmekte ve bu kişiler için sıkıntı yaratmamaktadır. Damar sertliği olanlardaki beyin lekelerinin sebebi kılcal damarlardaki tıkanıklıklardır. MS hastalarının ikinci evrelerinde ortaya çıkan beyindeki beyaz lekeler daha ciddi oluşumlardır.  Lekeler bazı belirtilere neden olacak ve hastalığın fark edilmesini sağlayacaktır. Sebep ne olursa olsun erken teşhis edilen hastalıkların tedavisinde yol alabilmek daha kolay olmaktadır. Beyin lekelerinin ya virüslerin ya bağışıklık sistemindeki sorunların ya da hem virüs hem de bağışıklık sorunlarının birlikte görülmesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir.

Beyin lekelerinin belirtileri

Beyindeki lekeler beynin kontrol ettiği birçok yerde ortaya çıkabilir. Beyin lekelerinin verdiği belirtiler aşağıdadır.

  • *Beyin lekeleriartış gösterdikçe konuşmanın bozulması
  • *Bulanık veya çift görme
  • Yaşlı bireylerde daha sık rastlanan ayakların ve ellerin titremesi,  eşyaları tutma, yeme, içme fonksiyonlarının etkilenmesi
  • Kişilerin iş güçlerini azaltacak derecede, sürekli yaşanan yorgunluk ve halsizlik hissi
  • Ayakların ve ellerin uyuşması

Beyin lekelerinin tedavisi

Beyninde leke olan hastalar mutlaka doktor kontrolünde olmalı, destek almalıdır. Sinir sistemi tüm vücudu kontrol ettiği için ihmale gelmeyecek oluşumlardır. Beyaz beyin lekelerinin boyutları büyükse, çevresinde ödem meydana geliyorsa tümörden şüphe edilmeli ve teşhisle tedavi bu yönde planlanmalıdır. MR’da parlak oluşumlar olarak görülen beyin lekeleri genellikle iyi huylu olup beynin kılcal damarlarındaki bir tıkanıklıktan kaynaklandığı bilinir. Ancak aileden geçen ya da hiçbir sebebi bulunamayan olgular da rastlanabilmektedir. Beyin lekeleri 3 ya da 6 ay arayla takip edilmeli, artış olup olmadığına bakılarak her defasında yeniden değerlendirilmelidir. Damar sertliği veya migreni olanlarda lekeler çoksa düşük dozlu aspirin verilerek tedbir alınır. Görme, konuşma,  hareket ve hafızada bir bozukluk yoksa önemsiz kabul edilir.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.