Beyinde Kan Pıhtılaşması Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Beyinde Kan Pıhtılaşması Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.095 kez görüntülendi

Beyinde Kan Pıhtılaşması Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

Kan pıhtılaşması herhangi bir nedenle kan çıkışı meydana geldikten sonra kan akışını engellemek, kan kaybını önlemek için meydana gelen jel şeklindeki kan peltesidir. Normalde bu işlem vücudun sigortasıdır; ancak, beyinde kan pıhtısı oluşursa bu durum beyne giden kan akışını kesip istemik inme ile sonuçlanabilir. İstemik inme ya trombüs veya embolinlerle ilgili meydana gelir. Embolik inmeye vücudun başka bir yerinden hareket eden kan pıhtısı neden olur. Trombotik inme ise beyni besleyen arter damarlarından birinde tıkanıklık olup, kan pıhtısı meydana gelmesiyle ortaya çıkar. Her iki durumda da beyne oksijen ve kan gidemez, beyin hücreleri ölmeye başlar. Beyinde kan pıhtılaşması çeşitli nedenlerden kaynaklanır ve tedavisi nedene göre değişir.

Beyinde kan pıhtılaşması nedenleri

Ateroskleroz

Yaşlanma sürecinde, yağ ve plakalar atardamarlarda toplanıp onları tıkamaya başlayabilir. Bu birikim damar yollarının veya aterosklerozların daralmasına yol açmaktadır. Bu daralma, bir trombotik inmeye neden olabilir.

Beyin hasarı

Çeşitli nedenlerden kaynaklanan beyin bölgesine alınan darbe kanama yapıp kafatasında kan pıhtısı ile sonuçlanabilir.

Kalple ilgili durumlar

Birçok kalp rahatsızlığı, kardiyovasküler sistemi içinde kan pıhtılarının oluşumuna neden olabilir. Kalp krizine neden olan pıhtılar ve kalp vanaları ile ilgili sorunlar sonucu pıhtı hareket edip, beyni besleyen damarları tıkayabilir. Kan pıhtısı oluşumuna meyilli olduğundan atriyal fibrilasyon hastası olan kişilere genellikle anti-pıhtılaşma ilaçları reçete edilecektir.

Diğer nedenler

Sigara içme, şişmanlık gibi yaşam stillerini etkileyen durumlar kişiyi kan pıhtısı nedeniyle oluşacak hasarlara daha savunmasız hale getirir. Diyabet, yüksek tansiyon, ya da pıhtılaşma bozukluklarından muzdarip olanlar beyinde kan pıhtısı oluşumu için risk altındadırlar.

Beyinde kan pıhtılaşması belirtileri

Beyindeki kan pıhtılaşmasının semptomları kan pıhtısı nedeniyle tıkalı olan damarın boyutuyla ve etkilenen beyin bölgesine göre değişir.  Semptomlar ani ve şiddetli olabilir veya zamanla gelişebilir. Beyinde kan pıhtısının yaygın belirtileri şunlardır:

  1. Tekrarlayan baş ağrıları
  2. Felç
  3. Konuşma bozuklukları
  4. Yüz kaslarında zayıflık
  5. Bulanık görme
  6. Denge ve koordinasyon bozuklukları

Beyinde kan pıhtılaşması nasıl teşhis edilir?

Beyindeki kan pıhtısı genellikle CT taraması veya Manyetik Rezonans Anjiografi kullanımı ile teşhis edilir. Bu özel X-ışınları sorunun nedenini bulabilir ve etkilenen beynin alanını belirleyebilir. Yapılacak diğer testler arasında, kan pıhtılaşma testleri, kan sayımı, kolesterol ve kan şekeri testleri ve kan basıncı kontrolü ve kalp ritmi izleme elektrokardiyogram bulunmaktadır.

Beyinde kan pıhtılaşması tedavisi

Beyindeki kan pıhtısının tedavisi bu durumun nedenine bağlı olarak değişir.Beyindeki kan pıhtısını tedavi etmek için genellikle aşağıdaki yöntemler kullanılır.

Doku plazminojen aktivatörü (TPA)

TPA kan pıhtısının çözülmesi amacıyla verilen bir ilaçtır. TPA Kalp krizi veya felç geçirenlerin tedavisi için kullanılan ilk basamak tedavi uygulamalarındandır.

Antikoagülanlar

Anti-pıhtılaşma ilaçları yeni kan pıhtılaşmasını önlemek için de kullanılabilir.

Antiplatelet Ajanlar

Bu ilaçlar kan pıhtısı nedeniyle meydana gelen inme durumunda kullanılır, fakat aktif kanama varsa bu ilaç tercih edilmez.

Reçeteli Steroidler

Steroidler inflamasyonu azaltmak için kullanılabilir ve kan pıhtısı nedeniyle şişliği indirilebilir

Karotis endarterektomi

Karotis endarterektomi karotid arterlerde plağı çıkarmak için ameliyathanede yapılan bir ameliyattır.

Ameliyat

Kan pıhtısı büyük tıkanmalara yol açıyorsa, embolektomi uygulaması ile kan pıhtısı beyinden uzaklaştırılabilir.

Terapi

Konuşma terapisi, fiziksel terapi gibi uygulamalar da inme sonrası fonksiyonların tekrar kazanılması adına yapılan işlemlerdir.

Psikoterapi

İnme kişide depresyona yol açabilir. Psikoterapi seansları depresyondaki kişiyi bu durumdan kurtarmaya yardımcı olabilir.

Beyinde kan pıhtılaşması nasıl önlenir?

  1. Beyindeki kan pıhtısından kurtulmak için herhangi bir doğal çare yoktur fakat bu durumdan korunmak için uzmanlar aşağıdakileri yapmayı tavsiye ediyor
  2. Uzun süre oturmaktan, hareketsiz yaşamdan uzak durun.
  3. Sigara içmeyin.
  4. Fazla kilonuz varsa uzman kontrolünde diyet yapın.
  5. Düzenli egzersize devam edin.
  6. Sağlıklı beslenin, doyduktan sonra yemek yemeyin.

Kan Pıhtılaşmasının Nedenleri Nelerdir? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Kan Pıhtılaşması Nedir, Kan Pıhtılaşması Belirtileri Nelerdir? Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.