Beyin Kanaması Belirtileri Neler ?

  • Genel Sağlık
  • Beyin Kanaması Belirtileri Neler ? için yorumlar kapalı
  • 2.074 kez görüntülendi

Beyin Kanaması Belirtileri Neler ?

Beyin Kanaması Belirtileri Neler ?

Beyin kanaması belirtileri ani ya da uzun vadede ortaya çıkabilir. Beyin kanaması belirtileri içinde ani baş ağrısı ve koordinasyon yitimi önemli rolü oynar.

Beyin kanaması çok çabuk oluşabilen ve beyin hücrelerinin ölmesine yol açan acil bir durumdur. Bir travma sonucu oluşan beyin kanaması beyin dokularına zarar verir. Kanama beyinin içinde, beyin ile çevreleyen dokular arasında veya beyini koruyan tabaka ile kafatası arasında olabilmektedir. Serebral, intrakraniyal ve intraserebral olmak üzere üç türü vardır.

Beyin Kanaması Nasıl Oluyor ?

Travma nedeniyle beyin dokuları zarar görürse kanama başlar. Buna tıpta serebral ödem deniyor. Kan tahliye edilemeyince hematom adı verilen göllenme başlıyor. Beyin kafatasıyla sınırlı olduğu için biriken kan çevre dokulara baskı yapıyor; yaşamsal dokulara yeterince taze kan iletilemeyince beyin hücreleri dökülmeye, ölmeye başlıyor.
Kanama beynin içinde, beyni çevreleyen zarın altında – üstünde veya kafatası ile beyin arasında kalan bölgede gerçekleşebilir. Beyin kendi içinde oluşan kanamayı yapısından ötürü anlayamaz. Fakat çevresinde oluşan kanamaları karşı aşırı duyarlıdır ve genellikle bu tür beyin kanamaları olduğu zaman şiddetli bir baş ağrısı hissedilir. Şiddetli baş ağrısı beyin kanaması belirtileri içinde önemli rol oynar.

Beyin Kanaması Neden Olur ?

Birden fazla neden beyin kanamasına yol açabilir. Beyin kanamasına neden olabilen durumlar aşağıdaki gibidir:

Kafa travmaları: 50 yaş altı beyin kanamalarının en önemli nedeni kazayla başa alınan darbeler.

Yüksek kan basıncı: Kronik tansiyon uzun vadede damar çeperlerini zayıflatabilir. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon beyin kanaması başlatabilir.

Anevrizma: Beyne kan taşıyan – dağıtan damarlar zayıflayıp şişebilir. Balona dönen damar patlarsa inme riski yüksek.

Damar anomalisi: Damar çeperlerinin zayıflığı doğuştan gelebilir. Tanı için belirtilerin izlenmesi, doğru okunması şart.

Amiloid anjiyopati: Yaşlanmayla ortaya çıkan damar sorunlarından. Büyük kanama öncesinde çok sayıda küçük kanama oluşabilir. Farketmesi güç.

Kan hastalıkları: Hemofili ve orak hücreli anemi hastalığı kanın yapısını, özellikleri değiştirebilir.
Beyin tümörleri ve karaciğer sorunları da beyin kanamasına yol açabilir.

Beyin Kanaması Belirtileri Neler ?

Beyin kanaması belirtileri kanamanın etkilediği dokuların niteliğine, konumuna ve düzeyine bağlı olarak değişebilir. Beyin kanaması belirtileri aniden ya da uzun vadede ortaya çıkıp hızla kötüleşebilir. Çok ciddi bir vaka olduğu için mutlaka 112 aranmalı ya da hasta acil servise yetiştirilmelidir. Ucunda yaşamı kaybetme riski olduğu unutulmamalıdır. Kanamanının belirtileri aşağıdaki gibidir:

Aniden saplanan şiddetli baş ağrısı
Karıncalanma, sızlama, el – kol tutulması
Kolda bacakta dermansızlık
Bulantı, kusma
Uyuşukluk, bezginlik
Halsizlik, dikkatsizlik
Görme kusurları
Konuşma güçlüğü
Yutma güçlüğü
Okuma – yazma güçlüğü
Motor yeteneklerin yitimi (fiziksel hareketlerde güçlük)
Koordinasyon yitimi
Denge yitimi
Bilincin kaybedilmesi
Sıralanan belirtilerden bazıları beyin kanamasından başka nedenlerle de oluşabilir.

Beyin Kanaması Nasıl Tedavi Edilir ?

Doktor belirtileri okuyarak beyin kanamasının konumunu belirleyebilir. Beyin kanamasını tanılamaya yönelik araçlar vardır. MRI (emar) beyin içinde gerçekleşen kanamaları görüntüleyebilir. Sorun optik ve nörolojik muayeneyle de anlaşılabilir. Kan testleri ve lomber ponksiyon (omurilik sıvısı aspirasyonu) yapılması da gerekebilir.

Tedavi kanamanın gerçekleştiği konuma, nedene, kapsama bağlıdır. Sorunu gidermek için acil cerrahi müdahale gerekebilir. İlaç tedavisi de uygulanabilir. Ağrı kesici, kortikosteroid veya diüretik içerikte, antikonvülsan nitelikte ilaçlar kullanılabilir. Gerekirse damariçi sıvı / kan ürünleri takviyesi (serum) bir başka seçenektir.

Beyin Kanamasının Sonuçları Neler ?

Beyin kanamasının büyüklüğü sonucu belirler. Kimi hasta sorunu kısa zamanda atlatır. Bazı hastalarda da beyinde işlev kaybı gerçekleşebilir. İnme (felç) görülebilir. Kullanılan ilaçların da yan etkileri olabilir. Beyin kanamasına hızla müdahale edilmezse ölümle sonlanabilir.

İnme vakalarının %14’ü beyin kanaması bağlantılıdır. “İngiliz Hasta” filminin Oscar ödüllü yönetmeni Anthony Minghella, Amerikan başkanı Franklin D. Roosevelt ve aktör Richard Burton beyin kanaması nedeniyle yaşamlarını kaybetmişti.

Beyin Kanaması Önlenebilir mi ?

Aşağıda belirtilen sağlık konularının üstüne gidilirse bu olasılığı azaltabiliriz:

Yüksek tansiyon tedavisi: Araştırmalara göre beyin kanaması vakalarının % 80’inde yüksek tansiyon söz konusu. Uygun diyet seçimi, egzersiz ve ilaç tedavisiyle sorun kontrol edilebilir.
Sigara: İçmeyin.
Uyuşturucu: Kullanmayın. Kokain beyin kanaması riskini arttırıyor.
Otomobil: Güvenli sürüş alışkanlıkları edinin. Emniyet kemerini ihmal etmeyin.
Kask: Motosiklet kullanıyorsanız mutlaka kask takın.
Cerrahi müdahale: Anevrizma veya benzeri bir sorun yaşıyorsanız uygun müdahale yöntemlerini araştırın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.