Beşinci Hastalık (Eritema İnfeksiyozum) Nedir, Etkeni, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Beşinci Hastalık (Eritema İnfeksiyozum) Nedir, Etkeni, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.726 kez görüntülendi

Beşinci Hastalık (Eritema İnfeksiyozum) Nedir, Etkeni, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

5.hastalık, beşinci hastalık veya eritema İnfeksiyozum, parvovirüs B19’un neden olduğu bir viral hastalıktır.

Bu hastalığa “tokatlanmış yanak hastalığı” da denir.

Klinik hastalık, 1896’da ayırt edildi ve döküntülerle ilişkili 6 adet çocukluk dönemi hastalıklarının sayısal sınıflandırmasında 5. konumundan dolayı beşinci hastalık olarak adlandırıldı.

Diğer numaralandırılmış viral ekzantemler arasında kızamık (rubeola veya birinci hastalık), kızamıkçık (kızamık veya üçüncü hastalık) ve roseola infantum (altıncı hastalık) sayılabilir.

Kızıl “ikinci hastalık” olarak adlandırılır ve Streptococcus pyogenes bakterisinden kaynaklanır.

Dördüncü hastalık artık klinik bir durum olarak sınıflandırılmamaktadır.

Beşinci hastalık çok yaygın bir enfeksiyondur. Yetişkinlerin neredeyse % 50’sinde parvovirüs B19 ile enfekte olmuştur ancak genellikle enfeksiyon semptomlara neden olmadığı için hastalığı farketmeden geçirirler.

Çocuklarda ve yetişkinlerde beşinci hastalık belirtileri nelerdir ?

Beşinci hastalık genellikle 4-10 yaş arasındaki çocuklarda görülür ancak herhangi bir yaş grubunu etkileyebilir. Beşinci hastalık en sık kış ve ilkbaharda görülür.

Hastalık klasik olarak düşük dereceli bir ateş, baş ağrısı, burun akıntısı ve halsizlikle başlar. Elbette, bu semptomlar diğer viral hastalıkları taklit eder, bu nedenle hastalığın erken safhasındaki sebebi belirlemek zordur.

Yaklaşık 1 hafta sonra, ilk semptomları yanaklarda karakteristik parlak kırmızı döküntülü izler (“tokatlanan yanaklar”) olarak karşımıza çıkar.

Son olarak, 3 ila 4 gün sonra, vücudun geri kalan bölümünde ince, kırmızı, dantelvari bir döküntü gelişebilir. Bu döküntü 5 ila 7 gün, bazen 3 haftaya kadar sürer.

Diğer semptomlar genellikle döküntü oluşana kadar gider.

Döküntülü hastalar genellikle bulaşıcı değildir.

Ne yazık ki, birçok viral hastalıkta olduğu gibi, hastalıkların farklı aşamalarının özellikleri ve zamanlaması genellikle önceden tahmin edilemez.

Genellikle “el, ayak ve ağız hastalığına” (yani, coxsackievirus A16 ve enterovirüs 71) neden olan diğer viral enfeksiyonların aksine, beşinci hastalık avuç içi ve ayak tabanlarını tutmaz.

Beşinci hastalıkta görülebilecek başka belirtiler var mı ?

Çocukların yaklaşık % 5’i ve beşinci hastalığa sahip yetişkinlerin yaklaşık % 50’si eklem ağrıları çeker. Bu artrit veya artropati, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır, genellikle geçicidir, haftalarca, bazen aylarca sürebilir.

Beşinci hastalığa bağlı artritli kişilerde sabahın erken saatlerinde genellikle vücudun her iki yanında aynı eklemlerde kızarıklık ve şişme şeklinde sertlik oluşur ki bu bir simetrik artrit‘dir.

En sık tutulan eklemler diz, parmak ve bilek‘tir.

Beşinci hastalığın ciddi komplikasyonları nelerdir ? Hamilelik sırasında beşinci hastalığa yakalanmak tehlikeli midir ?

Nadiren, bu hastalarda eritrosit aplazisi gelişir, yani kemik iliği normal sayıda kırmızı kan hücresi oluşturmayı bırakır. Bu komplikasyon nadirdir ve genellikle geçicidir, ancak ölümcül olabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların bu komplikasyona yakalanma riski yüksektir.

Gebe kadınlar, beşinci hastalığı olan hastalarla temastan kaçınmalıdır. Beşinci hastalık virüsü doğumdan önce fetusa bulaşabilir.

Beşinci hastalık sonucu hiçbir doğum kusuru bildirilmemesine rağmen, B19 ile enfekte olan gebelerin % 2 -% 10‘u için beşinci hastalık ağır anemiye ve hatta doğmamış fetüsün (hidrops fetalis ile) ölümüne neden olabilir.

Beşinci hastalık için tedavi nasıldır ?

Mevcut tek tedavi destekleyici niteliktedir.

Sıvılar, asetaminofen (Tilenol) ve istirahat rahatlatır.

Beşinci hastalığa karşı antibiyotikler kullanışsızdır, çünkü viral bir hastalıktır.

Kalıcı artrit hastaları için, ibuprofen (Advil) veya naproksen gibi anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir.

Beşinci hastalık nasıl yayılır ? Bulaşıcı evre ne zamandır ve izolasyon gerekli midir ?

Parvovirus B19 genellikle havada asılı damlalarla yayılır.

Virüs, kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında yayılabilir.

Bununla birlikte, döküntü varlığında, o kişi genellikle bulaşıcı değildir ve izole edilmesine gerek yoktur.

Beşinci hastalığın yayılmasını önlemek mümkün müdür ?

Çoğu viral hastalığa benzer şekilde, hastalığın yayılmasını önlemenin en iyi yolu, hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatmak ve hasta olduğunuzda evde kalarak doğru şekilde elinizi yıkamaktır.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.