Belden bacağa vuran ağrılar

  • FİZİKTEDAVİ
  • Belden bacağa vuran ağrılar için yorumlar kapalı
  • 1.780 kez görüntülendi

Belden bacağa vuran ağrılar

Belden bacağa vuran ağrılar

BELDEN bacağa inen ağrılar maalesef son günlerde daha sık duymaya başladığımız ağrıların başında gelmeye başladı. Belden bacağa vuran ağrıların en büyük sebebi bel fıtığıdır. Peki, tam olarak nedir bel fıtığı? Bel bölgemizde bulunan beş tane omurgadan herhangi birisinin veya birden fazlasının arasındaki diskin hasar görmesi ile başlayıp, sinirleri sıkıştırması ile sonuçlanabilen mekanik problemlerdir. Genellikle şiddetli bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bel fıtığı hastaları başlıca bel, bacak ağrısı, ayaklarda uyuşma, yürümede zorluk şikâyetleri ile uzmana başvurur. Hastalığın oluş mekanizmasına göre belirtileri gelişir. Sıklıkla önce belde zorlayıcı bir hareket sonucu omurganın arkasında ve kıkırdak yapının önünde duran bağ dokusu yırtılır. İlk aşamada hasta sadece bel ağrısı hisseder. Bir süre sonra yırtılan bağın olduğu yerden kıkırdak doku, sinirlerin olduğu kanala taşar ve sinirleri sıkıştırması sonucu ağrı bacaklara yayılır. Sıkışan sinir uç noktasında, yani gittiği yerde ağrıyı hissettirir. Aynı şekilde bacak ve ayakta uyuşma ve yanma şikâyetlerine neden olur. Daha ileri aşamalarda ayaklarda güçsüzlük oluşabilir. Hasta, daha ileri durumlarda idrar ve dışkı tutamama, cinsel fonksiyonların yitirilmesi ile de karşılaşabilir. Bütün bu sayılanlar yavaş yavaş oluşabileceği gibi birkaç saat içinde son aşamaya kadar gelebilir.
RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Bel fıtığı, çalışma hayatında iş gücü kaybına neden olan hastalıklar arasında yüzde 25 oranı kapsar. Bu hastalığı yaşayan kişilerin iş gücü kaybı bazen 6 aya kadar uzayabilir. Bel fıtığına yakalanma oranı bazı meslek gruplarında daha fazla görülür. Özellikle ağır yük taşıma (bedene yük bindiren), uzun süre otomobil kullanma ve masa başında sürekli oturma gerektiren mesleklerde bel fıtığı oranı oldukça yüksektir.
Erkek-kadın arasında hastalığa yakalanma oranında fark yoktur. Fakat hamilelikte, özellikle aşırı kilo alınması sonucu bel omurlarındaki basınç artarak, bel fıtığına yakalanma riski yükselir. Bu da gösterir ki şişmanlık bel fıtığına yakalanmada önemli bir faktördür. Şişmanlarda hastalık daha yüksek oranda görülür ve tedavisi daha zor olur. Aynı zamanda sigara içilmesinin de bel fıtığına olumsuz etkisi vardır.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Bel fıtığına yakalanmamak için öncelikle kilo almamak gerekir. Çünkü aşırı kilo, bel omurlarına basıncı artırarak bel fıtığı riskini büyük ölçüde yükseltir. Diğer bir sebep de hareketsiz yaşamdır. Düzenli egzersiz yapanlar, özellikle bel ve karın kasları gelişmiş kişiler bel fıtığına daha az rastlarlar. Çünkü vücudumuzun yükünü sadece omurga taşımaz. Karın kasları ile tüm sırt ve belde omurga boyunca uzanan kasların fonksiyonu da büyük önem taşır. Düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda kaslar yeterince güçlenmediği için, kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurga üzerine dolayısıyla disklerin üzerine binerek, fıtıklaşmalarına neden olur. Bel fıtığından korunmak için ayrıca günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun olarak hareket etmek gerekir. Örnek vermek gerekirse, yerden bir yük kaldırılırken mutlaka dizler kırılarak, çökmeli yük öyle kaldırılmalıdır. Bel fıtığına yol açan benzer risk faktörlerini ortadan tamamen kaldırmak için çocukluk çağından itibaren, yük nasıl kaldırılır, yerden bir şey nasıl alınır, yataktan nasıl kalkılır Şeklinde eğitimler verilmesi gerekir. Avrupa zaten bu sisteme geçmiş ve bel okulu adı altında eğitimler vererek halkı bilgilendirmektedirler. Bu okulların en büyük avantajı problem ortaya çıkmadan engellemiş olmasıdır. Hem maliyetler düşük olur, hem de iş gücü kayıpları yaşanmaz. Ayrıca çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren düzenli bel egzersiz programı yapma alışkanlığı kazandırmak da etkili bir yöntemdir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.