Bel Fıtığı ve Tedavi Yöntemleri

  • FİZİKTEDAVİ
  • Bel Fıtığı ve Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 1.728 kez görüntülendi

Bel Fıtığı ve Tedavi Yöntemleri

Bel Fıtığı Nedir?

Bel bölgesinde 5 adet omurga mevcuttur. Disk dediğimiz yapı 2 omurga arasında yastıkçık görevi görmektedir. Bu yapının çevresindeki zarı yırtarak bulunması gereken yerden dışarı çıkması ve omurilik, sinir kökü kanalına girmesiyle bel fıtığı oluşur.

Bel Fıtığı Neden ve Nasıl Olur?

Bu yırtılma ağır kaldırma, travma, ters hareketler, aşırı kilo, genetik faktörlere bağlı olarak oluşabilir. Sigara kullanımı bel fıtığı oluşumunu kolaylaştırır çünkü kan damarları olmayan ve çevre dokularla sızan kan ile beslenen diskin beslenmesinde probleme neden olmaktadır.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı olan hastalarda bel ağrısı, belde hareketlerde kısıtlılık, bacaklarda ağrı, uyuşma, güçsüzlük, his kaybı, kaslarda incelme gibi şikayetler görülebilir.  Bu şikayetler uzun süre ayakta kalma ve oturma, uzun yol yürüme, öksürme ve ıkınma gibi durumlarda artış gösterir.  Fizik muayene ile sinir germe testi, kas gücü muayenesi, duyu muayenesi, reflekslerin muayenesi ile hastalık hakkında bilgi edinilir.

Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Muayene eden doktor fıtığın varlığını ve seviyesini % 80 oranında tespit edebilir. Kesin tanı için MR görüntüleme yöntemi uygulanır. MR tetkiki ile fıtığın yeri, sinir kökü ve omurilik ile ilişkisini 3 boyutlu olarak değerlendirmek mümkündür. MR görüntüleme yöntemi ile ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulması gereken diğer patolojilerin (omurilik tümörü, omurga tümörü, kemik yapıda oluşan iltihabi durumlar, sinir kökünden kaynağını almış tumoral yapılar vs) ekarte edilmesinde faydalı olur. Ancak bazı durumlarda MR ile kemik yapıyı değerlendirmemiz gereken durumlarda Tomografiden faydalanılır.

Medikal Tedaviler Nelerdir?

Bel fıtıkları omurilik ve sinir köküne ileri düzeyde bası yapmıyorsa ilaç tedavisi, fizik tedavi, bel egzersizleri gibi konservatif yöntemlerle tedavisi mümkündür. Fizik Tedavi seansları ortalama 3 hafta uygulanarak iyileşmenin durumuna göre seanslar bitirilebilir veya uzatılabilir. Egzersiz, belde bulunan dokular arasında var olan dengenin devam etmesini, kasların kuvvetlenerek dış etkilerden kolay etkilenmemesini, kaslardaki sertlik ve gerginliğin azalmasını böylece de hastalıktan korunmayı ve iyileşmeyi sağlar.

Cerrahi Tedavi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

  • İlaç, istirahat, fizik tedavi uygulamalarının cevap vermemesi
  • Önlenemeyen bacakta şiddetli ağrı
  • Bacak ve/veya ayakta güç kaybı
  • İdrar kaçırma (acil müdahele gerektirir)
  • Kaslarda incelme

Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mikrodiskektomi

Küçük bir kesi ile girilerek yapılan (yaklaşık 2 cm) çevre dokuya zarar vermeden mikroskop altında fıtığın güvenli bir şekilde çıkartılması ameliyatıdır. Küçük bir alanda çalışıldığı için hasta 12 saat içerisinde yürümesi mümkündür ve ameliyat sonrası minimal ağrıya neden olur. Başarı oranı, güvenliliği en yüksek bugün için dünyada en çok kabul görmüş ve tercih edilen yöntemdir.

Endoskopik Diskektomi

1 cm lik bir kesi ile klavuz yardımıyla yapılan müdahaledir. Her bel fıtığı tedavisinde uygun değildir.

Laser diskektomi ve Nukleoplasti yöntemiyle  tedaviden fayda görebilecek hasta grubunun büyük kısmı medikal tedavi ve fizik tedavi ile büyük oranda rahatlatılabilecek hastalardır. İyileşme sürecini hızlandırmak için bu yöntemlerde tercih edilebilir.

Laser Diskektomi

Fıtığa lokal anestezi altında ısı uygulanarak bir miktar küçülmesini sağlar. Başarı oranı düşüktür. İyi seçiliş ciddi omurilik ve sinir kökü basısı yapmayan fıtıklarda uygulanabilir.

Nukleoplasti

Laser diskektomiye benzer şekilde disk mesafesine girerek radyofrekans uygulanmasına dayanır. Basit fıtıklarda tercih edilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.