Bel fıtığı hakkında doğrular ve yanlışlar

  • FİZİKTEDAVİ
  • Bel fıtığı hakkında doğrular ve yanlışlar için yorumlar kapalı
  • 1.701 kez görüntülendi

Bel fıtığı hakkında doğrular ve yanlışlar

Bel fıtığı hakkında doğrular ve yanlışlar

Yanlış: Yerde battaniye üzerinde yatmak bel ağrısını giderir.
Doğru: Düz ve sert bir yerde yatmak, bel ağrısını daha da arttırır. Bu nedenle, ortopedik yatakta yatılmalıdır. Çok bel ağrısı olan bireyler, belinin altını ufak bir havlu veya yastıkla desteklemelerinde yarar vardır.

Yanlış: Oturup dinlenmek bel ağrısını dindirir.
Doğru: Oturmak, bel fıtığına bağlı ağrıları en çok azdıran nedenlerin başında gelir. Bel omurları arasındaki basınç ne kadar yüksekse, bel fıtığı o denli sık olur. Omurlar arası eklemdeki basınç sırt üstü durumda iken en az seviyedeyken, ayaktayken daha yüksek, otururken ise, ayaktakine göre daha da yüksektir.

Yanlış: Bel fıtığında yan yatmak çok tehlikelidir.
Doğru: Yan yatar pozisyonda, sırt üstü posizyona göre basınç 3 kat fazladır. Ancak bu basınç artışı kabul edilebilir bir artış olup, fıtığı azdırmaz. Dolayısı ile arada bir yan pozisyonda yatılabilir.

Yanlış: Yumuşak koltukta oturmak bele iyi gelir.
Doğru: Yumuşak ve derin koltuklar bel için sakıncalıdır. Düz sandelye ve koltuklar, beli desteklemesi kaydı ile yararlıdır. Bu amaçla gerek sandalyede otururken gerekse araba sürerken belin özel ortopedik yastıklarla desteklenmesi gerekir.

Yanlış: Bel traksiyonu (kol ve bacaklardan ters yönde çekerek eklemi yerine oturtma işlemi) iyidir.
Doğru: Bu işlem zaman zaman iyi sonuç verse de, büyük fıtık parçalarında oldukça sakıncalı olup, ciddi sonuçlar doğurabilir. Üstelik bel fıtığı sanılan bir çok durumda iltihap ve tümör gibi başka sorunlar çıkabileceği unutulmamalıdır. Dolayısı ile uzman doktor onayı olmadan traksiyon sakıncalıdır.

Yanlış: Bel fıtığında yürüyüş sakıncalıdır.
Doğru: Bel fıtığında beli zorlamayacak 20-30 dakikalık sporlar bele zarar vermez. Burada dikkat edilmesi gereken, soğuk havada ve rüzgarda veya klimalı yerlerde yürünmemesidir. Bu gibi durumlarda soğuk veya rüzgar bel kaslarında spazma, spazmda ağrıya yol açar.

Yanlış: Bel fıtığına tutulmuş insan 10-15 gün istirahat etmelidir.
Doğru: Aslında 5-6 günü geçmeyen istirahat bel için yeterlidir. Bu aşamaya kadar ağrılar tam geçmemişse ilaç tedavisi ve fizik tedavi desteği ile ağrıların giderlmesi amaçlanmalıdır.

YANLIŞ: Bel korsesi bele iyi gelir.
DOĞRU: Aslında iki tip korse vardır. Beli sıcak tutan kuşaklar sadece hafif destek verir ve spazmın olmasını önlerler. Çelik balenli korseler ise bel omuruna destek verirler. Bel fıtığı veya diğer dejeneratif olaylarda 5-10 günü geçmeyen sürelerle çelik balenli korse kullandırılır. Uzun süreli kullanım bel kaslarının tembelleşmesine yol açarlar ve bu şekilde kullanımları sakıncalıdır.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatı felç bırakır.
Doğru: Uygun bir şekilde yapılmış fıtık ameliyatları oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkarır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi, bel fıtığı ameliyatlarının da riskleri vardır. Ancak bu riskler oldukça düşük risklerdir. Tüm bel fıtığı ameliyatlarındaki tüm risklerin tamamı %2-3’ü geçmez.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatından sonra hep nüks olur. Bir daha hasta işinin başına dönemez.
Doğru: Bel fıtığı ameliyatından sonra %4 oranında nüks görülebilir. Bunun başlıca nedeni hastanın yeniden ağır kaldırması ve belini zorlamasıdır. Fıtık bazen aynı aralıktan bazen komşu aralıktan çıkabilir. Beline dikkat eden hastalarda genelde bu sorun yaşanmaz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.