Beklemediğiniz 11 Panik Atak Belirtileri

  • Genel Sağlık
  • Beklemediğiniz 11 Panik Atak Belirtileri için yorumlar kapalı
  • 1.009 kez görüntülendi

Beklemediğiniz 11 Panik Atak Belirtileri

Çoğu insanın inanmaya eğilimliliğinin aksine, bolca terleme ve hiperventilasyon, panik atak başlangıcını tanımlayan tek semptom değildir. Hepimiz vücudumuzda rahatsız edici miktarda endişe ve stres tetikleyen durumlardan geçiyoruz.

Kolej öğrencileri, zor iş teslim süreleri ile uğraşan profesyoneller, hatta finansal kriz veya trajik aile ortaya çıkmasıyla uğraşan bireyler olsun, hepimizin stres yaşaması bizim için yaygındır. Bazıları tırnaklarını çiğneyerek strese karşı koyma eğiliminde iken, diğerleri stresi kontrol edememekte ve tam panik atak geçirmekte son bulmaktadır.

Bu panik atakları önlemek için, trajik veya toksik durumlarda ortaya çıkan anksiyete ve stresin nasıl etkili bir şekilde yönetileceğini öğrenmek ve çok fazla rahatsızlık vermeden kişinin aklından ve vücudundan akmasına izin vermek önemlidir. Ancak, bazı ciddi toksik ve zarar verici durumlarda, belirli bir stres etkeni, zihin ve bedeni engelleyebilecek şiddetli ve ani bir anksiyete hissini tetikleyebilir. Bu his bir panik ataktır ve bunu deneyimlemiş olanlar size tamamen korkutucu ve aşırı derecede rahatsız edici olduğunu söyleyebilir.

Bir birey panik ataktan muzdarip olduğunda, vücut temel olarak sempatik sinir sistemini harekete geçiren ve kan dolaşımına cömert bir miktarda adrenalin salmasını tetikleyen ciddi bir kavga veya uçuş cevabının harekete geçmesine neden olur. Bu, diğer belirtiler arasında daha fazla korku, terleme, nefes darlığı ve uyuşukluk hissine yol açar.

Bir panik atak genellikle dalga benzeri bir kaliteye sahip olduğunda olduğu gibi denir. Temel olarak, bedene sızıp, aklınızı yıkayan ve kıyıya saldıran bir dalga gibi birkaç dakika içinde ortadan kaldıran şiddetli psikolojik ve fiziksel tezahürlerin eşlik ettiği çok hızlı ve aşırı stresli bir anksiyete dalgasıdır.

Panik ataklara, pek çok nedenden kaynaklanabilir; örneğin, halkın konuşması gibi korku veya gerginliği tetikleyen, çok stresli, tek seferlik olaylar. Aşırı stresli yaşam tarzlarına sahip olma eğilimi olan veya sağlıkları hakkında aşırı derecede stresli olan kişiler de panik atak yaşarlar. Dahası, panik atak yaşama endişesi de panik atakın başlamasına yol açabilir.

PANİK ATAK BELİRTİLERİNİ BELİRLEME

Bir panik atak belirtileri, hastanın kendisine bağlı olarak değişir. TV şovlarında ya da filmlerde gösterildiği gibi, tüm panik atakları aynı olma eğiliminde değildir, bu nedenle tüm hastaların aşağıda listeleyeceğimiz semptomları deneyimleme olasılığının yüksek olduğunu söylemek güçtür.

Bununla birlikte, çoğu vakada, korku, anksiyete ve stresin ani tetiklenmesi gibi belirtilerin belirtilmesi yaygındır ve sonuç olarak ortaya çıkan panik atak genellikle aşağıda ayrıntılı olarak ele aldığımız en az dört veya daha fazla semptomla birlikte görülür.

Burada panik atak belirtilerine göz atın:

1. HIZLANDIRILMIŞ KALP HIZI

Bir panik atak geçirirken, yarış ya da vurma kalp hızlarını deneyimlemek yaygındır ve bu belirti çoğunlukla vücudun dövüşü ya da uçuş yanıtının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sempatik sinir sistemi uyarıldıktan sonra, kalp atış hızı ve kalp frekansı, kaslara daha fazla oksijen verilmesini sağlamak için artar, böylece birey algılanan tehlikeyle savaşabilir veya durumdan kaçabilir.

2. SICAK YANIP SÖNER VE ANİ SOĞUTUCULAR

Bir panik atak meydana geldiğinde, kan gerektirmeyen vücut kısımlarından mahrum kalırlar, bunlar arasında esas olarak deri, parmaklar ve ayak parmakları bulunur. Bunun nedeni, kan akışının, uçuşu veya kavga cevabını etkinleştirmek için gerekli olan daha büyük kaslara doğru yönlendirilmesidir.

Bu genellikle cildin aşırı soğuk ve solgun olmasına, özellikle de ayak ve eldeki cildin olmasına neden olur. Birey ayrıca ani sıcak basmaları yaşayabilir ve bunlar genellikle bir panik atakın ilk ve ani başlangıcında, genellikle kısa bir süre için ortaya çıkar.

3. YORGUNLUK

Zayıf hissetmek çoğu hasta tarafından deneyimlenen diğer yaygın bir semptomdur.

Vücut panik atak geçirdiğinde, ekstremiteler yeterli kan alamamaktadır. Bu, bazı bireylerin ayaklarında, ellerinde, bacaklarında ve kollarında aşırı derecede zayıf hissetmelerine neden olur.

4. UYUŞTURAN NUMB VEYA KARINCALANMA

Panik atak sırasında, vücut ayaklara ve ellere yeterli kan sağlamıyor ve bu da uyuşukluk hissinin gelişmesine ya da iğneler ve iğneler ile karıncalanmaya yol açar.

5. NEFES DARLIĞI

Bir panik atak sırasında, nefes alma daha hızlı ve derinleşmeye eğilimlidir ve bu, vücudun, uçuşu tetiklemek veya tepki vermek için kaslara daha fazla oksijen göndermenin gerekli olduğuna inanması nedeniyle olur.

Bununla birlikte, bazı durumlarda, nefes alma nefes darlığı, boğulma veya boğulma hissine yol açabilecek kadar rahatsız olur.

6. BAŞ DÖNMESİ VE KARIŞIKLIK

Tekrarlayan panik ataklarından muzdarip olan hastalar genellikle baş dönmesi, gerçeklikten kopmak, kafasını karıştırmak ve sisli, rüya gibi bir duruma girmekten şikâyet ederler. Görüyorsunuz, vücut panik atak geçirdiğinde, solunum dengesizleşir ve bu da beynin daha az oksijen almasına neden olur.

Bu genellikle tehlikelidir çünkü panik ataklar birkaç dakikadan fazla sürmez, fakat kafa karışıklığı, baş dönmesi ve sisli düşünme gibi semptomların başlangıcını tetikler.

7. TERLEME

Çoğu hasta panik ataktan muzdarip olsa da ya da genel olarak anksiyete ile uğraşırken bile terleme eğilimindedir. Temel olarak, terleme, vücudu soğutmak veya aşırı ısınmaya karşı savaşmak için ortaya çıkar.

8. SİNDİRİM VE KARIN SORUNLARI

Bulantı ve abdominal rahatsızlık panik atakların sık görülen semptomlarıdır ve bunlar, vücudun bir panik ataktan muzdarip olduğu zaman tüm sindirim sistemi rahatsızlık verdiği için ortaya çıkar.

Bu, vücudun yiyecek ve besinleri sindirmek için kullandığı tüm enerjinin kasları gevşetmeye yönelmesiyle gerçekleşir, böylece birey algılanan stres ve panik durum / saldırı korkusuyla savaşabilir.

Bu, mide bulantısı ile birlikte, karın içinde ağırlık ve sıkıntı gelişmesine yol açar. Vücut aynı zamanda sisteminizi yavaşlatan bir miktar ek ağırlığını da ortadan kaldırmaya çalışabilir, bu da ishale neden olabilir.

9. KONTROL EDİLEMEYEN GÖĞÜS AĞRISI

Solunum rahatsızlıkları, ciddi rahatsızlık hissi, ağrı ve testte ani bir sıkışma hissinin gelişmesine katkıda bulunur ve bu, öncelikle panik atak geçiren hastaların kalp krizi geçirmekte olduklarını hissetmelerine neden olur.

10. ANORMAL ÇALKALAMA VEYA TİTREME

Bir panik atak sırasında, tüm vücut gerginleşir ve bu, savaşı veya uçuş reaksiyonunun aktivasyonu için vücudu hazırlar. Bu, aynı zamanda, vücut boyunca patlayan titreme, titreme ve ani ağrıların anormal semptomlarına yol açabilir.

11. ÖLÜMDEN KORKMAK YA DA ÖNGÖRÜLMEYENLERDEN KORKMAK

Ölümcül ya da tekrarlayan ölümcül duygular korkusu, panik atakla sonuçlanan son derece yaygın tetikleyicidir.

Vücudunuz panik atak geçirdiğinde, çok çeşitli fiziksel hisler yaşayacaksınız ve bu duyular acı verici ve zihinsel olarak yaralayıcı olma eğilimindedir. Kalbinizde dokunaklı bir korkuyu tetikleyecekler, böylece ölmekte olabileceğinize veya korkunç bir hastalıktan geçtiğine inanmanıza neden olacaklar.

PANİK ATAK GEÇİRDİĞİNİZDE ATILACAK ADIMLAR

Çoğu durumda, panik ataklar genellikle birkaç dakikadan daha uzun sürmez, ancak bu birkaç dakika bu kadar acımasız bir şekilde acı verici olabilir ve sonsuza dek sürdüğüne dair acı çektirebilirler. Ağrının şiddetini ve panik atak sürenizi kısaltmak istiyorsanız, enerjilerinize savaşmamaya konsantre olmanız gerektiğini anlamak önemlidir.

Vücudunuzun o anda hissedebileceği tüm hisler göz önünde bulundurulduğunda imkansız görünebilir, ama savaşmaktan kaçınmak çok önemlidir çünkü paniklemeyi önlemek için mücadele etmek sizi daha kaygılı ve stresli hale getirecektir. Ve doğal olarak, vücudunuzun maruz kaldığı daha fazla adrenalin, panik atakınızın süresi ve ciddiyeti o kadar fazla olur.

Panik atakla mücadele etmek yerine, yavaşlama ve vücudunuzu nefes alma egzersizleri ile sakinleştirmeye odaklanın ve kendinizi bu anın geçeceğine sürekli olarak hatırlatın. Vücudunuzu strese sokmak ve semptomları ortadan kaldırmak için bazı ilerici kas gevşetme egzersizleri de yapabilirsiniz. Bu teknik, tüm gerilmiş kasları baştan ayağınızı sistematik bir şekilde, özellikle de omuzlarınızdaki ve boyunlarınızdaki kaslarda germenize ve canlandırmanıza izin verecektir. Bu gergin kasları gevşeterek, çok daha iyi yaşayacaksınız.

Bazı insanlar için panik ataklar bir atak olayı olma eğilimindedir ve ne kadar korkutucu ve acımasızca acı verici olsa da, pek çok sağlık sorununa neden olmazlar. Bunun yerine, sağlığınıza dikkat çekmek ve kişisel ve profesyonel çevrenizdeki stresleri azaltmak için bir hatırlatmadır. Bununla birlikte, panik atakların sık sık başladığını düşünüyorsanız, bir psikolog / terapiste danışmak ve stres ve endişeye karşı koymak için uzun vadeli bir plan geliştirmeye çalışmak ve duygular, özellikle korku ve endişe ile uğraşmak için idealdir. panik atak tetiklemelerini engellemek.

Terapistler ve psikologlar, panik atakları tetikleyen endişe ve stres duygularını ve duygularını etkili bir şekilde yönetmenin yanı sıra mücadele etmek ve ortadan kaldırmak için bilişsel davranışçı terapiyi şiddetle tavsiye ederler.

Bir terapiste danışmak istemiyorsanız, düzenli bir dergi kaydı yaparak kendinize yardımcı olabilirsiniz. Her panik atak döneminden sonra, bölümünüzün tüm detaylarını, örneğin ne olduysa ve düşüncelerinizi saldırının başlamasından önce yazmalısınız. Daha sonra, bir sonraki saldırı gerçekleştiğinde veya tetikleyici durumlara, düşüncelere ve duygulara maruz kaldığınızda, panik atakla mücadele etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Vücudunuzu birkaç nefes alıştırmasıyla sakinleştirin.
  • Gerilmiş kasları gevşeterek stresi ortadan kaldırmak için bazı uzanmalar yapın.
  • Tetik durumunu bırakın ya da düşüncelerinizi yeniden düzenlemeye çalışın.

Önde gelen terapistlerin önerdiği bir diğer son derece yararlı hilesi, gücünüzü geri almanıza yardımcı olan güçlü bir mantra yaratmaktır. Bu, örneğin, “Ben bunun içinden geçeceğim”, “Ben bunun üzerinden geçtim ve hayatta kalan bir kişi çıktım”, ya da “Hiçbir şey bana zarar veremez”.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.