Bebeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.622 kez görüntülendi

Bebeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerin cildinde mantar görülebilir. Yeni doğanlarda sıklıkla kafa derisinde görülür. Pişik ve isilikle birlikte annelerin korktuğu hastalıkların başında gelen mantar, daha çok 2 yaşından sonra rastlanır. Ama daha küçüklerde veya yetişkin insanlarda da görülebilir.

Mantar ve isilik karıştırılabilir ama isiliğin sebebi (özellikle yaz aylarında) ter kanallarının kapanmasıdır. Mantar gibi kaşıntılı olmasına rağmen isilikte içi su dolu baloncuklar oluşur ve mantar gibi yuvarlak bölgesel lekeler olmaz. Daha geniş kızarıklıklar oluşur. Bebeklerde mantarı önlemek veya tedavi etmek için birçok yöntem vardır.

Bebeğinizdeki Kızarıklık Mantar Mı, Pişik Mi?

Bebeklerde kızarıklığın o kadar farklı nedeni var ki; karmaşa yaşamak mümkün. Özellikle bebeğinizin popo, genital bölge, koltuk altı veya boyun gibi cilt katmanlarında ortaya çıkan kızarıklığın nedeni basit bir pişik de olabilir, mantar iltihabı da.

Bebeklerde Mantar Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde mantar enfeksiyonunu anlayabilmek için birkaç ipucu var. Mantar lekesinin bazı özellikleri şu şekildedir:

  • Kızarıklığın çevresi hafifçe yükselmiş şekildedir, kabarıktır.
  • Büyük kızarık lekenin çevresinde, daha küçük alanlı mantar lekeleri söz konusu olabilir.
  • Ciltte pullanma olabilir.
  • Kabartılarda beyaz iltihap söz konusu olabilir.
Bebeklerde Pişik Ve Mantar Nasıl Ayırt Edilir?

Temel fark şudur: Bebeklerde mantar, pişik tedavileri ile geçmez. Pişik tedavisi uygulamanıza rağmen iki gün içinde geçmemişse, kızarıklığın mantar olma ihtimali daha yüksek demektir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?: Bebeğinizin cildini kuru ve temiz tutun. Çinko oksit içeren pişik kremleri veya panthenol içeren pişik ilacı kullanın. Vazelin de sürebilirsiniz. Bu tedaviler iki gün içinde sonuç vermezse, bebekte mantar ihtimali değerlendirilmelidir.

Bebeklerde Mantar Neden Olur?

Bebeğiniz hastalıklı bir hayvana veya insana dokunursa mantara yakalanabilir. Bu mantar türü havlu, saç fırçası ve elbiseler gibi nemli yerlerde yaşayabilir. Ayrıca bebeğiniz kirli yüzme havuzu çevresinde veya havuz odalarında yalınayak dolaşırsa da mantarı kapabilir. Bilimsel araştırmalar bazı bebeklerin mantara genetik yatkınlığı olduğunu göstermektedir.

Bebeklerde Mantar Tedavisi?

1 Mantar Kremleri

Bebeklerde mantarın en temel tedavisi, mantar kremleri ile yapılır. Bu kremlerin Candida mantarını önleyici etkisi olduğu gibi, mantarların üremek için ihtiyacı olan nemi de alır. Bebeklerde mantar kreminin bazı örnekleri şunlardır:

  • Nystain (Mycostain)
  • Clotrimazole (Lotrimin)
  • Miconazole (Micatin)
  • Econazole (Spectazole)
  • Ketoconazole (Nizoral)

Krem tedavilerinin uygulanma süresi her vaka için farklı olabilir. Genellikle mantar lekesi tamamen geçene kadar kullanımları önerilir. Bu süre ortalama 4-7 gün olmaktadır.

Dikkat: Mantar kremlerinin etki güçleri farklı olabilir. Yüz cildinde kullanımları doğru olmayabilir. Kullanımları hakkında eczacınızdan detaylı bilgi isteyiniz. İlacın prospektüsünü detaylı olarak okuyunuz.

2 Mantar İlaçları

Bebeklerde mantar için genellikle ağız yolundan alınan haplara gerek kalmaz. Ancak şiddetli seyreden veya inatçı vakalarda, nadiren de olsa mantar önleyici haplar yazılabilir.


Probiyotikler: Probiyotik ilaçlar, faydalı bakteri miktarını artırır. Bu sayede zararlı bakterilerin ve Candida mantarının önüne geçer. Bağırsak florasını düzenlemek için, belli bir kilonun üzerindeki bebeklere probiyotik ilaçlar önerilebilir.

3 Bebeklerde Mantarın Bitkisel Tedavisi

Çay Ağacı Yağı: Bir su bardağı suda 1 damla çay ağacı yağı çözün. Bu karışımı günde 5 kez (veya bebeğinizin altını her açtığınızda) cildine uygulayın. Uygulama esnasında pamuk parçaları ile nazikçe hareket edin. Sonrasında kurulamayı unutmayın.

Hindistan Cevizi Yağı: Mantar öldürücüdür, bebeğinizin cildine uygulayabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz hindistan cevizi yağına dokunarak bilmeden ağzına götürse bile zarar vermez. Katı gıdaya geçen bebeklere az miktarda içirilebilir de.

Sarımsak Suyu: Bir çay bardağı suya ezilmiş iki-üç diş sarımsak suyu ekleyin. Mantar lekesini güzelce temizledikten sonra kurulayın.

Not: Bebeklerin cildinin çok hassas olduğu bilinmelidir. Büyüklerin kullanabildiği bazı bitkisel tedavilerin, bebeğin cildinde tahriş oluşturabileceği akılda tutulmalıdır.

Bebeklerde Mantar Nasıl Geçer?

Kuru ve Temiz Tutun: İlk yapılması gereken, bebeğinizin cildini kuru ve temiz tutmaktır. Bu sayede mantarın üremesi duracak ve diğer tedaviler daha etkili çözüm getirecektir.

  • Haleli mantara dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Özellikle altını açtıktan sonra, güzelce kurulayın.
  • Mantar giderilene kadar tüm havlularınızı, elbiselerinizi ve ortak kullanım gerektirecek eşyalarınızı bebeğinizinkilerden uzak tutun.
  • Haleli mantara dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.

Kişisel Temizliğe Önem Verin: Mantar, yaygın mikroorganizmalardan kaynaklandığı için, bebeğinizi bu durumdan korumak çok zor olacaktır. Aile bireyleriniz ve bebeğe dokunan herkes temizliklerine dikkat etmelidir.

Mantarın en kolay bulaşma yöntemi, lekeyi kaşıyarak kirli tırnaklarla başka birisine (veya nesneye) dokunmaktır. Mantarı engellemek kolay değildir, ancak temizliğe dikkat etmek hızlı yayılmasını önleyecektir.

Erkenden Kontrol Edin: Kendinizi ve diğer çocuklarınızı kontrol etmek de önemli, çünkü mantarın varlığını erkenden fark ederseniz tedavi daha hızlı sonuç verecektir. Evcil hayvanınızda şüpheli lekeler görürseniz veterinerine götürün.

Mantarı Yaymaktan Kaçının: Her aile bireyinin ayrı havlu, duş lifi ve saç fırçası kullanması önemli. Bu zaten genel olarak tavsiye edilir ancak bebeğinizde mantar varsa daha önemli hale gelir. Mantar enfeksiyonun görüldüğü durumlarda yatak örtülerini ve kıyafetleri sıcak suda yıkayın.

Mantar Önleyici Şampuanlar Kullanın: Bebeğinizde mantar görürseniz, enfeksiyon kaybolana kadar tüm aile en az haftada iki kere mantar önleyici şampuanla duş almalı. Yine tüm bireyler tırnaklarını kısa keserek temiz olduklarından emin olmalı.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.