Bebeklerde Kabızlık: İlaçsız Çözüm Yolları
Kabızlık bağırsak içinde dışkı hareketlerinin bozulmasıdır ve bebeklerde kabızlık oldukça yaygındır. Kabızlık dışkı bağırsaklarda ilerlerken ağrıya ve boşaltım sıklığının azalmasına neden olur. Kabızlık ayrıca dışkının daha sert ve normalden daha koyu olmasına sebebiyet verir.
Bebeklerde Kabızlık Kısaca
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.
- Dikkat
- Normal
Bebeğimin Kabız Olduğunu Nasıl Anlarım?
Bebeğinizde dışkı çıkarmadan önce ya da çıkarırken bebekte ağlama, ağrı ve rahatsızlık, , sert, koyu, kuru veya kanlı dışkı, dışkı çıkarma sıklığının azalması (genelde haftada 3’ten azdır), karın ya da mide bölgesinde sertleşme, kramplar, iştah azalması gibi durumlar gözlemliyorsanız kabızlık çekiyordur.
Ne Yapmalıyım?
Karınlarına hafif masaj uygulayın, bağırsak hareketlerini hızlandıracağı için sıcak duş aldırın ve beslenmesine dikkat edin.
Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Bebeklerde kabızlık için Çocuk Gastroenterolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Cerrahisi bölümlerinden birine gidilir.
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?
Bebeklerde kabızlığa neden olan birçok faktör vardır. Bunlar:
Mama ile Beslenme (Formül Süt)
Bebeklerde mama veya formül sütün sindirimi anne sütüne göre daha zordur bu nedenle mama ve formül sütle beslenen bebeklerde sık sık kabızlık görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise kabızlık daha nadiren görülür.
Susuzluk
Yeterli su ve sıvı almama bebeklerde kabızlığın en önemli nedenlerinden biridir. Susuzluk ayrıca bebeğin sık sık kusmasına ve ishal olmasına neden olan bir hastalığın ya da enfeksiyonun sonucu olarak ya da öksürük, üşütme veya boğaz enfeksiyonu gibi bebeğin iştahını azaltan bir hastalık sonucu da ortaya çıkabilir.
Katı Gıda Kullanımı
Bazı bebeklerde temel beslenme yöntemi olarak süt kullanımından katı gıda tüketimine geçilirse kabızlık görülebilir. Bu da genellikle vücudun farklı ve daha kompleks yiyecekleri sindirmeye adapte olamamasından kaynaklanır.
Hastalıklar ya da Diğer Tıbbi Problemler
Bazen bebekler alerji, metabolik bir düzensizlik ya da besin zehirlenmesinden dolayı kabızlık ortaya çıkabilir. Kabızlık nadiren de kistik fibrozis (pankreastaki lif bozulması ve solunum yetmezliği olarak ortaya çıkan bir hastalık) ve spina bfida (anne karnındayken embriyo gelişim sürecinde omuriliğin gelişiminde görülen bir sorun)gibi doğuştan gelen bazı hastalıkların semptomu olarak da ortaya çıkabilir.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri
- Dışkı çıkarmadan önce ya da çıkarırken bebekte ağlama, ağrı ve rahatsızlık görülmesi
- Sert, koyu, kuru veya kanlı dışkı
- Dışkı çıkarma sıklığının azalması (genelde haftada 3’ten azdır)
- Karın ya da mide bölgesinde sertleşme
- İştah azalması
- Kramplar
Bebeklerde Kabızlık Sorunu Nasıl Çözülür?
1 Bebeklerde Kabızlık Masajı
Bebeğinize öncelikle göbek deliği etrafından başlayarak daire şeklinde masajlar uygulayın. Elinize bir miktar zeytin yağı ya da nemlendirici krem sürerek daha kolay bir masaj yapabilirsiniz. Bebeğiniz masajdan hoşlanırsa ya da rahatsızlık duymazsa bu masajları karın bölgesine sık sık yapın. Karın masajları ayrıca bebeğin karın ağrılarını azaltır ve sindirimini de kolaylaştırır.
Bebeğinizi sırt üstü yatırarak bacaklarını bisiklet sürer gibi çevirmek de mide kaslarının hareketini sağlar ve bağırsaklara hafif ve faydalı bir baskı uygular.
2 Sıcak Duş
Sıcak duş kabız olan bebeğin bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu amaçla bebeğinize 10 dakika boyunca karın bölgesine de masaj yaparak sıcak bir duş yapın.
3 Beslenmeyi Düzenleme
Bebeğinizin kabızlığını gidermek için yediklerini de gözden geçirmelisiniz. Bazı yiyecekler kabızlığa iyi gelirken bazıları da kabızlığı tetikler. Yüksek miktarda lif içeren sebze ve meyveler dışkının yumuşamasını sağlar. Erik ve elma gibi sorbitol içeren meyveler dışkının sertleşmesini engeller.
Dışkıyı yumuşatarak kabızlığa iyi gelen yiyecekler şunlardır:
- Şeftali
- Kayısı
- Armut
- Erik
- Nohut
Dışkının sertleşmesine neden olarak Kabızlığı tetikleyen ve kabız olan bebeğe verilmemesi gereken yiyecekler ise şunlardır:
- Pirinç
- Muz
- Pişmiş havuç
- Peynir
- Yoğurt
- Beyaz ekmek
- Pasta
- Patates
Ayrıca günde 2 kez bebeğe sulandırılmış elma ve erik suyu verilebilir. Özellikle erik suyu sorbitol, kafeik asit ve dihidrofenilisatin içermesinden dolayı kabızlık için çok faydalıdır.
4 Hint yağı
Hint yağı da kabızlık için çok önemli bir ilaçtır. Bir çay bardağı ılık suya birkaç damla hint yağı damlatarak elde ettiğiniz solüsyonu günde 2-3 kez bebeğinize içirin. Bu karışım mide ağrılarını hafifletir ve bağırsaklardaki tıkanmayı açar.
5 Rezene Çayı
Sindirimi kolaylaştırmak için çok etkili olan rezene tohumu bebeklerde kabızlık sırasında gaz oluşumunu azaltır. 1 bardak rezene çayı ile yarım 1 litre suyu karıştırın ve bu karışımdan günde 2 kez 3-4 gün boyunca bebeğinize verin.
6 Kuru Üzüm
Gece yatmadan önce 4-5 tane kuru üzümü (kırmızı üzüm beyaz üzümden daha iyidir) bir bardak suya koyun. Sabaha kadar kuru üzümler şişer ve sabah kalkınca üzümleri suyun içine sıkın. Elde ettiğiniz bu doğal su-üzüm karışımını kaşıkla bebeğinize verin. Doğal üzüm suyu bebeklerde kabızlığı gidermede çok etkilidir.
7 Portakal Suyu
Doğal yollarla elde ettiğiniz portakal suyunu sulandırarak bebeğinize içirin. Portakal suyunun serinletici etkisi de olduğu için bunu daha çok yazın kullanın. Portakal bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etki yapar.
UYARI: Doğal tedavi yöntemlerini öncelikle doktorunuza danışarak kullanınız. Bu makaledeki öneriler doktor tavsiyesi yerine geçmez.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.