Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu: Nedeni Belli Olmayan Ateş
İdrar yolu enfeksiyonu idrar yolunun herhangi bir kısmını etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de sık rastlanır.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Kısaca
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.
- Dikkat
- Normal
Kaç Günde İyileşir?
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu 8-10 güne kadar sürebilir. İhmal edilmediği sürece ilaç tedavisi ile kolaylıkla atlatılır.
Olası Zararlı Sonuçları
İdrar yolu enfeksiyonu genelde kolay tedavi edilir fakat tedavi edilmemesi durumunda kalıcı böbrek hasarı hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir. 2 yaş altındaki çocuklarda kalıcı hasar görülme ihtimali büyüklerden fazla olduğu için bebeğinizde bu hastalık olduğundan şüpheleniyorsanız, teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu için Çocuk Ürolojisi, Çocuk Nefrolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümlerine gidilir.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Ateş
Çoğu bebek için nedeni belli olmayan ateş tek belirtidir. Diğer belirtileri göstermese de nedeni belli olmadan ateşlenen bebeklerin %5’inde idrar yolu enfeksiyonu bulunmaktadır. Diğer belirtileri göstermediği için bebeklerin kontrole götürülmemesi; kalıcı hasarların en büyük nedenidir.
İdrar Yaparken Can Acıması
Bebeğin idrarını yaparken ağlaması veya canının yandığını gösteren başka hareketler yapması idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Ayrıca şu belirtiler görülebilir:
- Garip kokulu idrar
- Bulanık veya kanlı idrar
- Bebekte nedeni belli olmayan devamlı huzursuzluk hali
- Kusma
- Yeme reddi
- İshal
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri
İdrar yolu; idrarı üreten böbrekleri, idrarı böbrekten mesaneye taşıyan idrar kanallarını, vücut boşaltana kadar idrarı içinde tutan mesaneyi ve idrarı mesaneden vücudun dışına atmaya yarayan kanalı kapsar.
Bakteriler
Normalde idrar bu yolu bir aksama olmadan geçer fakat eğer bakteri idrara girdiyse sürecin herhangi bir noktasından enfeksiyon ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bakteri; genital bölge çevresinden, rektumdan veya kan yoluyla idrara girebilir.
Kızlar ve Erkekler
Kızların %8’i, erkeklerin %2’si çocukluk döneminde en az bir kez idrar yolu enfeksiyonundan muzdarip olur. 1 yaşından küçük bebeklerde ise idrar yolu enfeksiyonu erkek bebeklerde kızlara göre daha sık görülür.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl geçer?
Antibiyotik Tedavisi
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi ne kadar sürer? Çocuğunuz üç aylıktan büyükse ve ciddi bir hastalık riski altında değilse bebek evde antibiyotik tedavisiyle kolayca iyileşir.
Tedavinin süresi çocuğun üst veya alt idrar yollarının enfekte olmuş olmasına göre değişiklik gösterecektir. Alt idrar yolları için üç günlük antibiyotik tedavisi önerilirken üst için genelde 7 ila 10 gün önerilir.
Eğer çocuğunuz tablet veya kapsül yutamıyorsa ilaçları sıvı formda verilebilir. Bebeğin durumu genelde ilk 24-48 saat arası iyiye gitmeye başlayacaktır fakat enfeksiyonun tekrarlanmaması açısından tedavinin verilen süre boyunca devam etmesi önemlidir.
Yan Etkiler
Bebeğiniz tedavi sırasında bazı yan etkiler gösterebilir fakat bunlar genelde hafiftir ve ilaç kullanımı bittiğinde düzelecektir.
Hastanede Gözetim
Doktorunuz bebeğin durumunu evde tedaviye uygun görmezse su kaybını önlemek ve gelişimini izlemek açısından hastaneye yatışının yapılmasını uygun bulabilir.
Bebeğin İyileşmesi ve Hastalığın Tekrar Etmemesi İçin Yapılması Gerekenler
Bazı çocuklar biyolojik olarak idrar yolu enfeksiyonuna meyilli olabilir. Bu durumda hastalığa yakalanma riskini olabildiğince azaltmak için alabileceğiniz önlemler şu şekildedir:
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
Bol Sıvı Tüketimi
Bebeğinizin bol sıvı tükettiğinden emin olun. Daha fazla sıvı almak bebeğin idrarını daha sık yapmasına ve enfeksiyonu atmasına yardımcı olacaktır.
Kabızlıktan Kaçınma
Kabızlık da idrar yolu enfeksiyonu riskini arttıran bir durumdur ve bol sıvı tüketimi bunun da önüne geçmeye yardımcı olur. Bebeğiniz katı dışkılamaya başladıysa kabızlığı önleyici meyve, sebze ve tam tahılla beslenmesine destek olun.
Bebeğinizi Emzirin
Eğer emziriyorsanız ve mümkünse, bebek en az 7 aylık olana kadar devam edin. Araştırmalar anne sütünün idrar yolu enfeksiyonuna karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. Anne sütü doğal antibiyotiktir ve etkilerini bebek emmeyi bıraktıktan sonra 2 sene daha göstermeye devam eder.
Banyo Alışkanlıkları
Bebeğinizi sık sık ılık suyla yıkayın. Özellikle bebeğiniz kızsa sert sabunlar ve baloncuk banyolarından kaçının. Genital bölgeyi sabun ya da şampuan yerine saf suyla yıkayın.
Bu ürünler bebeğinizin genital bölgesini tahriş edebilir.
Temizlik
Bebeğinizin bezini değiştirirken altını; önden arkaya doğru silin. Böylece bakteri oluşumunu minimuma indirmiş olursunuz.
İdrar Tutma
Çocuğunuz anlayacak kadar büyükse idrarını tutmaması gerektiğini öğretin. Tuvaletini kendi başına yapıyorsa; günde 3-4 kez idrara çıkmalı ve bitirip kalkmak için acele etmemelidir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.