Bebeklerde Göz Çapaklanması: Çapaklanma Problemi

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde Göz Çapaklanması: Çapaklanma Problemi için yorumlar kapalı
  • 873 kez görüntülendi

Bebeklerde Göz Çapaklanması: Çapaklanma Problemi

Çapaklanma problemi, göz yaşı kanallarındaki tıkanmadan kaynaklanmaktadır. Göz yaşları; gözlerin göz çukurunda rahatlıkla hareket etmesini sağlar. Göz yaşları bu görevini tamamladıktan sonra gözyaşı kanalları yardımıyla burunun içerisine akarlar. Bu süreçte bir tıkanıklık meydana geldiyse çapaklanma ortaya çıkar.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Bebek hasta görünüyorsa, göz kapağı şişik ve kızarıksa, bebeğin bulanık gördüğünü düşünüyorsanız, göz ağrısı varsa, kornea bulutlu görünüyorsa, bebeğin normalin üzerinde ateşi varsa ve uyguladığınız yöntemler çapaklanmayı gidermediyse doktora gidin.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Bebeklerde göz çapaklanması için Göz Hastalıkları bölümüne gidilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Belirtileri

Çapaklanma belirtileri şunlardır:

  • Gözde sarı ya da yeşil renkte akıntı ya da cerahat
  • Göz kapaklarında veya kirpiklerde kurumuş iltihap
  • Uyku sırasında kirpiklerin birbirine yapışması
  • Bebeklerde göz çapaklanması ve kızarıklık
  • Bebeklerde göz çapaklanması ve şişmesi

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedenleri

Gözyaşı Kanalı Tıkanması
Bebeklerde çapaklanmanın nedeni genelde gözyaşı kanalı tıkanmasıdır.

Birçok bebek gelişmemiş gözyaşı kanalları ile doğar ya da bu dar kanallar sonradan tıkanabilir. Gözyaşı kanalı; aşırı yaşı gözlerden burun boşluğuna taşıyan borulardır. Bebek bu tıkanmayla doğduğunda gözyaşı düzgün şekilde gözden uzaklaşamaz ve çapak oluşur.

Gözyaşı kanalı tıkanmasında bebeğin gözleri devamlı suludur (ağlamıyorken bile) ve yaşlar yanaklardan akabilir.
Yapışkan bir çapak tabakası gözde mevcut bulunur özellikle kenarlarda birikir ve kirpiklerin birbirine yapışmasına neden olur.

Göz Nezlesi
Bebeğin gözleri yorgun, kızarık, yaşlı duruyor ve göz kapaklarında fazla miktarda çapak şişlik yaratıyorsa bebeğinizde göz nezlesi (konjonktivit) olabilir. Rahatsızlık; bir virüs ya da bakteriden kaynaklanır, bulaşıcıdır.

Bebeğinizde bu rahatsızlığın olduğunu düşünüyorsanız doktora gitmelisiniz. Doktor bakteriyel enfeksiyon için antibiyotik göz damlası verecektir. Bunun dışında ılık ve ıslak bir bezle gözleri temizleyip ardından soğuk komres uygulayabilirsiniz.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Tedavisi

Genel bir prensip olarak vücut bir sıvıyı normal yollardan atamıyorsa iltihap yaratabilir. Bebeklerde çapaklanmaya da neden olan budur.


Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Temizlenir?
Temiz ve yumuşak bir bezi temiz suyla ıslatın ve bebeğin gözlerindeki sarı akıntıyı silin. Bunu günde birkaç kez, gerektiği kadar tekrarlayın.

Gözyaşı Kanallarına Masaj Yapın
Gözyaşı kanalları; gözün burun tarafındaki kenarın altında yer alır. Eğer kanallar fazla tıkanıksa göz pınarlarının altında bir kabartı hissedebilirsiniz. Ellerinizi iyice temizledikten sonra; parmak uçlarınızı kullanarak gözden buruna doğru hafifçe yarım daire şeklinde parmak hareketleriyle masaj yapın. Bu hareketi tek defada 5-10 kere tekrarlayın ve günde en az altı kere yapın. Bunu günlük bir rutine bindirin, mesela her bez değiştirmeden önce tekrarlayın.
Sıvı dolu gözyaşı kanalı bu nazik baskılarla tıkalı pasajlardan geçip bölgeyi açacaktır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Anne Sütü
Anne sütünün antibiyotik etkisi vardır. Eğer emziriyorsanız, günde altı kez çıkan sütten birkaç damla temiz parmağa damlatın ve akan gözün burun tarafındaki köşesine uygulayın. Sütünüzün her damlasında milyonlarca enfeksiyonla çarpışan beyaz kan hücreleri bulunur ve doğal antibakteriyel değerindedir. Ve bebeklerin gözlerine reçeteli ilaçlardan daha naziktir.

Bebek büyüdükçe bu küçük kanallar da büyüyecektir. Bu yüzden çoğu gözyaşı kanalı tıkanması evde uygulanan bu yöntemlerle birkaç hafta içinde düzelir. Bazen göz pınarı zar gibi bir dokunun oluşmasıyla tıkanır bu durumda kanal kendi kendine açılmaz. Bebeğiniz dokuz aylık olduysa ve göz yaşı atılımı hala normal gerçekleşmiyorsa doktorunuz sizi küçük bir operasyon için göz uzmanına sev edebilir. Küçük bir tek yardımıyla doktor bebeğinizin gözyaşı kanallarını açar.

Bu prosedür genelde hızlıca muayenehanede yapılır fakat bazen daha büyük bebeklerde genel anestezi gerekebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.