Bebeklerde Dudak Damak Yarıklığı Nedir

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Bebeklerde Dudak Damak Yarıklığı Nedir için yorumlar kapalı
  • 1.333 kez görüntülendi

Bebeklerde Dudak Damak Yarıklığı Nedir

Bebeklerde Dudak Damak Yarıklığı Nedir

Bebeklerde dudak damak yarıklığı gebeliğin ilk aylarında bebeğin gelişimi sırasında yüz bölgesindeki yapıların birleşmesindeki ortaya çıkan kusur sonucunda oluşabilmektedir.

Yüz bölgesindeki yarıklar genellikle dudak, sert damak ve yumuşak damak bölgesinde görülmektedir. Bebeklerde dudak ve damak yarığı ayrı ayrı olabileceği gibi ikisi birlikte de görülebilmektedir.

Dudak ve Damak Yarıklığı Nedeni

Bebeklerde dudak ve damak yarıkları, bebeğin anne rahmindeki gelişim evresi esnasında ortaya çıkmaktadır. Bebeğin normal gelişiminde hamileliğin 5 ile 6. haftalarında dudaklar bileşmekte, 10. haftasında ise damak birleşmektedir. Yarık ile neticelenen dudak ve damağın birleşme kusuru her yeni doğan 700 – 1000 bebekten birinde ortaya çıkan bir durumdur.

Tek başına yarık damak görülme olasılığı ise daha düşük olmaktadır. Yarık dudak ve damak oluşmasının kesin bir sebebi olmaması ile birlikte, genetik faktörler, çevresel faktörler, gebelik sırasında annenin ilaç kullanımı, annenin sahip olduğu hastalıklar, annenin sigara ve alkol alışkanlığı, infeksiyon, folik asit ve B vitamini eksikliği bu hastalığa neden olabilmektedir.

Yarık dudak ve damaklı doğan bebeklerin bir bölümünde yarık dudak ve damak dışında vücutlarında başka doğumsal anormallikler de ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple yarık dudak ve damak kusuru ile doğan bebekler, doğduktan sonra mutlaka ayrıntılı bir genel muayene edilmelidir.

Beslenme Konusunda Bazı Konular

Bebeklerde dudak damak yarıklığı rahatsızlığına sahip bebekleri beslerken öncelikle anne memesinden sağılan süt, yumuşak plastik biberon içine konulur.

Bebeğe verilecek olan sütün solunum yollarına ve östaki borusuna kaçmadan direk olarak bebeğin midesine gidebilmesi için bebek beslenirken yarı dik pozisyonda sabit kalmalıdır. Eğer bebek yatar durumda iken beslenirse verilen süt, östaki borusuna kaçabilir ve kulak iltihaplanmasına neden olabilir. Bu yüzden bebek beslenirken başı midesinden daha yukarıda kalacak pozisyonda tutulmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.