Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebek anne karnında ve doğumdan sonra gerekli ve dengeli şekilde beslenirse dişleri normal zamanda çıkar, fazla ateş ve rahatsızlıkta vermez.

Normal ağırlıkta doğan bebeğin normal şekilde kilo alması gerekir. Dengeli ve yeterli beslenirse çocuk farkına varmadan dişleri çıkar, uykusu da bozulmaz.

Bebeklerde önce önde alt çenede iki diş, 5 – 9. ay arasında çıkar. Bunların karşılığı üst çenedeki ön iki diş 12 -18 ay arasında çıkar. Bazı bebeklerde bu dişler biraz geç çıkabilir, endişe etmemelidir.

Aşırı ve eksik olmamak şartiyle bebek yeterli ve dengeli beslenirse, bebeğe dışardan kalsiyum, D vitamini vesaire vermeye lüzum yoktur, dışardan verilecek kalsiyum- ve D vitamini tüm kemiklerin vakitsiz sertleşmesine neden olabilir. Gıdalardan bunları alması en iyisidir.

Dişlerin vaktinden önce çıkması, çocuğun eksik ve hatalı beslendiğini gösterir. Beslenmesine hemen gerekli dikkat gösterilmelidir. Dişler çok geç kalmışsa, bu durum çocuğun bazı mineral ve vitaminleri yeterince gıdalardan alamadığını gösterir. Beslenmelerde yapılacak değişikliklerle, bu eksiklikler giderilebilir.

Örneğin : Çocuk annesini emiyorsa, anne beslenmesini ona göre ayarlamalı, bol kalsiyum ve fosforlu gıdaları almalı, böylece süt ile bebeğe geçer. Bebek inek sütü emiyorsa, süt çok kaynatılmamak ve pastörize edilmiş olmamalı. Süte ilaveten bebeğe günde 1 -2 kahve kaşığı havuç suyu vermelidir. ,

Bebeğin sinirli veya öfkeli olması onun dişlerinin erken veya geç çıkmasına neden olur.

İlk dişlere süt dişi denir, bunlar 20 adet olup 24 – 30 ayda tamamlanırlar. 6-7 yaşma gelince bu dişler dökülür ve yerine daimî dişler çıkar.

Çocuğa daha küçük yaştan” sabah akşam dişlerini yıkaması öğretilmelidir. Macun şart değildir, yumuşak fırça ile fırçalamalıdır.

Çocuğa şeker, şekerli şeyler verilmemeli. Tadlı ihtiyacı üzüm, incir gibi tadlı meyvelerle sağlanmalı. Bol sebze ve meyve yedirilerek dişlerin çürümesi önlenir.

Bebeklerde Yürüme

Bebeklerde Yürüme

Bebeklerde Yürüme

Sağlıklı çocuk 9-12. ayda yürür. Ama anne yeterli ve dengeli beslenmemişse, keza emzirme döneminde bebek yine yeterli gıdaları sütten alamazsa ,¡bebeğin vücudunda artık maddeler birikir ve bunlar bebeğin vücutça ve zekaca gelişmesini geciktirir. Bu nevi çocuklar hem geç yürür ve hem de geç konuşurlar.

Çocukta beslenme bozuktur, eksik veya aşırı beslenmiştir. Böyle hâllerde bebek ne elinden tutarak ve nede yürü arabası kullanarak yürümeye zorlanmamak. Beslenme ye temizliğine dikkat etmeli.

15. aya doğru el’an yürümüyorsa, bebek doğarken başı sıkışıp sinir merkezleri zarar görmüş olabilir, bir doktora götürmelidir. Zira bu kadar geçikme, bedenî zafiyetten ziyade beğindeki ‘bozukluktan olabilir.

Bebeklerde Konuşma

Bebeklerde Konuşma

Bebeklerde Konuşma

Normal çocuk 12. aya doğru kelimeleri çıkarmaya başlar. 9 -12. ayda konuşmaya başlıyanlar çok sağlıklı ve hareketli bebeklerdir. Normalden fazla ağır bebekler geç konuşur ve geç yürürler. Bunların diğer gelişmeleri de geç olur.

Bebeğe konuşma öğretirken, kelimeler onun çıkardığı gibi değil hakiki şekliyle ve teker teker söylenmelidir ki, bebek doğrusunu öğrensin.

30 – 36 aylık bebek isteklerini ifade edemiyorsa, kelimeleri öğretildiği gibi konuşa mıyorsa, beynin konuşma merkezinde veya kulaklarında bir arıza vardır, gecikmeden mütehassıs bir doktora götürmelidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.