Bebeklerde, Çocuklarda Ve Yetişkinlerde Kulakta Kızarıklık Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde, Çocuklarda Ve Yetişkinlerde Kulakta Kızarıklık Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.189 kez görüntülendi

Bebeklerde, Çocuklarda Ve Yetişkinlerde Kulakta Kızarıklık Ve Tedavisi

Kulak kızarması, bebekler ve çocuklar dahil olmak üzere her yaşta görülebilen, stresten, enfeksiyona kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen bir durumdur. Kızarıklıkla beraber, yanma, ağrı, uyuşma vb belirtiler de görülebilir. Bazı kişiler heyecanlandığında, sinirlendiğinde, utandığında da kulağında kızarma ile karşılaşabilirler. Kulak kızarmasına yol açan diğer faktörler şunlardır:

Kulak enfeksiyonu

Kulak kızarmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri kulaktaki iltihaptır. Üst solunum yolu enfeksiyonu, kulakta kir birikmesi, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi çeşitli nedenler, kulakta enfeksiyona (iltihaba) yol açabilir. Vücudunuz enfeksiyonla mücadele etmeye çalışırken dış kulakta iltihap meydana gelip, kulağınız kızarabilir. Kulak enfeksiyonu belirtileri; kulak ağrısı, kulaklarda kızarma, çiğnemede ve yutkunmakta zorluktur.

Ateşlenme

Ateşiniz olduğunda kulaklarınızda kızarma meydana gelebilir. Ateşlenme, beyaz kan hücrelerinin(akyuvarların) enfeksiyonla mücadelesinde görülen vücudun bir çeşit tepkisidir. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, böbrek, idrar yolu, yumurtalık enfeksiyonları, zatürre, bronşit, alerji, güneş çarpması, apandisit, aşı vurulma, diş çıkarma, aşırı giyinme, ateşlenmenin en sık karşılaşılan nedenlerindendir.

Aşırı ısıya maruz kalma

Isıya maruz kalmak da kulakta kızarıklığa neden olabilir. Uzun süre güneşli havada dolaşma, sobanın ve ısıtıcının önünde oturma da kulağınızın rengini kırmızıya döndürebilir. Bu durumda üzerinizdeki elbiseleri karıp vücut ısı seviyesini dengeleyebilir, kulağınıza soğuk su serpebilirsiniz.

Kulak kızarıklığının diğer nedenleri

  1. Troid hastalıkları
  2. Kullanılan ilaçların yan etkileri
  3. Migren
  4. Stres
  5. Vücutta görülen çeşitli enfeksiyonlar
  6. Alerji
  7. Acılı ve baharatlı yiyecekler tüketme
  8. Sinüzit
  9. Kulağa alınan darbe
  10. Dış kulak yolu ve kulak kepçesi enfeksiyonları
  11. Yüksek tansiyon
  12. Kulak kızarıklığı sendromu
  13. Egzama
  14. Sedef hastalığı
  15. Sıcak veya soğuk hava
  16. Meniere hastalığı
  17. Yüzücü kulağı hastalığı
  18. Kulak deldirme
  19. Kulak kanalı enfeksiyonu
  20. Dış kulak iltihabı
  21. Folikülit
  22. Akut orta kulak iltihabı
  23. Kronik otitis media (Orta kulak iltihabı türü)
  24. Temporal lob apsesi
  25. Barotravma
  26. Kolesteatom
  27. Akustik nöroma
  28. Labirentit
  29. Utanma, öfke, heyecanlanma gibi duygusal tepkiler neticesinde de kulak kızarması görülebilir. 

Kulak kızarması için hangi doktora gidilir?

Kulak burun boğaz doktoruna gidebilirsiniz.

Kulak kızarmasının nedenleri nelerdir? Doktorlar cevaplıyor

Sual: Bazen sağ, bazen solda, bazen de her iki kulağımda kızarma meydana geliyor. Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir?

Cevap

Prof. Dr. Ertan Demirtaş’ın cevabı: (Stres ve heyecandan dolayı böbrek üstü bezinden katekolamin üretimi artacağından, kulak bölgenizde kızarma ile karşılaşabilirsiniz.)

Sual: 2.5 yaşında oğlumun özellikle akşamları yalnızca sağ kulağı kızarıyor, bunun nedeni ne olabilir?

Cevap

Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Nuran Gürses’in cevabı: (Sağ kulak kepçesinde lokal bir sorun olabilir, en kısa zamanda uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.)

Sual: 5 yaşındaki oğlumun sol kulağı kızarıyor, sağ kulağında kızarma yok, sol kulak kızarması neden olur?

Cevap

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.Dr. Erdal Erginer’in cevabı: (Bu durum alerjiden kaynaklanabilir, kısa sürede düzelmezse, çocuğunuza doktorunuza danışıp antihistaminikli şurup verebilirsiniz.)

Sual: Kulağımda aniden kızarıklık oluştu, önemli bir durumun göstergesi midir?

Cevap

Kulak, Burun, Boğaz hastalıkları (KBB) Doç. Dr. Serdar Baylançiçek’in cevabı: (Alerjik ya da enfeksiyona bağlı meydana gelmiş olabilir, cildiye doktoruna görünmenizi tavsiye ederiz.)

Kulak kızarıklığı nasıl geçer?

Öncelikle yapmanız gereken Kbb doktoruna gidip, hastalık teşhis edilmeli ve ona göre tedavi yapılmalıdır. Enfeksiyondan dolayı kulakta kızarıklık varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Kulak kızarıklığı alerji kaynaklıysa,alerji ilacı veya kremi reçete edilebilir. Psikolojik kökenli kulak kızarıklığında, psikolojik tedavi ile durum aşılabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.