Bebeklerde Bronşit Başlangıcı Nasıl Geçer?
Bebeklerde bronşit başlangıcı, anlaması kolay bir hastalık türü değildir. Bebeğinizin huysuzluklarını, ağlamalarını iyi analiz etmekte bu noktada büyük fayda vardır. Genel olarak sürekli ağlayan ve huzursuzluk içerisinde olan bebeklere bronşit başlangıcının ipucu olarak bakılmaz. Ancak bebeğin genel alışkanlıklarının (yemek, uyku vb) dışında bulgular tespit edilmeye başlandıysa bebeğin hasta olabileceği akıllara gelmektedir.
Bütün hastalıklar ateşin artmasına sebep olmasa da, enfeksiyon türü hastalıklara daha kolay bir şekilde yakalanan bebeklerde genel olarak hasta olduklarında ateşin yükseldiği de görülecektir. Bebeklerde bronşit başlangıcı, kuru öksürük ve ardından gelen balgamla olmaktadır. Genel olarak 4 hafta ile 24 ayarasında bulunan bebeklerde bronşitin başlangıcı bu belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Bebeklerde Bronşit Belirtileri Nelerdir?
- Yükselen ateş
- Kuru öksürük
- Öksürükten sonra gelen balgam
- Nefes alırken hırıltılar ve nefes almakta güçlük
- Soluk verirken zorlanma
- Göğüs kafesi batması
Akciğerlere giden ana yola soluk borusu denmektedir. Akciğer içerisine giren soluk borusu burada bir sol bir de sağ olmak üzere iki bölgeye ayrılmaktadır. İkiye ayrıldığı ve başlangıcını oluşturduğu bu bölgeyebronş denmektedir. Bronşlar akciğerin içerisinde dallara ayrılarak tüm akciğere kaplar ve akciğere hava taşır.
Bronşiyol ise akciğer içerisindeki en küçük hava taşıyan kanallara denmektedir. Vücuda giren bazı virüsler direkt olarak bronşiyolları hedef alır ve bu küçük kanallarda iltihapları yaratarak enfeksiyona ve şişmeye sebep olurlar. Bu durum sonucunda hava yollarında mukus birikimleri yaşanır ve oksijen girişi tıkanır. Bebeklerde bulunan bronşlar çok dar ve küçük olduğundan daha çok etkilenirler ve nefes almakta büyük güçlük çekerler.
Bronşit Olan Bebeklerde Ne Yapmalı?
- Bebeğinizin bolca sıvı tüketmesini sağlayarak tıkanıklığın etkisini azaltın
- Bebeğinizin bulunduğu odanın nem oranı %40 ile %60 arasında olmalı
- Tuz içerikli burun damlalarını bebeğinizin burnuna damlatın ve sümkürmesini sağlayın
- Uyku halinde iken daha fazla nefes alabilmesi için ona uygun pozisyonları ayarlayın
- Öksürük ilaçları kullanmak yerine öksürük hafifleten besinler tüketmesini sağlamalısınız
- Çünkü öksürük sayesinde tıkanıkları dışarı atacaktır
- Öksürüğünü hafifletmek için ılık su ile karıştırılmış bal tüketmesini sağlayın
Bebeklerde bronşit 1 hafta içerisinde geçer demek doğru olmayacaktır. Bebeklerde bronşit tedavisi 4 ile 6 hafta arası sürebilir. Sekiz haftalıktan küçük bebeklerde, morartı, soluk kesilmesi, solunum hızının 1 dakika içerisinde 60’dan fazla olması, kan içerisindeki oksijen miktarının azalması ve karbondioksit miktarının çoğalması sonucu hastanede yatılı kalması gerekmektedir.
Buradaki amaç, yeteri kadar oksijen sağlanması için oksijen takviyesi ve balgamların daha hızlı atılmasını sağlamak için öksürük tedavisi uygulamaktadır. Ayrıca bebekte sıvı kaybı çok fazla olduysa sıvı tedavisi de yapılmaktadır.
Bebeğe akciğer filmleri çekilir ve iltihaplı alanlara yönelik iyileştirme politikası uygulanır. Kana karışan iltihaplı hücreler içinse doktor antibiyotik tedavi uygulamaktadır. İleri decede bronşit vakalarında ise bronşlardaki ödemi attırabilmek için steroid tedavisi uygulanabilir.
Bebeklerde Bronşit Başlangıcı Bitkisel Tedavi
Bebeğiniz bronşit başlangıcı belirtileri veriyorsa çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Böyle bir durum içerisinde kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna gitmek en iyi sonuç olacaktır ancak, belirtilerin hızlı bir şekilde kötü sonuçlar doğurmaması için önlem amaçlı sizlerle paylaşacağımız bronşite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
Bıldırcın yumurtası: İçerisinde diğer yumurtalara göre dağı güçlü besin değerleri barındıran bıldırcın yumurtası bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihaplardan arınmasına yardımcı olur.
Çörek otu: Kavrulmuş çörek otu toz haline çevrilir ve yarım tatlı kaşığı çörek otu tozu ile 1 çay kaşığı bal karıştırılır biraz su ekleyerek kıvam alması sağlandıktan sonra bebeğe verilir. Bronş rahatsızlıklarını önlemek için iyi bir yöntemdir.
Siyah turp: İçerisindeki yüksek antioksidan miktarı ve iltihap kurutucu özelliği ile siyah turp bronş hastalığına iyi gelir. İyice temizlenen siyah turp güzelce rendelenir ve sıkılarak suyu çıkartılır. 1 kase içerisine alınan siyah turp suyu içerisine yarısı kadar olacak şekilde bal eklenir. Günde 3 defa birer tatlı kaşığı içirilmesi bronş semptomlarını azaltır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.