Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 998 kez görüntülendi

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bebekler yeni doğduktan sonra ilk 6 ay bebek bağışıklık sistemi gelişmemiş olduğundan anne sütü ile enfeksiyonlardan korunurlar. Anne sütünün koruyuculuğuna rağmen bebeklerin birçoğu boğaz enfeksiyonlarına yakalanır ve hasta olabilir.

Altıncı aydan itibaren anne sütünün korumasından çıkarak yavaş yavaş bağışıklık sistemi gelişmeye başlar. Bağışıklık sistemi ne kadar gelişse de mevsim geçişleri nedeniyle polenlere maruz kalmalarından, havaların soğuk olması ve bebeklerin hassas olmalarından, klima kullanımına bağlı sıcak soğuk değişiminden, soğuk içeceklerin boğazlarını tahriş etmelerinden dolayı boğaz enfeksiyonlarına yakalanırlar.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Neden Olur?

Bakteriler ve Virüsler
Bebeklerin boğaz enfeksiyonlarına yakalanmalarının nedeni, beta hermolitik olarak adlandırılan ve enfeksiyona sebep olan bakterilerin solunan havada bolca bulunması ve bağışıklık sistemi tarafından bu bakterilere karşı konulamaması sonucu oluşur. Ayrıca bazı virüsler de boğaz enfeksiyonuna neden olabilir.

Polenler
Bir diğer neden de mevsim geçişlerinde hastalık yapan polenlere maruz kalınmasıdır. Bu sebeplerden dolayı bebeklerde boğaz ve üst solunum yolu enfeksiyonları çok sık görülür. Bebeklerin boğaz enfeksiyonlarına yakalandıklarında bebek doktorlarına gidilerek doktor kontrolünde mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonlarının Belirtileri

  • Bebeklerin boğazlarının ve lenf bezlerinin şişmiş olması
  • Yüksek ateş
  • Ağlarken seslerinin kısık çıkması ve yutkunma güçlüğü çekmeleri
  • Bebeklerin sürekli ağlaması ile birlikte burun tıkanıklıklarının olması
  • Boğaz enfeksiyonuna bağlı ağız kuruması
  • Sürekli kuru öksürük olması ve gözlerinin kızarıklık göstermesi
  • Bebeğin halsiz olması ve beraberinde boğaz şişliği olması
  • Bazı bebeklerin boğaz enfeksiyonları nedeniyle kusması

Bu belirtilerin dışında bebekler; kuru öksürük ile birlikte, bademciklerin büyümesi, gözlerde iltihaplanmalar, deride döküntüler, dil üzerinde kırmızı lekeler görülebilir. Bu belirtilerden birini veya bir kaçını bir arada gösteren bebekler boğaz enfeksiyonu geçiriyor demektir.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

Bebekler boğaz enfeksiyonlarına yakalandıklarında konuşup sıkıntılarını anlatamadıklarından boğaz enfeksiyonunun sebebi net olarak anlaşılamaz. Bu gibi durumlarda bebeklerin boğaz enfeksiyonu sebebini tam olarak anlayıp doğru tedavi yöntemi ve tıbbi ilaçları kullanabilmek için uygulanan strep a adı verilen enfeksiyon testi yaptırılmalıdır.

Strep A Testi
Strep a testinin sonucu pozitif çıkması halinde bebeğin boğazında enfeksiyona sebep olan etkenlerin bakteri olduğu anlaşılır. Stret a testinin sonucunun negatif çıkması halinde de boğaz kültürü uygulaması yaptırılmalıdır. Boğaz kültürü uygulaması sonucunda enfeksiyon sebebi etkenin virüs olduğu anlaşılır. Bazı durumlarda çocuk doktorlarının tecrübelerine güvenmek daha doğru olur. Çocuk doktorları sürekli benzer enfeksiyonlar ile karşılaştıklarından enfeksiyon belirtisinden bebeğin hastalığına sebep olan etkeni anlayabilirler.


Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklere yapılan testler sonucu enfeksiyona sebep olan etkenin türüne göre tedavi yöntemi uygulanır.

Boğazda oluşan enfeksiyonun sebebi hastalık virüsü ise;
Doktor gribal ilaçlar ile enfeksiyon hafifletici ilaçların uygulaması, ateş düşürücü ve ağrı kesici gibi bebek şurupları ile birlikte verilir. Bu ilaçlar uygulandıktan sonra hastalık şiddeti azalmaz ise bebek doktor kontrolünde hastaneye yatırılarak hastane de tedavisine devam edilir.

Enfeksiyon etkeni bakteri ise;
Doktor mutlaka antibiyotik ilaçların bebekler için olan miligramlarda uygulanmasını isteyecektir. Antibiyotik tedavisi kesinlikle doktor kontrolünde ve doktor önerisinde uygulanmalıdır. Antibiyotik ilaçların uygulanamaya başlanması ile 2 gün içinde hastalık belirtileri azalmaya başlayacaktır. Antibiyotiklerin yanında olası ateş yüksekliğini önlemek için ateş düşürücü şuruplar verilmelidir.

Bebeğin İyileşmesi ve Hastalığın Tekrar Etmemesi İçin;
1Bebeğin bulunduğu odanın sıcaklığını belirli derecelerde tutmalı, soğumasına veya aşırı ısınmasına engel olunarak bebeğin terlemesi engellenmelidir.

2Bebeğin çok kalın giydirilmemesi veya çok ince giydirilmemesi gerekir.

3Bebeklerin bulunduğu odaların ortam şartları hijyenik kurallara uygun olmalı, polen, virüs, bakteri gibi hastalık etkeni bulaştıracak hijyenik olmayan eşyalar kesinlikle odaya sokulmamalıdır.

4Bebeğin banyo yaptırılmasından sonra çok iyi kurulanması sağlanmalı ve saçlarının veya apış arasının ıslak kalması önlenmelidir. Islak kalan bölümler ateş oluşmasına ve enfeksiyona sebep olacaktır.

5Bebeğin bulunduğu odadaki pencere açık bırakılmamalı, havalandırma yapılacaksa bebek başka bir odaya götürülmelidir.

6Bebeğin maması için kullanılan süt açıkta bırakılmamalı, içtiği su kaynatılıp sterilize edilmeli, kullanılan biberon, emzik ve kaşık su ile kaynatılarak kullanılmalıdır.

7 Bebeklerin kullandıkları oyuncaklar ortalıkta mikrop kapacakları, kirlenecekleri ortamlarda bırakılmamalıdır.

8Bebeklerin istedikleri aşırı soğuk ve kirli yiyecekler mutlaka temizlenerek bebeklere verilmelidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.