Bebeklerde Balgam Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde Balgam Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 752 kez görüntülendi

Bebeklerde Balgam Nedenleri ve Tedavisi

Solunum ile vücudumuza giren toz, mikrop vb. maddeler boğaz veya solunum yolunda mukus (sümük) içerisinde birikir. Boğazda ve solunum yolunda biriken mukuslu sıvıya da balgam denilmektedir. Balgam bir nevi vücudumuzu hastalıklardan koruyan, bazı durumlarda da hastalanmamıza neden olan vücut salgısıdır.

Bebeklerde Balgam Neden Olur?

Bebeklerin akciğerleri ve solunum yolları gelişmiş olmadığından çok kolay toz, mikrop ve yabancı maddelere maruz kalır ve tahriş olurlar. Mikropların birikmesi, burunun tıkanması ile genizde mukus birikmesi ve solunum yolunun tahriş olmasıyla bebeklerde balgam meydana gelir.

Viral Hastalıklar
Bebeklerde balgam; bazı viral (gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, mevsimsel salgınlar) hastalıklar nedeni ile epitel dokuda meydana gelen tahrişler, solunum yolu ile vücuda giren virüs ve mikropların birikmesi ile oluşabilir.

Hijyen Kurallarına Dikkat Edilmemesi
Bebeğin bulunduğu ortamda soluduğu havanın kirli olması, sigara dumanı soluması, toz vb. mikropların solunum ile vücuda girmesi, emzik, biberon ve mama kaşığının kirli ve pis olması ile boğaz ve solunum yolunun tahriş olması olmasından dolayı bebeklerde balgam meydana gelir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Sarı Renk
Balgamın rengi sarı ise; solunum yollarında virüs ve mikropların biriktiği ve sarı renkte balgama yol açtığı anlaşılır. Önlem alınmaz ise, bronşit, zatürre gibi rahatsızlıklara yol açar.

Gri Renk
Balgamın rengi gri ise; hava kirliliği nedeniyle veya sigara dumanı nedeniyle meydana gelen balgamdır. Önlemi alınmaz ise rengi sarıya döner ve ileri derece rahatsızlıklara yol açar.

Yeşil Renk
Balgamın rengi yeşil ise; solunum sisteminde yer alan bakterilerin oluşturduğu balgam türüdür. Önlemi alınmaz ise akciğer apsesi ve kronik bronşite yol açar.

Bebeklerin akciğerlerinde biriken balgamlar bebeklerde solunum güçlüğüne, nefes alış verişlerinde hırıltıya neden olur. Solunum güçlüğü çeken ve hırıltısı olan bebekler, beslenme bozuklukları, huzursuzluk ve ağlama şikâyetleri görülür. Bebekler solunum güçlüğü çektikleri için beslenmeye yeterli enerjilerini ayıramaz ve yeterli beslenemezler. Bebeklerinin yeterli beslenmediği gören anneler bebeklerini zorla beslemeye çalışırlar. Bu durumda bebek kusarak tepki verir. Bu durumların önlenmesi, için bebeklerin balgam çıkarmasına yardımcı olunmalıdır.

Bebeklerde Balgam Nasıl Çıkarılır?

Yetişkinlerin öksürerek vücut dışına attığı balgamı, bebekler kolayca vücut dışına atamazlar. Bebeklerin balgamı vücut dışına atabilmesi için yapılması gereken, izlenilmesi gereken yollar vardır.


Bebekler balgam, öksürerek çıkarabildiği gibi ağız akıntıları ile de çıkarabilir. Balgam çıkarmakta zorlanan bebeklerin solunumu hırıltı olur ve uyku problemine neden olur. Bebeğinizin balgamını çıkarmak için vereceğiniz tıbbi ilaçlar kesinlikle şurup şeklinde veya buhar halinde uygulanması gereklidir.

Fiziksel Müdehale

  • Bebeğiniz öksürüyor ise bebeği yüzükoyun, dizlerinin üzerine gelecek şekilde yatırmalı ve sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olmalısınız.
  • Balgam çıkarmakta zorlanan bebeklerin yastıklarının altına destek konulmalı ve dik olarak uyumaları sağlanmalıdır. Bu şekilde sümüğün boğaza akmasını önleyerek balgamın boğazda daha fazla birikmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Ortam Şartlarının Ayarlanması

  • Bebeğin bulunduğu odanın havasını temiz tutmalı, odanın içinde sigara içilmemelidir. Oda havasında %45-55 oranında nem sağlayarak odayı nemlendirmelisiniz. Oda içinde bir kap içinde su kaynatın, pencereleri hafif aralık bırakarak oda havasının kurumasını engelleyin ve odayı yüksek derecelere kadar ısıtmayın. Bu sayede bebeğin daha rahat nefes almasını sağlarsınız.

Gıda Takviyesi

  • Bebeklerin boğazlarını yumuşatmaları için (18 aylıktan büyük bebeklere) ılık su – limon karışımının içine bal karıştırarak bebeğinize verin. Bu karışım bebeğinizin boğazını yumuşatacak ve balgamın daha kolay atılmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinize bolca su içirmelisiniz. Vücuttaki su ile balgam atılması kolaylaşacaktır.
  • Çörek otu kaynatılıp süzülen suyu bebeğe verilmelidir. Çörek otu balgam söktürücü özelliği olan doğal bir ilaçtır. Aynı şekilde ıhlamur da bebeklerde balgam sökmeye yardımcı olan doğal bir ilaçtır.
  • Elma ve armut kabukları, zencefil, tarçın ile kaynatılarak süzülmüş suyunun bebeğe içirilmesi bebeklerde balgam atılmasına yardımcı olur. Zencefil katı olan balgamın yumuşatılmasını sağlayacaktır ancak 2 yaşının altındaki bebeklere zencefil verilmemelidir. Elma ve armut kabukları ise balgamın vücut dışına atılmasını sağlar. Havuç suyu, ada çayı da balgam söktürücü özelliği olan doğal ilaçlardır.

İlaç Tedavisi
Bebekler öksürünce öksürük kesici şuruplar verilmemelidir. Bu şuruplar balgam atılmasını engelleyeceğinden bebeğimize zarar verebilir. Aynı şekilde balgam söktürücü ilaçlar da verilmemeli ve balgamın doğal olarak atılması sağlanmalıdır. Balgam söktürücü ilaçlar mide mukozasına zarar verdiğinden tercih edilmemelidir. Her hangi bir ilaç kullanmadan ya da gıda takviyesi yapmadan önce mutlaka bir doktora başvurmayı unutmayınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.