Bebek Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Bebek Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı için yorumlar kapalı
  • 1.246 kez görüntülendi

Bebek Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı

Gelişim çağındaki çocukların beslenme şekilleri, gerek fiziksel gerekse zihinsel gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle; doğumdan başlayarak gelişim sürecinin tamamlandığı yaş grubuna kadar olan süre zarfında, mutlaka dengeli ve düzenli bir beslenme programı oluşturmalı, besin değeri yüksek gıdalara ağırlık verilmelidir. Peki hangi yaş grubunda nasıl bir beslenme programı oluşturulmalıdır? Sadece anne sütü ile beslenilen 6 aya kadar olan bebeklerin tüm enerji ve besin öğeleri gereksinimleri, anne sütü tarafından karşılanır.

Bebek ek besinlere ne zaman başlar

Bebek 6.ayına geldiğinde, bazı ek besinler takviye olarak verilmeye başlanmalıdır. Bu sürede, anne sütü alımına devam ederken, bir yandan da günlük mayalanmış yoğurt, taze sıkılmış meyve suları, taze sıkılmış havuç suyu ve meyve püreleri gibi ek besin takviyelerine başlanmalıdır. Onun yanı sıra 6.aydan sonra bebeklere sebze çorbası ve pekmez gibi besinleri de yavaş yavaş vermeye başlayabilirsiniz. 6.ayda bebek yumuşak ezme kıvamındaki ve sıvı besinleri tüketebilir. Bebek 7.aya geldiğinde bebeğin pütürlü, ezme kıvamındaki besinleri tüketmeye başlaması önerilmektedir. Bu dönemde bebekte çiğneme hareketleri başlamış olur. Bu dönemde günlük öğün sayısı 2-3 kez olmalıdır.

Aylara göre bebek beslenmesi

8-12 aylık bebeklerde, annenin sütü geliyorsa, bebek anne sütü alımına devam etmelidir. Anne sütüne ek olarak, bu dönemde bebekler; yoğurt, meyve suyu ve sebze pürelerine ek olarak, kırmızı et, tavuk eti ve balık, kıymalı ve sebzeli ezilmiş ev yemekleri ve katı pişmiş yumurta gibi besinlerin alımına başlayabilir. Ayrıca bu dönemdeki bebekler, tahıl ve kuru baklagil gıdalarının alımına da başlayabilir.  Bu dönemde günlük öğün sayısı 3-4 kez olmalıdır. Eğer her öğünde alınan enerji miktarı düşükse, bebeğin günlük öğün sayısı arttırılabilir.

Bebeklerde beslenme düzeni

6 aylık olan bebeklerin beslenmeleri, anne sütüne ek olarak çeşitli ek gıdalarla desteklenmelidir. Bebek büyüdükçe, aldığı ek besin çeşitleri ve miktarları da arttırılabilir. Ancak bu dönemde, alınan her yeni gıdaya tek tek başlanmalıdır ve çok az miktarda verilmelidir. Bebeği yeni bir gıda besini ile tanıştırırken, ilk kez 1 tatlı kaşığı ile verilmesi önerilmektedir. Ayrıca ilk kez verilecek besinler, bebek açken verilmelidir. Bebeğin tüketmesi için hazırlanan sebze ve çeşitli gıda besinleri, mutlaka iki saat içinde tüketilmelidir. Besin hazırlanmadan ve bebek beslenmeden önce eller mutlaka temizlenmelidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.