Bayanların Günlük Alması Gereken Vitaminler Hangileri!
Doğru vitamin alarak kendinizi sağlıklı tutabilirsiniz.Vitamin alımı konusunda dikkat etmemiz gereken öyle noktalar var ki, dikkat etmediğimiz takdirde sağlığımıza tahmin edebileceğimizden çok daha fazla zarar gelebilir. Yapılması gereken en iyi şey, dengeli bir diyet uygulamaktır. Ancak alacağınız takviyeler boşlukları doldurmaları için iyi bir yol olabilir.
Antioksidanlar
Bu grup, A vitamini – retinol, beta karoten ve karotenoidleri – C vitamini ve E vitamini içerir. Vücudunuzun ürettiği, hücreleri birbirinden ayıran serbest radikaller olarak adlandırılan küçük parçacıklardan koruyan bir rol oynamaktadır.
Antioksidanlar bazı sağlık sorunları ve yavaş yaşlanma riskini düşürebilir. Antioksidanlar ise vücudunuzun mikroplara karşı savunması olan bağışıklık sistemini artırmaya yardımcı olurlar.
Antioksidanlar şunları içerir:
1.Vitamin B12 :
Metabolizma için önemlidir ve vücudunuzun kırmızı kan hücrelerini oluşturmasına yardımcı olur. Peynir, yumurta, balık, et, süt ve yoğurttan alabilirsiniz. Yaşlı yetişkinler, anemi, yalnızca et yemeyen vejeteryenler ve etin yanı sıra süt tüketerek bu vitamini alabilirsiniz.
2.Folat (folik asit):
Sağlıklı bir beyin ve omurilik için yardımcı olur. Aynı zamanda DNA ve RNA’yı hücrelerin yapı taşları yapar ve kansere neden olabilecek DNA’daki değişiklikleri önler. Normal kırmızı kan hücreleri oluşturmak ve anemi önlemek için yetişkinler ve çocuklar için çok gereklidir. Fakat gebe kadınlar için özellikle önemlidir, çünkü spina bifida gibi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Folat içerisindeki gıdalar ıspanak ve yapraklı yeşillikler, kuşkonmaz, narenciye, kavun, çilek, tohumlanmış tahıllar, baklagiller, nohut, siyah fasulye, bakla fasulye, yumurta ve karaciğerde bulunur ve bunları sıkça tüketerek bu vitamini alabilirsiniz.
3. D vitamini:
D vitaminine vitamin denebilir, ancak bir hormon olarak çalışır. Kalsiyum ve fosforu – kemiklerin kuvvetli kalmasını sağlayan önemli mineralleri kan dolaşımına taşımaya yardımcı olur. Vücudunuzda yeterli miktarda D vitamini yoksa, kemiklerinizden kalsiyum ve fosfor alacaktır. Zamanla bu, onları inceltiyor ve osteoporoz gibi kırıkları için sizi riske sokan koşullara neden oluyor.
4. A vitamini, Beta karoten:
Vücudunuzda, yumuşak doku ve cilde yardımcı olan bir besin olan A vitamini olarak değiştirir. Kayısı, havuç, lahana, papaya, şeftali, bal kabağı, kırmızı biber, ıspanak ve domateste bulunur.
5. C vitamini :
Buna askorbik asitte denir. Yaraları iyileştirir ve vücudunuzun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına yardımcı olur. Ayrıca noradrenalin adı verilen beyin kimyasalının seviyelerini artırır ve konsantrasyonunuza daha fazla uyarı ve amplifikasyon katar. Çalışmalar, stres altındayken veya büyüdükçe askorbik asit seviyelerinin düştüğünü gösteriyor. Brokoli, greyfurt, kivi, portakal, biber, patates, çilek ve domateslerden C vitamini alabilirsiniz.
6.Vitamin E:
Tokoferol olarak da bilinir ve tokotriyenol denilen ilgili bileşikleri içerir. Vücüdunuzun hücreleri sağlıklı tutması için vücudunuzun ihtiyacı olan bir vitamin. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilir. Ancak, her gün çok fazla alırsanız, kanama riskinizi artırırsınız. Margarin, mısırözü yağı, karanfil yağı, fındık, fıstık ezmesi, ayçiçeği tohumları ve buğday tohumları gibi besinlerde bu besin maddelerini alabilirsiniz.
7. B vitaminleri:
Bu besin maddelerinin birkaç çeşidi vardır ve hepsi vücudunuz için iyidir. Ancak bunların en önemli olan üçü – B6, B12 vitamini ve folik asit özellikle önemlidir. B6 vitamini piridoksin olarak da bilinir. Beyninizin iyi çalışmasını sağlamak ve vücudunuzun gıdayı, metabolizma olarak adlandırılan enerjiye dönüştürmesine yardımcı olmak için buna ihtiyacınız vardır. Bir kereden fazla alırsanız toksik olabilir, bu nedenle gün içinde bu besin maddesini taşıyan gıdaları tüketmelisiniz. Balık, patates, nohut, avokado, muz, fasulye, tahıl, et, yulaf ezmesi ve kümes hayvanlarını deneyin.Yumurta ve balık, özellikle somon, uskumru ve sardalya yerseniz D vitamini alabilirsiniz. Yine de, birçok orta ve ileri yaştaki yetişkin kişilerin besin takviyesinin eklediği “kuvvetlendirilmiş” gıdalardan ihtiyaç duydukları şeyleri alması gerekebilir.
Birçok doktor, kalsiyum ve D vitamini birbirine bağlı olduğundan, yaşlı insanların, özellikle de menopoz sürecinde olan kadınların, her iki besin öğesine de sahip bir takviye almasını önerir.
8. K vitamini:
Kemikleri güçlü tutmak ve yaşlı insanlar için kan pıhtısına yardımcı olarak önemli bir rol oynamaktadır. En iyi besin kaynakları arasında yeşil yapraklı sebzeler, soya yağı, brokoli, yonca, pişmiş ıspanak ve balık yağı bulunur.
Çoğu diyetisyen, takviye ilaça dayanmaksızın gıdalardan önemli vitaminler almak daha iyi olduğunu söylüyor. Fakat sizin için doğru olanı görmek için doktorunuzla konuşun. Talimatlarına uyun, böylece gerekenden fazlasını almayın.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.