Baş Dönmesi ve Göz Kararması Neden Olur

Baş Dönmesi ve Göz Kararması Neden Olur

Baş Dönmesi ve Göz Kararması Neden Olur

Besin zehirlenmesi,, stres, açlık,sıcak ortam, ishal, bir ilacın yan etkisi gibi tehlikeli olmayan nedenlerle herkes hayatında birkaç defaya mahsus göz kararmasından şikayet etmiş olabilir. Göz kararması çoğu zaman önemli bir rahatsızlık habercisi olmayabilir ancak devamlı yaşanmaya başladığında mutlaka bir hekime görünmek gerekir.

Göz kararması tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek için yeterli olmadığından uzaktan yardım almaya veya kendi kendinize nedenini bulmaya  çalışmak sonuç vermeyecektir.

Göz kararması dışında kişide başka ne gibi belirtiler görülüyor doktor tarafından değerlendirilmelidir. Göz kararmasının altında yatan sebebin belirlenmesi için bu şikayetlerin hepsi birden önemlidir ve birlikte ele alınır. Göz kararmasına mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı baş dönmesi ,baş ağrısı eşlik edebilir. Göz kararması çoğu kez bu belirtilerden biri veya birkaçı ile birlikte ve iki gözde birden gerçekleşir.

Göz kararmasının sebep olduğuna dair bir fikriniz yoksa,  yukarıda belirttiğimiz gibi hastanın hikayesi dinlenmeden bir sonuca varmak mümkün olamayacağı için tekrarlayan bir göz kararması şikayetinde ilk önce bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına danışılması tavsiye edilir. İç hastalıkları uzmanı da gerekli gördüğü takdirde başka bir bölüme örneğin göz hastalıkları, kulak burun boğaz veya nöroloji gibi farklı bir bölüm uzmanına hastayı yönlendirebilir.

Göz kararmasına en çok tansiyondaki oynamalar sebep olur. Yaşanan yoğun bir stres ya da uzun saatler aç kalmanız tansiyonunuzu etkilemiş olabilir. Ancak göz kararması sadece tansiyon yüzünden oluşmaz

Bu şikayete yol açan başlıca sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Tansiyonun yükselmesi
  2. Tansiyonun düşmesi
  3. Şekerin yükselmesi
  4. Şekerin düşmesi
  5. Kansızlık(yaygın olarak demir eksikliğinden kaynaklanır)
  6. Tiroit sorunları
  7. Gözde problemler (ödem, damar problemleri vb)
  8. Su kaybı (aşırı terleme, ishal, kusma vb nedenlerle)
  9. Boyun damarlarında daralmalar (genelde tek gözde kararmaya yol açar)
  10. Bazı ilaçlar (idrar söktürücüler, kalp, tansiyon, prostat, psikiyatri ilaçları gibi)

Göz kararmasının çoğu kez tek başına değil de başka şikayetlerle beraber ortaya çıktığından bahsettik. Genel olarak göz kararmasına eşlik eden diğer belirtileri ve bu belirtilerin nedenlerini aşağıda sıralamaya çalışalım.

Ayağa Kalkınca Göz Kararması (Ortostatik Hipotansiyon)

Oturduğunuz yerden ayağa kalktığınızda gözleriniz kararıyor ve buna eşlik eden baş dönmesi gibi başka sorunlar da yaşıyorsanız bu duruma tıpta ortostatik hipotansiyon denir. Ortostatik hipotansiyonda kişi ayağa kalktığında tansiyonu birden düşer. Beyne gerektiği kadar kan gitmez ve göz kararmasının yanında baş dönmesi,  rengin solması ,çarpıntı, bayılacak gibi olma gibi başka belirtiler de görülebilir. Ayağa kalkınca tansiyonun neden aniden düştüğü bilinirse, özellikle yaşlı hastalarda tehlikeli olabilecek bu durumun önüne geçilebilir.

Ortostatik hipotansiyon ilaç kullanımı, vücudun su kaybetmesi ya da kansızlık gibi basit nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi bazen de diyabet, kalp ya da beyin hastalıklarının habercisi olabilir.

Tedavisi için eğer muayene sonrası tansiyonun bu şekilde oynamasına neden olan bir rahatsızlık tespit edilmişse, bu yönde bir tedaviye başlanır. Hastalar ayrıca ayağa kalkarken yavaş hareket etmeli, bol su içmeli,ayakta fazla hareketsiz durmamalı  kısaca tansiyon düşüklüğüne yol açabilecek durumları bilerek bunlardan kaçınmalıdır.

Göz Kararmasına Baş Dönmesi(Vertigo) Eşlik Ediyorsa

Göz kararmasıyla beraber baş dönmesi şikayeti de görülüyorsa aşağıdaki nedenlerden şüphelenilebilir. Ciddi bir rahatsızlıktan şüphelenmek için kırk yılda bir ortaya çıkan bir göz kararması ve baş dönmesi şikayeti yeterli değildir. Göz kararması ve baş dönmesinin sık olması, hastanın diğer şikayetleri, yaşı, kullandığı ilaçlar gibi pek çok faktörü göz önünde bulundurmak  gerekir. Aşağıda baş dönmesiyle birlikte görülen göz kararmasına neden olabilecek yaygın sebepleri bulabilirsiniz:

  • Tansiyon veya şeker değerlerinde oynamalar
  • Migren
  • Vertigo(baş dönmesi şikayetidir, iç kulakta denge bozukluğundan kaynaklanabilir)
  • Gerilim tipi baş arıları
  • Kalp damar hastalıkları (özellikle 50 yaş üstü kişilerde)
  • Bazı beyin hastalıkları veya beyin tümörleri

Vertigo Hastalığı Nasıl Anlaşılır ?

Basit bir testle vertigo olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.Ayakta kendi etrafınızda 2-3 dk dönün ya da belinizle eğilerek kafanızla yuvarlak çiziniz. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa, kendinizi berbat hissediyorsanız sizde de vertigo var demektir. Vertigosu olan kişiler etrafında dönülen hareketler dışındaki diğer hareketleri yapabilirler. Dikkat etmezlerse bir kere tam olarak vertigo yaşarsa kendilerine gelmeleri en az 2-3 saat sürer. Örneğin kafayı yukarı aşağıya sallamak vertigoyu etkilemez, sadece dönme hareketleri kafayla yuvarlak çizme gibi hareketler vertigo için etkili olur.

Göz Kararmasına Mide Bulantısı Eşlik Ediyorsa

Göz kararmasına mide bulantısı eşlik ettiğinde örneğin ülser benzeri mide rahatsızlıklarından şüphelenilebilir. Öte yandan migren tipi baş ağrısında da göz kararması dışında mide bulantısı görülebilir. Dolayısıyla mide bulantısının eşlik ettiği her göz kararması mide rahatsızlığıdır diye düşünmek doğru olmaz. Mide rahatsızlıklarında göz kararması dışında ağrı, şişkinlik benzeri başka belirtilerin de ortaya çıkacağı düşünülebilir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

SARAÇOĞLU’NDAN VERTİGO HASTALIĞINA  KÜR TARİFİ

Baş dönmesi, , kulak çınlaması, mide bulanması gibi belirtileri görülen Vertigo hastalığı günümüzde özellikle yoğun iş temposunda çalışan ve stresli ortamlarda bulunan kişilerde sıkça görülüyor. İlaç tedavisini aksatmamak gerektiğini vurgulayan Saraçoğlu, 2 hafta süreyle bu kürün kullanıldığı takdirde bile büyük rahatlama olacağının altını çizdi.

”1 bardak suda, 1 tutam (5 gr kadar) çoban çantası ve bir tutam testere dişli aslan pençesi otu 5-6 dakika kaynatılacak. Kaynatılan bu kür süzüldükten sonra ılımaya bırakılacak.Vertigo hastalığına oldukça etkili olan bu kürden, ilk hafta sabah akşam 1 bardak, ikinci hafta günde 1 kere tüketerek hastalığın verdiği baş dönmesi, mide bulantısı, denge problemi gibi şikayetlerden yavaş yavaş kurtulduğunuzu fark edeceksiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Belgin Yılmaz dedi ki:

    Tşkler Paylaşiminiz için oldukça bilgilendirici oldu.