Balgam Söktürücü Yöntemler ve Bitkisel Çaylar Nelerdir?
Balgam solunum yoluyla vücudumuza giren mikropların ve hava yolundaki bronşların iltihaplanmasından dolayı meydana gelir. İltihaplanan bronşlar balgam oluşturur. Balgam vücuttan dışarı atılmadığı takdirde baş ağrısı, nefes almakta zorluk çekme, nefeste hırıltı ve öksürmeye neden olur. Vücutta kuruyan balgamkendi kendiliğine vücuttan atılamaz. Kuru balgam sürekli öksürmeye neden olur. Kuruyan balgamın sıvılaştırıp vücuttan atmak balgam sökücü ilaçlar ya da şifalı bitkilerden yararlanabilirsiniz. Balgam vücuttan tükürme yoluyla atılmakla birlikte balgamın rengi de diğer hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Balgam Neden Olur?
- Soluk borusuna kaçan toz
- Duman ve kötü kokular
- Polen ve alerjik maddeler
- Kimyasal madde kokuları
- Evcil veya yabani hayvan tüyleri
gibi problemler sonucu solunum yolumuzu koruyan balgama bakteri ve virüsler bulaşıp enfeksiyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar kötü balgama neden olur. Bu balgam bir süre sonra inatçılaşır ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemeye başlar. Bu nedenle bir çok insan balgam çıkarma yöntemlerini araştırır. Şimdi hep birlikte balgam çıkarma yöntemlerine göz atalım.
Balgam Söktürücü Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
“Boğazımda sürekli balgam var ne yapmalıyım?” sorusunu bir çok insan hayatının büyük bir döneminde sormaktadır. Birazdan sizlerle paylaşacağımız bitkisel tedavi yöntemleri bıktıran balgamı söküp atmak için en etkili yöntemlerdendir;
Beyaz biber ve bal: 1 yemek kaşığı bal içerisine yarım çay kaşığı kadar beyaz biber ekleyin ve yaklaşık 13-15 sn kadar mikrodalga fırına sürün. Bu karışımı tüketerek balgama neden olan enfeksiyonları yok edebilirsiniz.
Limon ve soğan: Soğan ve limon birleşimi yüksek antioksidan miktarıyla vücut için mükemmel bir kaynak haline dönüşüyor. Bu karışım içerisindeki antioksidan maddeler balgama neden olan enfeksiyonları kısa süre içerisinde yok ediyor. 1 bardağın tamamı dolacak şekilde soğan ve limonun suyun sıkın. Bu karışıma 1 bardak daha kaynar su ekleyin ve 2 dakika kadar bekleyin. Tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal ekleyin.
Okaliptüs Çayı: Solunum yolu rahatsızlıkları, öksürük, ve soğuk algınlığı gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan okaliptüs bitkisinin vücuda faydaları saymakla bitmez. Okaliptüs çayı içerisinde bulunan “Cineole” antioksidanı balgama neden olan enfeksiyonları kısa süre içerisinde yok ederek balgamı söküp atmanıza yardımcı olur. 1 bardak kaynar su içerisine 2 çay kaşığı kurutulmuş okaliptüs ekleyip 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Kekik çayı: Birçok kişi tarafından soğuk algınlığı , öksürük ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kekik çayı etkin bir balgam söktürücüdür. İçiminden sonra boğazı yumuşatan kekik çayı, ciğerlerinizde biriken zararlı oluşumları ve balgamı kısa sürede atacağından dolayı balgama iyi gelir. 2 bardak kaynar su içerisine 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik ekleyip 10 dakika kadar demlemesini bekleyin. Tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz.
Nane çayı: Öksürük ve balgam tedavisinde akla ilk gelen mucizevi bir bitki çayı olan nane çayı, ciğerlerinizi açar ve balgamı yok eder. Nane çayını hem içerek hem de buharını soluyarak balgamın sökülüp atılmasını sağlayabilirsiniz. 1 bardak kaynar su içerisine 1.5 çay kaşığı nane atın ve 4 dakika kadar demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz.
Zerdeçal çayı: Zerdeçal bitkisinden hazırlanan bu çay etkin bir balgam söktürücüdür. Zerdeçal özleri boğazınızı yumuşatırken, içerisindeki yüksek miktardaki antioksidanla balgama neden olan enfeksiyonları yok eder ve balgamı söker. 2 çay kaşığı toz zerdeçal için 1.5 bardak kaynar su hazırlayın. İçerisine 1 dilim tıraş limon ve 1 çay kaşığı bal ekleyin. 5 dakika kadar demlemesini bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Anason çayı: İçerisinde bulunan alpapine ve creasol sayesinde balgamın neden olduğu tıkanıklıkları açar. Bununla birlikte balgama neden olan mikropları kökünden temizleyerek, ciğerlerinizi temizler ve balgamı söker atar. Havanda eziceğiniz anason yapraklarını 1 bardak kaynar su içerisine atıp 8 dakika kadar demlemesini bekleyiniz.
Meyan kökü çayı: İltihap ve balgam önleyici özelliğe sahip olan meyan kökü aynı zamanda bronşit, astım ve solunum yollarında oluşan diğer hastalıkların önlenmesinde oldukça etkili bir bitki çayıdır. 1 bardak kaynar su içerisine 1 çay kaşığı meyan kökü atarak 5 dakika kadar demleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.