Bakla

Bakla

Bakla

Bakla, protein bakımından en zen­gin gıdalardan biridir. Potasyum ve vi­tamin deposudur. Baklayı kabuğu ile yiyince o kadar hastalık çıkar gider…

Protein ve karbonhidratla zengin olan bakla, erken yetişmesi sebebiyle ve soğuklara dayanıklı olmasıyla be­nimsenmekte, insan ve hayvan besini olarak bol miktarda tüketilmektedir.

Besin değeri olarak sebzeler içinde önemli bir yeri olan baklada yüzde 17 kuru madde, yüzde 5 protein, yüzde 3 yağ, yüzde 6 kadar da karbonhidrat bu­lunmaktadır. Ayrıca, A, Bl, B2, C vi­taminlerince de zengindir ve yüzde 42 nişasta, yüzde 3-4 şeker ihtiva eder.

Kuru baklaya gelince, karbonhidrat yüzde 54, protein yüzde 25, yağ yüzde 2 oranlarında vardır ve 100 gramı 354 kalori verir.

Bakla, peygamberimizce de (S.A.V) tavsiye edilmiş gıdadır;

“Baklayı kabuğu ile yiyenlerden o kadar hastalık çıkar gider.” (Marifetnâ- me).

Bakla, yukardaki oranlardan anla­şılacağı gibi önemli bir protein ve vita­min deposudur. Kabuğu ile yenildiği takdirde, diğer yeşil sebzelerde bulu­nan gıdalar da alınmış ve dengeli bes­lenilmiş olacaktır.

Her sabah 2 gram bakla suyu bir bardak sirke ile birlikte içilirse, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir. Ülserli hastalara da tavsiye edilir.

Baklanın, protein bakımından en zengin gıdalardan olduğunu belirtmiş­tik, Bitkisel proteinler için önemli bir kaynaktır. Etteki kadar proteini barın­dırır. Hatta vejetaryonlar et yemedikle­ri için, bu eksikliklerini fındık, merci­mek ve bakla yiyerek karşılarlar.

Baklanın diğer bir özelliği de po­tasyumdan zengin oluşudur.Bakladaki  potas­yum, kemik ve sinirler için gerekli bir mineraldir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.