Bahar Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Bahar Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.109 kez görüntülendi

Bahar Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi

Özellikle bahar aylarında etrafımızda hapşurmaktan kendini alamayan insanları daha sık görürüz. Bahar aylarında olan bu rahatsızlığı başlıca sebebi bahar nezlesi problemidir. Dilerseniz bu yazımızda bahar nezlesi hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenelim.

Bahar Nezlesi (Alerjik rinit) nedir?
Alerjik rinit, ( bahar nezlesi ) ortamda (çevrede) bulunan bir alerjenin nefes alma sırasında buruna alınıp, burnun iç yüzüne yapışması sonucunda bu alerjene karşı hassasiyeti (duyarlılığı) olan çocuğun burnunda mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkan şikayetler ve bulgulardır. Yani bir tür mikrobik olmayan kronik nezle halidir. Bu nedenle ana bulgular burunda kaşıntı, sulanma, hapşırma, aksırma, damakta kaşınma, öksürük ve boğaz ağrısı, boğazı temizleme isteğidir. En sık buruna yapışabilen alerjenler bahar aylarında ortaya çıkan polenlerdir. Bu nedenle Alerjik rinit ( bahar nezlesi ) en sık bahar aylarında görülür.

Alerjik rinit Niçin Bahar Aylarında Görülür?
Aslında alerjik hastalıklar her mevsimde görülebilir. Örneğin alerjik astımın en sık nedeni evde halı, klim ve benzeri tüylü eşyalarda üreyen akarların çıkartılarıdır ve bunlar ev tozuna karışarak solunan havaya katılıp nefes alınca bronşlara gider. Akar alerjisi en sık kış ayında görülür ve alerjik astım nedenidir. Ancak Alerjik rinit ( bahar nezlesi ) nedeni olan alerjenler en sık oranda polenlerdir. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi polenler bahar aylarında ot, çicek ve ağaçların çiçeklerinin açması ile atmosfere yayılırlar. Yani hastalar bu mevsimde alerjik oldukları madde ile karşılaşırlar. İkincisi ise neden polenlerin sıklıkla burun ve göz bulgularına neden olduğudur. Bunun da nedeni polenler büyük çapa sahip yapıda olmalarıdır. Burnumuzun en önemli görevi havayı süzmek, ısıtmak ve nemlendirmektir. Bu nedenle polenler burundan geçerken süzülürler ve böylelikle burun duvarlarına yapışırlar. Bu yapışma sonucu orada bir alerjik iltihap gelişir ve bu mikrobik olmayan iltihap hastalık bulgularına neden olur.

Bahar alerjisi nasıl oluşur?
Havadaki polenler soluma yoluyla vücuda yerleşir. Bağışıklık sistemi aslında zararlı olmayan bu maddeyi adeta düşman gibi görür ve veri bankasına kaydedip takip altına alır. Bu madde ile karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah üreterek saldırıya geçer ve insanı hasta eder.

Bahar Nezlesi tedavisi nasıl yapılır?
Alerjik rinit ( bahar nezlesi ) tedavisinde temel yöntem tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. Polen alerjisinde bu pek kolay değildir ve tam olarak gerçekleştirilemez.

Polenden korunmak için alınacak önlemler;
– Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmayın. Ancak ağız ve burnu kapatan maskelerle çıkabilirsiniz.
– Polen zamanı açık havada spor yapmayın.
– Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın. Böylece üzerinizdeki tozlardan arınabilirsiniz.
– Çocuklar sokaktan geldiği zaman üstlerini hemen değiştirmelerini sağlayın.
– Arabada giderken camları açmayın. Hava değişimi için klimadan yararlanın.
– Polen zamanı evde kapı ve pencerelerinizi sıkı sıkı kapatın.
– Evinizde ve ofiste varsa klima filtresini sık sık değiştirin. Son yıllarda klimaların çoğunda polen filtreleri kullanılmaktadır. Bu filtreleri yıprandıkça yenilemenizde yarar var. Böylece dışardan gelecek olan tozları önleyebilirsiniz.
– Tatil için deniz kenarını tercih edin.
– Dışarıda gözlük ve şapka kullanın. Gözlükleri her gün akar suyun altında yıkayın.
– Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmayın.
– Alerjiye karşı doktora başvurun.
– Çim biçmekten kaçının ya da maske takıp yapın.

Bahar Nezlesi Tedavi Yöntemleri
– Alerjenlerden korunmak
Polen alerjisi olanların alerji yapan maddelerden uzak durarak korunma yollarına harfiyen uymaları gerekiyor.

– Medikal tedavi
Doktora danışıp alerjiye yol açan polenin etkisini en aza indirgeyecek ilaçlar alınmalı.

– Aşı tedavisi

Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla geçmiyorsa ve giderek artıyorsa aşı tedavisi uygulanır.Bu aşıların içinde alerjiye neden olan alerjenler vardır. Çok az miktarlardan başlanarak giderek artırılan miktarlar aşı ile vücuda verilir. Bu alerjenlere karşı vücudun bağışık hale gelmesi sağlanır. Bu enjeksiyonlarla vücutta antikorlar oluşur, bunlar alerjenleri engeller. Tedavi süresi 4-5 yıl sürer.

Bu yazı bahar nezlesi ilaç isimleri, bahar nezlesi tedavisi, bahar nezlesine ne iyi gelir nasıl geçer aşısı, bahar nezlesinin belirtileri tedavisi, bahar nezlesi nedir ne zaman başlar ne zaman geçer ne kadar sürer, bahar nezlesi nasıl geçer konusunda yazılmıştır.

bahar nezlesi belirtileri, bahar nezlesine ne iyi gelir, bahar nezlesi tedavisi, bahar nezlesi nedir, gözde bahar nezlesi beriltisi, bahar nezlesi, bahar nezlesi ilaç isimleri, bahar nezlesi ilaçları, bahar nezlesi nasıl geçer, bahar nezlesi neden olur

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.