Bahar Alerjisi Nedir, Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

  • Genel Sağlık
  • Bahar Alerjisi Nedir, Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır ? için yorumlar kapalı
  • 985 kez görüntülendi

Bahar Alerjisi Nedir, Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Bahar aylarının gelmesini dört gözle beklediğimiz şu günlerde bazılarımızı bahar alerjileri beklemektedir. Bahar ayları birçok insan için harika hisler uyandırsa da, bazıları içinse tam bir kâbus niteliğindedir. Bahar alerjisini yakından tanımak için aşağıdaki açıklayıcı bilgileri okumanızda yarar görüyoruz.

Bahar Alerjisi Nedir?

Mart, Nisan ve Mayıs aylarında havaya bol miktarda polen yayılır. Polenlere karşı hassasiyeti olanlar için hu dönemler oldukça sıkıntılı bir süreç halini alır. Burunda kaşıntı, hapşırma, nezle, burunda tıkanma, gözlerde sulanma ve gözlerde oluşan kaşıntı gibi birçok belirti ortaya çıkar. Görülen bu belirtiler bahar alerjisidir. Ayrıca, öksürük, soluk alıp vermede zorluk gibi belirtiler de oluşabilir ve özellikle astım rahatsızlığı olanlar için oldukça sıkıntılı bir durum meydana getirir. Bahar alerjisinin bir diğer adı da polen alerjisidir.

Belirtileri Nelerdir?

Alerjik nezle, gözlerde kaşıntı, öksürük ve hatta astım başlangıcına neden olabilir. Bahar alerjisi olanlar bu durumlarını zaten bildikleri için oluşan belirtilerin bir bahar alerjisi olduğunu zaten bilirler.

Polenler alerjen parçacıklardır. Mart ayı ile birlikte öncelikle ağaç polenleri etrafa saçılır. Nisan ve mayıs aylarında ise çiçek ve çimen polenleri havaya yayılır. Bazı insanlarda bu polenlere karşı bir hassasiyet durumu söz konusudur. Bu hassasiyet kendisini en fazla öksürük, gözlerde yaşlanma ve alerjik nezle olarak gösterir.

Her polene karşı hassasiyet oluşmayabilir. Bu nedenle hangi tür polene karşı alerji oluştuğunu belirlemek için bir alerji uzmanına test yaptırmak gerekir. Cilt üzerinde yapılacak basit bir işlem ile vücudun hangi polene karşı hassasiyet taşıdığı tespit edilir. Alerjik reaksiyon gösteren çocuklar ise çocuk alerji uzmanına götürülmelidir.

Polen Yayan Bitkiler Nelerdir?

Çiçek açan bitkilerin polenleri büyük oranda böcekler tarafından taşındığı için etrafa çok fazla yayılmazlar. Bu açıdan bakıldığında insanlara ulaşma ihtimali çok azdır. Asıl sorun yaratan bitkiler ise çiçeksiz olanlardır. Bunlar etrafa yaydıkları ve rüzgar sayesinde polenleşebildikleri için tehlike oluşturmaktadır.

Rüzgar yardımı ile her tarafa yayılırlar ve alerjileri olan insanlar bu polenleri soluduklarında, gözlerine burunlarına temas ettiklerinde alerjik reaksiyonla karşılaşırlar.

Bahar Alerjisinin Teşhisi Nasıl Koyulur?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi zaten alerjisi olanlar bu durumlarını bilirler ve ona karşı alabilecekleri önlemleri hemen bahar ayının başlaması ile alırlar. Ama biz gene de yapılabilecek teşhisi açıklamış olalım.

Yapılacak alerji testleri teşhis koymada en etkili yöntemdir. Çünkü yapılan bu teşhise göre gerekli olan tedavi yöntemi uygulanacaktır. Bazı kişilere bu test ve teşhis doğrultusunda aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanacaktır.

Çocuklara uygulanan teşhis ve tedavi farklılık gösterecektir ve bu nedenle mutlaka bu konuda uzmanlaşmış doktorlara başvurmak gerekir.

Kandan yapılan testler çok fazla doğru sonuç vermediğinden bu yönteme gerek görülmez. Bu nedenle en doğru sonuç cilt üzerinden yapılan teşhis yöntemi neticesinde alınacaktır.

Bahar Alerjisinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Teşhis aşamasından sonra bazı ilaçlar alınarak tedavi yoluna gidilebilir. Genel olarak bu sıkıntıdan uzak kalmanın yolu korunma, ilaç ve aşı tedavisi şeklinde olur. Polenlere olabildiğince az maruz kalmak en dikkat edilmesi gereken husustur. Fakat bu polenler oldukça küçük olduğu için evlerimize ve hatta yatak odalarımıza kadar girmektedirler. Maksat mümkün olduğunca az bu polenlerle temas etmek, olabildiğince az polenleri solumaktır.

Polenlerden Korunmanın Yolları Nasıldır?

Bahar aylarında dışarı çıkarken polenlerin gözlere temasını engellemek için güneş gözlüğü kullanmak çok önemlidir. Dışarıda iken mümkün oldukça ağızdan değil burundan nefes alıp vermek gerekir. Böylece burun kulları sayesinde solunan havanın filtreden geçirilmesi sağlanmış olur. Çok yoğun polenleşmenin olduğu günlerde dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Mutlaka çıkılacak ise ağıza maske takılmalıdır. Estetik bir görüntü oluşturmamasına bakılmamalı ve mutlaka ağız maskesi takılmalıdır. Gerek evde ve gerekse dış ortamda mümkün oldukça sık sık yüz, ağız ve burun iyice yıkanmalıdır. Eve gelindiğinde kıyafetler

hemen çıkarılıp yıkanmalı ve duş alınmalıdır. Çünkü polenler büyük oranda kıyafetlere yapışmış olacağından yeniden bulaşma olasılığı vardır.

Aşı Tedavisi Nedir?

Başarı oranı oldukça yüksek bir tedavi yöntemidir. Aşı uygulanması neticesinde ilaç kullanmaya ya gerek kalmayacak ya da daha az oranda ilaç kullanılacaktır. Astım hastalığı olanların şikâyetleri daha azalacak ve bu hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmiş olunacaktır. Cilt altına enjeksiyon ya da dil altına damla şeklinde yöntemleri vardır. Özellikle çocuklarda uygulanacak aşı yönteminde alerjenin çok iyi belirlenmesi ve alerjiye yol açan polene uygun aşı uygulanması oldukça önemlidir. Aksi durumda çok ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle çocukların çocuk alerjisi uzmanına muayene ettirilmesi asla ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.

Polen alerjisi sonucu astım ve alerjik nezle oluşan vakalarda aşı yöntemi çok daha fazla tercih edilir ve daha etkili sonuç alınır. Sık sık hapşırma, göz kaşıntısı ve sulanması gibi belirtileri olanlara da yapılan test neticesinde aşı uygulanabilir.

Aşı Tedavisine Kaç Yaşında Başlanır?

Dil altı aşılar 3 yaşından sonra uygulanır. Enjeksiyon aşılar ise 5 yaşından sonra uygulanır. Ayrıca aşı tedavisi üç şekildedir. Dil altı damla, dil altı tablet ve enjeksiyon uygulamaları mevcuttur. Cilt altına uygulanan aşılar ise iki şekildedir. Bunlar yıl boyunca yapılan aşılar ve bahar ayının hemen öncesinde yapılan ve etkisini mevsim boyunca gösteren aşılardır. Hangi aşının yapılacağına yetişkinler için yetişkin alerji uzmanı, çocuk için ise çocuk alerji uzmanı karar verecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.